Agenda Gemeenteraad

Van 28 APRIL 2022

 

Aanwezig :

Guy Vanbelle - voorzitter

Tinne Alaerts, Maarten Devroye, Bart Dusart, Janina Vandebroeck - schepenen

Maurice Rodeyns, Christine Dejaeger, Pieter Cortoos, Stijn Langendries, Jos Thys, Jan Vanautgaerden, Nicolas Bollion, Ine Stessens, Thijs Van Goidsenhoven, Glenn Van Rillaer, Sam Robijns, Pascal Meeus - raadsleden

Marleen De Coster - algemeen directeur

Verontschuldigd :

Peggy-Ann Kruisland - raadslid

Afwezig :

Chris Vervliet - burgemeester

 

Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

SECRETARIAAT

 

1. 19u30 : Burgerparticipatie. Vragenhalfuurtje. Vraag 1 over inbreiding en vraag 2 over financiën - Toegevoegd punt

 

De voorzitter overloopt voorafgaandelijk (aan het vragenhalfuurtje) de procedure en wijst er op dat met het oog op de goede orde, het overeenkomstig het goedgekeurde participatiereglement, belangrijk is dat de antwoorden en vragen geen aanleiding tot stemming of discussie mogen geven en andere gemeenteraadsleden niet kunnen tussenkomen.

 

Vragen ingediend door Dhr. Willy Sempels dd. 14 april 2022.

 

 Ik wil volgende vragen stellen aan de gemeenteraad tijdens het vragenhalfuurtje in de volgende gemeenteraad. 

 

Vraag 1 : over inbreiding

Gericht aan : de leden van de gemeenteraad.

 

Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan bevat een aantal bindende bepalingen waaronder deze:

 

”Gelet op de grote druk van projectontwikkelaars in de gemeente voor het bouwen van kleinere woningen waardoor de bouwdichtheid toeneemt en in vele gevallen het landelijk karakter afneemt (zeker buiten de dorpskernen), wordt een onderzoek opgestart om de problematiek in detail te onderzoeken, en een gericht planningsinstrument voorgesteld (of een combinatie ervan) om concrete oplossingen ook juridisch te ondersteunen.

 

Indien het planningsinstrument een RUP of verordening blijkt te zijn, zullen hierin zones worden afgebakend met een beschrijving van de toegelaten bouwdichtheid.”

 

Staat de gemeenteraad nog steeds achter deze bindende bepaling uit het GRS ? Zo nee, waarom niet ? Zo ja, wanneer zal zo’n planningsinstrument klaar zijn ? Welke vorm zal het hebben ? Welke juridische basis ? Zal dat planningsinstrument per zone de gewenste en/of maximale bouwdichtheid bepalen ? Zal dat planningsinstrument ook de gewenste evolutie van de bouwdichtheid in de tijd bepalen ? Welke acties zal de gemeente ondernemen om inspraak van de burgers te verzekeren bij het tot stand komen van dat planningsinstrument ? Komt er een openbaar onderzoek ?

 

Vraag 2 : over gemeentelijke financiën

Gericht aan : de burgemeester of leden van de meerderheid

 

Tot tweemaal toe verwees de burgemeester in de gemeenteraad naar het verband tussen het aantal inwoners van Boutersem en de financiën waarover de gemeente kan beschikken (vanwege de aanvullende personenbelasting en de onroerende voorheffing). Hij motiveerde alle politieke partijen om in hun volgende verkiezingsprogramma hun wensen en beloftes te becijferen en te vertalen naar het aantal inwoners dat zou nodig zijn om die wensen en dromen te realiseren.

 

Wat geldt voor de verkiezingsprogramma’s in 2024 geldt vandaag ook voor het meerjarenplan van de meerderheid. Kan de burgemeester zeggen op welke bewonersaantallen de financiële vooruitzichten, zoals vastgelegd in het meerjarenplan, gebaseerd zijn voor de jaren 2022 tot 2025 ?

 

 

 

 

 

Schepen Janina beantwoordt vraag 1.

Zij zegt dat planningsinstrumenten zoals GRS voornamelijk een beleidsvisie vertolken maar ondanks hun relevantie geen rol spelen bij het toekennen van omgevingsvergunningen.

Er is gekozen om een verordening op te stellen, timing wordt op dit moment nog niet gegeven zeker in deze legislatuur.

De visienota ( Beleidsplan Ruimte) vanuit de provincie is nog niet afgeklopt- het 2de voorontwerp werd aan het college bezorgd. Hierbij kiest het college om Vertrijk in tegenstelling tot Boutersem niet als hoogdynamische woonkern te aanzien.

In het tot standkomen van deze verordening wordt zeker aandacht besteed aan een participatief project en een communicatietraject.

Schepen Tinne als waarnemend burgemeester beantwoordt vraag 2.

 

Zij meldt dat de burgemeester die verontschuldigd is op deze zitting deze vraag zelf graag wil toelichten in de volgende gemeenteraad. Deze zal(uitzonderlijk) plaatsvinden op woensdag 25 mei ek.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

2. Schrapping politieke afvaardiging in adviesraden. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Bij de oprichting van de verschillende adviesraden werden voorheen bij een vernieuwde samenstelling van de raden ook steeds een politieke afvaardiging opgenomen.

 

Juridische grond:

artikel 304 § 3 DLB; onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.

Cultuurpactwet van 16 juli 1973 en latere wijzigingen

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid

 

Motivatie:

Om in orde te zijn met de huidige wetgeving dient de politieke afvaardiging in de verschillende adviesraden geschrapt te worden. Dit besluit is een algemeen besluit tot aanpassing van de samenstellingen van de adviesraden. De statuten van de raden waarin opgenomen staat dat er een politieke afvaardiging deel uit maakt van de samenstelling dienen op termijn aangepast te worden. Deze wetgeving is niet van toepassing op de GECORO.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

10 stemmen voor: Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Bart Dusart (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Nicolas Bollion (NVA), Ine Stessens (Groen), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Pascal Meeus (CD&V) en Guy Vanbelle (CD&V).
6 stemmen tegen: Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Jos Thys (Groen), Glenn Van Rillaer (Vooruit) en Sam Robijns (Vooruit).
1 onthouding: Jan Vanautgaerden (Groen).
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt  de schrapping van de politieke afvaardiging in de adviesraden goed.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

3. Notulen. Proces-verbaal van de vorige zitting. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 24/03/2022. De notulen van de vorige vergadering zijn terug te vinden in bijlage.

 

Juridische grond:

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur betreffende de werking van de gemeenteraad

 

Financiële gevolgen: geen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 24/03/2022 goed.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

4. Ondertekening Charter Masterplan toegankelijke haltes. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

Het belang van integrale toegankelijkheid wint aan belang in onze samenleving.  Met name de aandacht voor integrale toegankelijkheid van de openbare ruimte is een belangrijk aandachtspunt voor de inrichting van die openbare ruimte. In het bijzonder de toegankelijkheid van openbare vervoersdiensten is daarbij van groot belang. 

Door de ondertekening van het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ engageert de gemeente zich tot het toegankelijk maken van minstens 50% van de haltes van het kernnet en aanvullend net.

Enkele relevante aandachtspunten in dit kader :

        Voor de acties die voortvloeien uit de ondertekening van dit charter is op dit ogenblik geen specifiek budget voorzien in het meerjarenplan.

        Op grondgebied Boutersem zijn er op dit moment :

        81 haltes

        8 daarvan zijn uitsluitend voor belbus (allen op gemeenteweg) – in principe kunnen die hier buiten beschouwing gelaten worden;

        27 liggen langs een gewestweg (zie verder);

        Slechts twee haltes zijn op dit ogenblik volledig conform de toegankelijkheidseisen aangelegd (Neervelp-carpoolparking en Kerkom–Malendries (enkel zuidelijke halte)

        Daarnaast zijn er enkele haltes die gedeeltelijk aan de toegankelijkheidseisen voldoen;

        Na afschaffing van enkele haltes en diverse reeds geplande aanpassingen, blijven er een 30-tal haltes over waarvoor het toegankelijk maken ten laste van de gemeente is.

        Op dit moment kan per toegankelijk gemaakte halte (conform de voorschriften van De Lijn) een subsidie van € 5.000,- bekomen worden;

        Voor projecten als de heraanleg N3, fietspaden KKS, rioleringsprojecten, is het eigenlijk een evidentie dat de bushaltes binnen het projectgebied, voor zover dit ruimtelijk inpasbaar is,  toegankelijk aangelegd worden;

        Voor haltes langs gewestwegen is AWV verantwoordelijk voor het toegankelijk aanleggen van de haltes.  Het is de opdracht en het engagement van AWV om de haltes langs gewestwegen in de mate van het mogelijke toegankelijk te maken.  De middelen die AWV daarvoor ter beschikking heeft zijn echter beperkt;

        Bij de inrichting van Hoppinpunten is het (tenminste als je er subsidie voor wenst en de merknaam Hoppinpunt wil gebruiken) verplicht om deze toegankelijk aan te leggen.  Normaal zullen de kosten daarvoor ook subsidieerbaar zijn (cfr. besluit van de Vlaamse regering betreffende Hoppin-punten)

Het toegankelijk maken van haltes voor openbaar vervoer past in de Vlaames mobiliteitsvisie en het concept van basisbereikbaarheid.

De doelstellingen van het Masterplan toegankelijke haltes (op Vlaams niveau) zijn :

  50% van de haltes van het kernnet en aanvullend net zijn toegankelijk tegen 2030 o bestaande haltes zijn minimaal toegankelijk mits assistentie.  Nieuw (her)aangelegde haltes zijn autonoom toegankelijk voor personen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden.

100% van de haltes opgenomen in een mobipunt zijn tegen 2030 autonoom toegankelijk voor personen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden. Indien bij de inrichting van een mobipunt een nieuwe halte wordt voorzien, dan wordt deze meteen toegankelijk aangelegd.

 

Bijlagen :

        Template charter Masterplan toegankelijke haltes

        Draft-versie actieplan (informatief) uit te werken na ondertekening Charter, al dan niet in het kader van een coachingtraject (zie hierboven).

 

Juridische grond:

VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap, dat België ratificeerde in 2009. Dit verdrag bepaalt dat personen met een handicap volledig en gelijkwaardig moeten kunnen deelnemen aan de samenleving.

Een toegankelijke gemeente is een gemeente waar iedereen zelfstandig mobiel kan zijn, ongeacht zijn mogelijkheden of leeftijd en onder alle omstandigheden. Als het kan, net als iedereen – als het moet, aangepast maar op een evenwaardige manier.

 

Motivatie:

Door het ondertekenen van dit charter engageert de gemeente zich om :

  Mee de doelstelling van het Masterplan toegankelijkheid te realiseren op het domein van haar grondgebied;

  Een toegankelijkheidstoets uit te voeren bij elke investering in het openbaar domein;

  De communicatie over dit initiatief met haar inwoners te verzorgen via de gemeentelijke kanalen.

Door het ondertekenen van het Charter kan de gemeente een beroep doen op een aantal ondersteunende maatregelen :

Elk jaar is er vanuit Vlaanderen een coachingtraject met begeleiding voor 30 Vlaamse gemeenten. Het doel van dat traject is elke gemeente een actieplan voor de aanpak van halte-infrastructuur te laten maken. Verder is er ook aandacht voor de toegankelijkheid van de rest van de publieke ruimte.

In het traject ga je aan de slag samen met Vlaamse beleidspartner Inter, Toegankelijk Vlaanderen. Inter is expert in Universal Design. Dat is de leefomgeving zo vormgeven dat hij voor elke burger toegankelijk is.

 

Financiële gevolgen:

Er is op dit ogenblik geen specifiek budget voorzien voor de acties die voortvloeien uit de ondertekening van het Charter.  Voor lopende / geplande projecten kan het realiseren van toegankelijke haltes bekeken worden in het kader van het beschikbare projectbudget. Rekening houdend met de subsidies die hiervoor bekomen kan worden, kan dit met een minimale budgettaire impact.

Per toegankelijk aangelegde halte kan de gemeente aanspraak maken op een subsidie van € 5.000,-

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt het ondertekenen van het charter ‘Masterplan toegankelijke haltes’ goed.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

VRIJE TIJD

 

5. Verenigingen. Subsidiereglement zaaltoelage. Vaststelling

 

Feiten en context:

De tarieven van de gemeentelijke infrastructuur zijn niet van die orde dat zij marktconform zijn. Om de verenigingen die noodzakelijkerwijze gebruik maken van niet-gemeentelijke infrastructuur tegemoet te komen, wordt een reglement zaaltoelage opgesteld.

 

Juridische grond:

Artikel 41 ° 2 ; vaststellen van gemeentelijk reglementen.

 

Motivatie:

De zaaltoelage geldt voor niet-gemeentelijke infrastructuur en voor erkende Boutersemse verenigingen. Zo wil het bestuur het verenigingsleven ondersteunen.

Initieel wordt er gewerkt met een budget van 6.000 euro waarbij elke vereniging maximum 160 euro per jaar kan aanvragen.  Dit reglement zal geëvalueerd worden in de zomer van 2023. Er zal bekeken worden of het voorziene bedrag toereikend is en in welke mate gebruik wordt van dit reglement. Deze evaluatie zal terug gekoppeld worden aan de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen:

De toelages zullen verrekend worden budgetrekening : ACT-040103/0709-00/6102999/ GEMEENTE/CBS/O/IP-GEEN/U.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stelt het subsidiereglement zaaltoelage vast.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Punt bijlagen/links 20220419_reglement_zaaltoelage_DEF.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

WONEN, WERKEN EN WELZIJN

 

6. Verdeling stemrechten binnen toekomstige woonmaatschappij Boutersem-Bierbeek-Leuven-Oud-Heverlee. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij. De lokale besturen vervullen een trekkersrol in de afbakening van het werkingsgebied van deze woonmaatschappij.

Ten laatste op 31 oktober 2021 diende elk lokaal bestuur een advies van werkingsgebied in te dienen.

 

De gemeente Boutersem besliste in gemeenteraadszitting van 28 oktober 2021 om toe te treden tot het werkingsgebied van de sociale huisvestingsmaatschappij Dijledal samen met de stad Leuven, Bierbeek en Oud-Heverlee. In ons aanvraagformulier werd nog geen expliciete melding gemaakt van de voorgestelde stemrechtenverdeling tussen de verschillende gemeenten in deze nieuwe huisvestingsmaatschappij

 

Juridische grond:

Artikel 40 e.v. van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.

Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.

De Vlaamse Regering moet bij de verdeling van de stemrechten in elk geval rekening houden met de volgende twee objectieve criteria: 1. de verhouding tussen het aantal sociale huurwoningen per gemeente; 2 de verhouding tussen het aantal huishoudens per gemeente, maar zij kan ook rekening houden met bijkomende criteria die door de gemeenten worden voorgesteld, evenals met het advies van de gemeenten over het gewicht dat aan elk criterium wordt gehecht.

 

Motivatie:

Lokale besturen moeten samen over minstens 50% plus één van de stemrechten in de woonmaatschappij beschikken. De onderlinge verdeling van de stemrechten tussen die lokale besturen moet gebeuren op basis van objectieve criteria in functie van het sociaal woonbeleid. Indien de betrokken gemeenten geen voorstel indienen, zal de Vlaamse Regering een verdeling bepalen op basis van objectieve criteria

De onderlinge verdeling van de stemrechten gebeurt op basis van volgende criteria:

        Aantal woningen SHM in huur + projecten in uitvoering SHM op basis gegevens VMSW en wonen Vlaanderen: gewicht 70%

        Aantal huishoudens: gewicht 30%

In onderstaande indicatieve tabel vertrekken de lokale besturen vanuit de situatie van SHM Dijledal, veruit de grootste sociale woonactor in het werkingsgebied. In de huidige kapitaalstructuur van SHM Dijledal bezitten gemeente Bierbeek, gemeente Boutersem, stad Leuven, OCMW Leuven, gemeente Oud-Heverlee en OCMW Oud-Heverlee samen 29.505 aandelen. Dit is 76,5% van het totaal aantal aandelen van SHM Dijledal. Hiermee beschikken zij over meer dan 50% plus één van de stemrechten.

Gewenste onderlinge stemverhouding op basis gegevens Wonen Vlaanderen 31.12.2020 (indicatief):

 

Gewicht

Bierbeek

Boutersem

Leuven

Oud-Heverlee

TOTAAL

Aantal sociale huurwoningen SHM

 

88

56

3.583

41

3.768

 

70%

1,6%

1,0%

66,6%

0,8%

70,0%

Aantal huishoudens

 

3.996

3.226

50.742

4.392

62.356

 

30%

1,9%

1,6%

24,4%

2,1%

30,0%

 

 

 

 

 

 

 

Gewenste onderlinge verhouding

 

3,6%

2,6%

91,0%

2,9%

100,0%

Gewenste aandelen WM Dijledal

 

1.050

765

26.842

848

29.505

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

art.1  De gemeenteraad stelt voor om de stemrechten van de lokale besturen die deel uitmaken van het werkingsgebied in de algemene vergadering van de toekomstige woonmaatschappij te verdelen op basis van volgende criteria en met het hieronder bepaalde gewicht:

 

Gewicht

Bierbeek

Boutersem

Leuven

Oud-Heverlee

TOTAAL

Aantal sociale huurwoningen SHM

 

88

56

3.583

41

3.768

 

70%

1,6%

1,0%

66,6%

0,8%

70,0%

Aantal huishoudens

 

3.996

3.226

50.742

4.392

62.356

 

30%

1,9%

1,6%

24,4%

2,1%

30,0%

 

 

 

 

 

 

 

Gewenste onderlinge verhouding

 

3,6%

2,6%

91,0%

2,9%

100,0%

Gewenste aandelen WM Dijledal

 

1.050

765

26.842

848

29.505

 

 

Art.2 Deze beslissing wordt aan de provinciegouverneur bezorgd en aan de Vlaamse minister van wonen via het mailadres woonmaatschappij@vmsw.be.
 

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

INFRASTRUCTUUR

 

7. Uitbreiding samenwerking Interleuven. Onderdeel 1.5 gebouwen en infrastructuur en onderdeel 2.1 ruimtelijke planning. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

in 2019 werd het exclusiviteitscontract met Interleuven ondertekend - Gemeenteraadsbeslissing dd 19.12.2019.

 

Motivatie:

Uit beleidsdoelstelling 1 in MJP blijkt dat  het lokaal bestuur wil inzetten op het bevorderen van duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid. Onder deze beleidsdoelstelling wordt onderzocht of er mogelijkheden zijn om duurzame mobiliteit uit te bouwen en te verhogen. De gemeente heeft ook de intentie de mogelijkheden tot duurzame mobiliteit (realisatie Hoppinpunten) verder te onderzoeken. 

Tevens is er een link tussen beleidsdoelstellingen BD01 'duurzame mobiliteit' en BD03 'het milieubewust en duurzaam werken en leven wordt versterkt' en Werf 3 binnen het LEKP : 'elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar'.

De gemeente heeft daarom de intentie om naast de realisatie van een Hoppinpunt aan station Vertrijk ook een toekomstbeeld op te maken voor andere locaties in Boutersem.

Deelmobiliteit hoort dus thuis in een breder verhaal rond gebruik openbare ruimte, gezondheid, klimaat, infrastructuur, ... hiermee wil het lokaal bestuur verder aan de slag.

 

Om aan bovenvermelde doelstellingen te kunnen voldoen, is er extra ondersteuning nodig binnen de diensten omgeving, mobiliteit en infrastructuur van de gemeente.

Het is daarom aangewezen om ook onderdeel

1.5 gebouwen en infrastructuur: technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten.

2.1 ruimtelijke planning en ontwerp

van het eerder vermelde exclusiviteitscontract met Interleuven te ondertekenen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

 

De gemeenteraad keurt onderstaande goed :

 

Artikel 1 – De volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van INTERLEUVEN, worden in exclusiviteit toegekend aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ met ingang van 01-04-2022 tot en met 31-12-2025, met dien verstande dat opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening :

1.5 Technische en administratieve begeleiding, adviseren en coördineren van projecten

 

Artikel 2 – De volgende diensten, zoals voorzien in de bijlagen van de statuten van INTERLEUVEN, worden in exclusiviteit toegekend aan de zelfstandige groepering ‘Interleuven ondersteunende activiteiten’ met ingang van 01-04-2022 tot en met 31-03-2024, met dien verstande dat opdrachten die werden toegekend vóór het verstrijken van voormelde periode, zullen worden afgewerkt onder het systeem van de exclusieve dienstverlening :

2.1. Ruimtelijke planning en ontwerp

 

Artikel 3 – De uitvoering van deze exclusieve diensten gebeurt overeenkomstig de in bijlage toegevoegde samenwerkingsovereenkomst.

 

Artikel 4  Het college van burgemeester en schepenen wordt gelast met het uitvoeren van huidige beslissing.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

INFRASTRUCTUUR

 

8. Minnelijke afstand deel van perceel grond langs de Neervelpsestraat te Bierbeek. Aanleg fietspaden. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Voor de aanleg van fietspaden langs de Neervelpsestraat vraagt de gemeente Bierbeek een deel van een perceel grond in eigendom van de gemeente Boutersem te verkopen.

Voor een onteigening te vermijden vraagt men om in der minne afstand te doen van een deel van perceel met kadastrale kenmerken Bierbeek 1 ste afdeling sectie G nrs 355L  en 355K

Hiervoor werd een rooilijnplan opgemaakt.

 

Juridische grond:

artikel 41, 11° DLB; daden van beschikking over onroerende goederen is bevoegdheid gemeenteraad

 

Motivatie:

De gedeelten van bovenvermelde percelen hebben een totale oppervlakte van 111 m². Hiervoor wordt een totale aankoopprijs van € 555,00 en een totale wederbeleggingsvergoeding van € 135,98 aangeboden. De totale vergoeding bedraagt € 690,98.De grondprijs van de percelen werd geschat door een erkend landmeter expert.

 

Financiële gevolgen:

De inkomsten van de verkoop van de gedeelten van percelen gelegen langs de Neervelpsestraat te Bierbeek met kadastrale kenmerken Bierbeek 1 ste afdeling sectie G nrs 355L en 355K zal verrekend worden op budgetrekening : 2022/ACT-030203/0600-00/2200200/GEMEENTE/CBS/IP-030203

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad gaat akkoord met het in der minne afstaan van de gedeelte van de percelen met kadastrale kenmerken Bierbeek 1ste afdeling sectie G nrs 355L en 355K  voor de prijs van € 690,98  en de bijhorende overeenkomst.

 

Artikel 2

Deze overeenkomst wordt aan de gemeente Bierbeek bezorgd.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

PERSONEEL

 

9. 2de pensioenpijler. Toetreding Prolocus. Goedkeuring.

 

Feiten en context

Het bestuur wil de pensioenkloof tussen haar statutair personeel en contractueel personeel  verkleinen en voorziet reeds enkele jaren in een tweede pensioenpijler voor de totaliteit van haar contractueel personeel.

Tot op heden was het bestuur aangesloten bij de groepsverzekering die na bemiddeling van de VVSG, aangeboden werd door Ethias en Belfius Insurance; deze verzekeraars hebben in juni 2021 de lopende groepsverzekeringsovereenkomst per 1 januari 2022 opgezegd.

Het bestuur heeft -voor het voorzien in een tweede pensioenpijler- de keuze tussen enerzijds een overheidsopdracht voor een groepsverzekering bij een verzekeraar en anderzijds het aansluiten bij een instelling voor bedrijfspensioen-voorziening (pensioenfonds).

Na onderhandelingen met de VVSG, werd OFP PROVANT omgevormd tot OFP PROLOCUS (een instelling voor bedrijfspensioenvoorziening met ondernemingsnummer 0809.537 155), een pensioenfonds waarbij alle lokale besturen van het Vlaamse Gewest kunnen toetreden.

Door de toetreding bij een IBP is men meer betrokken bij het beheer van zijn pensioenfinanciering.

In tegenstelling tot bij een groepsverzekering vaardigt het bestuur een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP PROLOCUS af en heeft het naast controlebevoegdheid ook de mogelijkheid om – indien nodig -  punten op de agenda van de algemene vergadering te zetten. In tegenstelling tot een groepsverzekering streeft een IBP geen winsten ten voordele van de organisatie zelf na.

Een IBP heeft ruime beleggingsmogelijkheden zodat een ruimer rendement mogelijk is dan in een tak 21 verzekering, zonder dat dit enige garantie inhoudt.

Het bestuur kan toetreden tot OFP PROLOCUS zonder overheidsopdracht vermits aan de  voorwaarden van een in house opdracht voldaan zijn.

Het bestuur oefent immers ten eerste via de algemene vergadering waar ze lid van wordt,  toezicht uit op OFP PROLOCUS zoals op haar eigen diensten;  ten tweede meer dan 80% van de activiteiten van de OFP PROLOCUS behelst de uitvoering van taken die hem zijn toegewezen door de controlerende overheden, nl. het voorzien in aanvullende pensioenen voor lokale en provinciale besturen;  ten derde is er geen directe participatie van privékapitaal in de OFP PROLOCUS en ten vierde is OFP PROLOCUS zelf onderworpen aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

OFP PROLOCUS zal, in het verlengde van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zwaar  inzetten op het duurzaam karakter van zijn beleggingen.

Het aanbod van OFP PROLOCUS, dat net zoals de groepsverzekering die tot eind 2021 werd aangehouden bij Ethias en Belfius Insurance geen werknemersbijdragen vereist, voorziet in een overlijdensdekking en een kapitaalsuitkering.

De mogelijkheid bestaat om een zogeheten “steprate” bijdrage in te stellen;  het is dus mogelijk om op het gedeelte van het loon dat boven het maximumplafond voor de berekening van het wettelijke pensioen uitkomt, een hogere toezegging te doen om zo het verschil tussen een statutair pensioen en een wettelijk pensioen verder te verkleinen.

Er bestaan drie soorten pensioenplannen (defined benefit of vaste prestaties, cash balance en defined contribution of vaste bijdragen); de voorgestelde formule is een vastebijdragenplan waarin de werkgever belooft een bepaalde bijdrage een bijdrage uitgedrukt als een percentage van het aan de RSZ onderworpen brutoloon) te betalen zonder vastgesteld rendement; de behaalde rendementen worden toegekend conform het kaderreglement.

Het bestuur moet het vastgestelde bijdrageminimum betalen; wanneer het wettelijk minimumrendement niet behaald wordt, zal het bestuur bijkomende bijdragen moeten betalen; in elk geval moet voor de aangeslotenen het wettelijk minimum rendement (momenteel 1,75% voor actieve aangeslotenen, 0% voor passieve aangeslotenen) behaald worden.

Het bestuur voorziet als bijkomende veiligheid de eerste vijf jaar, bovenop de middelen nodig voor de pensioentoezegging, in een extra prefinanciering van 5 % om zo de kans op het betalen van bijkomende bijdragen te verkleinen; deze prefinanciering blijft ter beschikking van het bestuur ter financiering van latere bijdragen.

Het bestuur kan met andere rechtspersonen waarmee ze nauwe banden heeft (AGB’s, OCMW) een MIPS-Groep vormen; binnen een MIPS-groep is interne mobiliteit voor het personeel mogelijk zonder dat dit gevolgen heeft voor de pensioentoezegging van het personeelslid;  binnen een MIPS-groep speelt en onderlinge solidariteit speelt.

Het college besloot in vergadering van 29/03/2022 - na advies van het Mteam van 17/03/2022 volgende bepalingen aan de vakbonden voor te leggen:

Met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS en de eraan gekoppelde modaliteiten qua pensioentoezegging.

- een MIPS-groep te vormen met gemeente en OCMW Boutersem om de interne mobiliteit van het personeel tussen beide entiteiten te bevorderen.

- De pensioenbijdrage te behouden op 4%.

- Geen step-rate te voorzien.

 

Juridische grond:

De statuten, de beheersovereenkomst, het financieringsplan (algemeen luik en specifiek luik VVSG), de Verklaring inzake Beleggingsbeginselen (algemeen luik en specifiek luik VVSG), het Kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement, de toetredingsakte.

Het protocol van het onderhandelingscomité C1.

 

Motivatie:

De drie vakorganisaties ACOD, ACV-Openbare diensten en VSOA gaven positief advies op 29/03/2022.

Er dient een vergetenwoordiger aangeduid te worden om het bestuur te vertegenwoordigen in de algemene vergadering van OFP Prolocus.

Na de beslissing tot toetreding dient die aan OFP Prolocus meegedeeld te worden en de algemene vergadering van OFP Prolocus dient de kandidatuur goed te keuren.

 

Financiële gevolgen:

De kosten voor de werking van OFP PROLOCUS voor 2022 worden forfaitair vastgelegd op 1000 euro per jaar per werkgever en 10 euro per jaar per aangeslotene.

Deze bedragen worden jaarlijks geïndexeerd tot en met 2024; nadien zal een meer stabiel systeem van kostenvergoeding worden uitgebouwd, gebaseerd op de werkelijke kosten enerzijds en het werkelijke aantal aangesloten besturen en medewerkers anderzijds.

De op basis van het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen ingehouden worden door de RSZ en daarna doorgestort worden aan OFP PROLOCUS.

 

principe toetreding en voorwaarden
eenparig aangenomen.
 

 

aanstelling afgevaardigden algemene vergadering
aangenomen na geheime stemming: 17 stemmen voor;
 

 

Besluit:

Artikel 1:

De gemeenteraad neemt kennis van en stemt in met

        de beheersovereenkomst en het financieringsplan (algemeen luik en luik VVSG) via de toetredingsakte  van OFP PROLOCUS  ;

        Het kaderreglement en het bijzonder pensioenreglement

Kennis wordt genomen van de verklaring inzake beleggingsbeginselen (SIP) (algemeen luik en luik VVSG) en de statuten.

Artikel 2 :

De gemeenteraad beslist om met ingang van 1 januari 2022 toe te treden tot OFP PROLOCUS (Afzonderlijk vermogen VVSG), en hiertoe onverwijld een verzoek tot aanvaarding als lid van de Algemene Vergadering te richten tot OFP PROCOLUS.

Artikel 3 :

De gemeenteraad stemt in met het feit dat de door het financieringsplan verschuldigde bijdragen en de kosten voor het functioneren van OFP PROLOCUS zullen worden geïnd door de RSZ in naam en voor rekening van OFP PROLOCUS.

Artikel 4

De pensioentoezegging bedraagt 4% van het pensioengevend loon.

Het bestuur vormt samen met OCMW Boutersem een zogenaamde MIPS-groep.

Artikel 5:

De gemeenteraad dringt bij de beheerder aan op een ethisch, ecologisch en sociaal verantwoord beleggingsbeleid.

Artikel 6:

De heer Chris Vervliet wordt afgevaardigd als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van OFP Prolocus. Mevrouw Tinne Alaerts wordt aangeduid als vervanger van voorgaande indien hij niet aanwezig kan zijn.

Artikel 7:

De voorzitter van de Raad en de algemene directeur worden gemachtigd om de noodzakelijke vervolgstappen te nemen voor de uitvoering van voormelde beslissingen.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

10. Zefier. Agenda algemene vergadering - jaarvergadering op 09/06/2022. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Zefier.

Uitnodiging van 17/03/2022 voor de algemene vergadering van 09/06/2022 om 14u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28/02/2019 punt 21, aanstelling van Pieter Cortoos als afgevaardigde en Jos Thys als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Zefier cvba die op 09/06/2022 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2021.

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2021.

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting).

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Pieter Cortoos als vertegenwoordiger en Jos Thys als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Pieter Cortoos of Jos Thys als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

11. Gewone algemene vergadering "De Mene" op 31/03/2022. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Watering "De Mene".

Uitnodiging van 16/03/2022 voor de gewone algemene vergadering van 31/03/2022 om 15u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28/03/2019 punt 15, aanstelling van Maarten Devroye af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de raad voor maatschappelijk welzijn.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Watering "De Mene" die op 31/03/2022 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1. Opening van de vergadering door de heer voorzitter

2. Verslag van de gewone algemene vergadering van 28 oktober 2021.

3. Goedkeuring verslag over het voorbije dienstjaar.

4. Goedkeuring van de rekening over het dienstjaar 2021.

5. Bespreking en goedkeuring staat van de uit te voeren werken - dienstjaar 2023.

6. Kennisname afbouw ex-DAC statuten en goedkeuring genomen beslissingen bestuur.

7. Vaststelling van de aanslagvoet der gewone belastingen voor het dienstjaar 2022.

8. Goedkeuring van de begroting voor het dienstjaar 2022.

9. Openbaar onderzoek digitale atlas.

10. Kennisname beslissing gouverneur aangaan klacht Dryade.

11. Verkiezing van vier uittredende en herkiesbare bestuursleden.

12. Verkiezing van een ondervoorzitter.

13. Mededelingen, rondvraag, goedkeuring verslag en sluiting vergadering.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad bekrachtigt de aanstelling van Maarten Devroye als vertegenwoordiger van de gemeente en het mandaat van Maarten Devroye om alle agendapunten goed te keuren.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

12. Gewone algemene vergadering "Watering Het Velpedal" op 19/04/2022. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Watering "Het Velpedal".

Uitnodiging van 24/03/2022 voor de gewone algemene vergadering van 19/04/2022 om 14u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28/03/2019 punt 14, aanstelling van Maarten Devroye af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Watering "Het Velpedal" die op 19/04/2022 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1. Opening van de vergadering door de heer voorzitter

2. Verslag van de gewone algemene vergadering van 09 november 2021.

3. Goedkeuring verslag over het voorbije dienstjaar.

4. Bespreking en goedkeuring staat va de uit te voeren werken - dienstjaar 2023.

5. Bespreking en goedkeuring project Moergracht - Boutersem.

6. Bespreking en goedkeuring projecten Rectorijstraat - Ransberg en Donkelstraat - Kortenaken.

7. Kennisname afbouw subsidies ex-DAC werknemers.

8. Goedkeuring van de rekening over het dienstjaar 2021.

9. Vaststelling van de aanslagvoet der gewone belastingen voor het dienstjaar 2022.

10. Goedkeuring van de begroting voor het dienstjaar 2022.

11. Openbaar onderzoek digitale atlas.

12. Kennisname beslissing gouverneur aangaande klacht Dryade.

13. Verkiezing van vijf uittredende en herkiesbare bestuursleden.

14. Verkiezing van een voorzitter.

15. Mededelingen, rondvraag, goedkeuring verslag en sluiting vergadering.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad bekrachtigt de aanstelling van Maarten Devroye als vertegenwoordiger van de gemeente  en het mandaat van Maarten Devroye om alle agendapunten goed te keuren.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

13. Riobra. Agenda algemene vergadering 22/06/2022. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Riobra.

Uitnodiging van 05/04/2022 voor de algemene vergadering van 22/06/2022 om 18u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 29, aanstelling van Thijs Van Goidsenhoven als afgevaardigde en Maarten Devroye als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Riobra die op 22/06/2022 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Kennisneming verslagen van Riobra van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2021.

2) Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3) Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2021.

4) Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

5) Statutaire  benoemingen.

6) Statutaire mededelingen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Thijs Van Goidsenhoven als vertegenwoordiger en Maarten Devroye als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Thijs Van Goidsenhoven of Maarten Devroye als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

14. Iverlek. Agenda algemene vergadering 17/06/2022. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Iverlek.

Uitnodiging van 30/03/2022 voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 17/06/2022 om 18u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 20, aanstelling van Guy Vanbelle als afgevaardigde en Jos Thys als plaatsvervanger (gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019, punt 15), om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Iverlek die op 17/06/2022 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de Commissaris over het boekjaar 2021.

2) Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2021 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3) Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4) Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurcomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2021.

5) Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6) Statutaire benoemingen.

7) Statutaire mededelingen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Guy Vanbelle als vertegenwoordiger en Jos Thys als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Guy Vanbelle of Jos Thys als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Iverlek, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

15. EthiasCo. Agenda buitengewone algemene vergadering op 05/05/2022. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in EthiasCo cvba.

Uitnodiging van 01/04/2022 voor de buitengewone algemene vergadering van 05/05/2022 om 10u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2019, punt 14, aanstelling van Bart Dusart als  gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van EthiasCo die op 05/05/2022 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Vaststelling van de omzetting van het kapitaal in een statutair onbeschikbare eigen vermogensrekening.

2) Aanneming van de rechtsvorm van de besloten vennootschap in toepassing van artikel 41§4 van de wet van 23 maart 2019 tot invoering van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen.

3) Aanneming van de statuten van de besloten vennootschap.

4) Opdracht aan ondergetekende notaris om de coördinatie van de statuten op te stellen en neer te leggen.

5) Mandaat van de bestuurders en de leden van de Client Board.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Bart Dusart als vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Bart Dusart om alle agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 2:

Afschrift van deze gemeenteraadsbeslissing wordt bezorgd aan algemene.vergadering @ethias.be.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

16. Aanpassing reglement klachtenbehandeling lokaal bestuur. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente en het OCMW hebben elk afzonderlijk een klachtenreglement. In december 2019 werd reeds een gezamenlijk tweedelijnsklachtenreglement via de Vlaamse Ombudsdienst goedgekeurd.

 

Juridische grond:

Art. 302 DLB bepaalt dat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn bij reglement een systeem van klachtenbehandeling organiseert;

Art. 303 §3 DLB bepaalt dat het klachtensysteem georganiseerd wordt op ambtelijk niveau en maximaal onafhankelijk van de diensten waar de klacht op betrekking heeft;

Art. 2018 DLB bepaalt dat het klachtenbehandelingssysteem opgenomen wordt in de organisatiebeheersing.

 

Motivatie:

Een eenvormig klachtenreglement is eenduidiger voor de burger en ook voor de twee organisaties. Het nieuwe reglement heet daarom 'reglement klachtenbehandeling lokaal bestuur Boutersem'. 

De  belangrijkste wijzigingen zijn het feit dat een opdracht gelegd wordt bij het managementteam om aan de hand van de ingediende klachten de dienstverlening te optimaliseren, dit in het kader van de organisatiebeheersing, en dat de klachten ook over externe medewerkers kunnen gaan. Verder wordt de verwijzing naar de deontologische commissie aangepast naar de deontologische code die op de gemeenteraad van  27 juni 2019 werd goedgekeurd. Gezien de vorige versie van het reglement dateert van 2008  zijn de andere aanpassingen eerder tekstueel en lay-outmatig van aard. Er is getracht een heldere tekst voor te leggen. Tevens wordt de procedure van de behandeling van een ingediende klacht uitvoeriger omschreven in de bijlage bij het reglement.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stel het reglement klachtenbehandeling lokaal bestuur Boutersem vast.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Punt bijlagen/links 20220428_reglement_klachtenbehandeling.pdf Download
20220428_klachtenprocedure.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

17. Aanpassing statuten ouderenadviesraad / seniorenadviesraad. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

Op 27 februari 2020 werden de statuten van de ouderenadviesraad aangepast. De ouderenraad vergaderde op 14 maart 2022.

 

Juridische grond:

Artikel 304 § 3 DLB; onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren;

Cultuurpactwet van 16 juli 1973 en latere wijzigingen;

Decreet van 6 juli 2012 betreffende het lokaal cultuurbeleid.

 

Motivatie:

Om in orde te zijn met de huidige wetgeving dient de politieke afvaardiging in de verschillende adviesraden geschrapt te worden.  De statuten van de verschillende adviesraden dienen in die zin ook aangepast worden. De ouderenadviesraad neemt van deze aanpassing gebruik om eveneens haar naam te veranderen naar seniorenadviesraad.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

9 stemmen voor: Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Bart Dusart (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Pascal Meeus (CD&V) en Guy Vanbelle (CD&V).
5 stemmen tegen: Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Glenn Van Rillaer (Vooruit) en Sam Robijns (Vooruit).
3 onthoudingen: Jos Thys (Groen), Jan Vanautgaerden (Groen) en Ine Stessens (Groen).
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aangepaste versie van de statuten OAR en de naamswijziging naar seniorenadviesraad goed.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Punt bijlagen/links 20220324_statuten_senioren.pdf Download
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

18. Huishoudelijk reglement gemeenteraad. Aanpassing artikel op vraag van ABB. Vaststelling.

 

Feiten en context:

De organisatie van de gemeenteraad wordt geregeld volgens de bepalingen in het decreet lokaal bestuur.  De gemeenteraad kan ook zelf zaken regelen via het huishoudelijk reglement.

 

Juridische grond:

artikel 38 en volgende van het decreet lokaal bestuur

artikel 20 DLB, gewijzigd dd. 14.07.2021; het huishoudelijk reglement bepaalt of de gemeenteraad of de gemeenteraadscommissies digitaal of hybride kunnen vergaderen en de wijze waarop

 

Motivatie:

In de raden van november en december 2021 werden aanpassingen goedgekeurd aan de versie van het huishoudelijk reglement van 2019. Dit onder andere in verband met de uitzonderlijke omstandigheden waarin kan overgegaan worden tot een digitale en/of hybride vergadering. Door de coronapandemie werd de gemeenteraad op een andere manier georganiseerd. Om de digitale werkwijze ook in de toekomst eventueel te kunnen gebruiken, dienden de omstandigheden en de voorwaarden hiervoor opgenomen te worden in het huishoudelijk reglement. 

 

Naar aanleiding van een klacht inzake de behandeling tot aanpassing van het huishoudelijk reglement las ABB ook het reglement zelf na en vroeg derhalve schrapping van de bepaling onder artikel 14 § 2 "minstens twee derde van de raadsleden hierom verzoeken, uiterlijk 24 uur voor de aanvang van de raad. (...)"  Het feit dat twee derde van de raadsleden kan verzoeken om digitaal of hybride te vergaderen, is geen uitzonderlijke omstandigheid zoals bedoeld door de decreetgever.  het begrip uitzonderlijke omstandigheid mag niet uitgehold worden, waardoor de digitale of hybride vergadering de regel zou kunnen worden. Bovendien is het uitgangspunt dat de raad in principe fysiek doorgaat.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

14 stemmen voor: Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Bart Dusart (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Glenn Van Rillaer (Vooruit), Sam Robijns (Vooruit), Pascal Meeus (CD&V) en Guy Vanbelle (CD&V).
3 onthoudingen: Jos Thys (Groen), Jan Vanautgaerden (Groen) en Ine Stessens (Groen).
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stelt het huishoudelijk reglement met schrapping van betrokken bepaling onder artikel 14 § 2 vast.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Punt bijlagen/links 20220428_huish_regl_GR_2022.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 28 april 2022

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

19. Erediensten. H.Maria Boutersem- Jaarrekening 2021

 

Feiten en context:

De gemeenteraad van 25 maart 2021 ging akkoord met de meerjarenplanaanpassing 1 voor de periode 2021-2025 van de ééngemaakte kerkfabriek H. Maria Boutersem;

Deze was tot stand gekomen door de samenvoeging van de verschillende meerjarenplannen en

budgetten van de verschillende vroegere kerkfabrieken;

De gemeenteraad van 23 december 2021 nam kennis van de budgetwijziging 2021-1 van deze kerkfabriek waarbij er geen wijziging was van de eerder goedgekeurde exploitatietoelage.

 

Juridische grond:

Decreet van 07.05.2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten- artikel 2, 54-55 zoals tot op heden gewijzigd

Besluit van de Vlaamse regering van 27.11.2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse regering van 13.10.2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;

Omzendbrief BB 2013/1 van 01.03.2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;

Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017- artikel 41 en 56;

Ministerieel besluit d.d. 26.11.2020 houdende de fusie van de kerkfabrieken.

 

Motivatie:

De kerkraad keurde deze jaarrekening 2021 goed in vergadering van 14/03/2022 en ze werd op 15/03/2022 aangemaakt in religio en de gemeente kreeg hiervan bericht op 22/03/2022.

Door het ontslag van de penningmeester is dit tevens een eindrekening.

De rekening sluit af met een batig saldo van € 49.623,72 in exploitatie en € 0,00 in investeringen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen voor de exploitatietoelage van 2021.

De begroting 2022 van de kerkfabriek hield rekening met een ‘voorspelde K-waarde 2021’ van 58.012,14 (verwachte saldo op de financiële werkingsrekeningen op 31/12/2021), terwijl de ‘gerealiseerde K-waarde 2021’ 49.623,72€ bedraagt of een verschil van 8.388,42€.

 

        In het eerste jaar van de fusie van de kerkfabrieken van Boutersem, werden er 2 budgetwijzigingen goedgekeurd in 2021.

 Vóór de fusie, bedroeg de exploitatietoelage 2022 149.519,96€. Door optimalisatie en   efficiënt beheer van de gebouwen onder de  verantwoordelijkheid van de kerkfabriek,                             was de begrote exploitatietoelage gedaald tot 123.712,82€;

        Indien de ontvangsten en uitgaven in 2022 exact overeenkomen met de begroting 2022, dan  zou 2022 afsluiten met een tekort van 8.388,42€. Het exploitatieresultaat van 2022 stroomt door als K1-waarde naar het budget van 2024, wat daar voor een verhoging van de exploitatietoelage zal zorgen. Over de jaren heen zal bij gelijkblijvende ontvangsten en uitgaven, exact hetzelfde bedrag aan exploitatietoelagen betaald worden; enkel het jaar waarin welk bedrag betaald wordt, zal verschillen;

        Gezien de evolutie van de prijzen van de nutsvoorzieningen, de economische situatie en de inflatie, zal de uitvoering van de begroting 2022 nauwlettend opgevolgd worden.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad geeft gunstig advies bij deze jaarrekening.

Publicatiedatum: 02/06/2022
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.