Agenda Gemeenteraad

Van 25 JANUARI 2024

 

Aanwezig :

Bart Dusart - voorzitter

Tinne Alaerts, Maarten Devroye, Guy Vanbelle, Janina Vandebroeck - schepenen

Maurice Rodeyns, Christine Dejaeger, Pieter Cortoos, Stijn Langendries, Jan Vanautgaerden, Nicolas Bollion, Thijs Van Goidsenhoven, Glenn Van Rillaer, Pascal Meeus, Marie-Rose Barbier, Nawfal Baaza - raadsleden

Marleen De Coster - algemeen directeur

Verontschuldigd :

Chris Vervliet - burgemeester

Sonia Parent, Ine Stessens - raadsleden

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

1. Aanvullend Verkeersreglement parkeerplaatsen elektrische voertuigen Domstraat. Goedkeuring.

Feiten en context:

De concessie voor het plaatsen en onderhouden van laadpalen bij de Vlaamse Overheid ging van start in september 2022. Binnen de regio Vlaams Brabant is Total Energies concessiehouder en mag deze exclusief publiek toegankelijke laadpalen plaatsen op openbaar domein binnen de regio. Via het e-loket van de Vlaamse Overheid kunnen zowel inwoners als het lokaal bestuur Boutersem een laadpaal aanvragen.

 

Goedkeuring van een aanvraag van een particulier vraagt enkele voorwaarden zoals onder meer:

        de inwoner beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of is niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking)

        de aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels

        er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250 meter wandelafstand van de woonst beschikbaar.

 

Wanneer de aanvraag aan de voorwaarden voldoet, heeft de concessiehouder een plaatsingsplicht binnen de 250 meter wandelafstand van de woonplaats van de aanvrager. Vervolgens is het aan het lokaal bestuur Boutersem en de concessiehouder om een locatie overeen te komen.

 

De aanvrager wonende in de Willebringsestraat voldoet aan bovenstaande voorwaarden en daarom werd deze goedgekeurd door het departement Mobiliteit en Openbare werken. Daaropvolgend kwam een locatievoorstel binnen op de dienst Mobiliteit voor het plaatsen van de publieke laadpaal te Domstraat aan het kruispunt met de Willebringsestraat.

 

Juridische grond:

De nieuwe gemeentewet, artikel 133.

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de Gemeenteraad.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de

plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 houdende coördinatie van de wetten betreffende de Politie van het wegverkeer.

Het koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de Politie van het

wegverkeer (Wegcode), inzonderheid artikel 70.2.1.3°h

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere

plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

 

Motivatie:

Tegen 2030 wordt nagestreefd dat 100 % van de verkochte wagens elektrisch zal zijn. Een inschatting is dat dit in 2026 reeds 50 % van het totaal aantal verkochte wagens zal zijn. Omdat niet iedereen thuis of op het werk kan laden, is daar actie voor nodig. Het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 streeft 1,5 laadpunten na per 100 inwoners tegen 2030. Een publiek toegankelijke laadpaal wordt voorzien te Domstraat aan het kruispunt Willebringsestraat. De laadpaal is voorzien met twee laadpunten. Aan weerszijden van de laadpaal dient een parkeerplaats te worden voorzien voor het laden van een elektrisch of hybride voertuig en de hierbij passende signalisatie. Om parkeerplaatsen te voorzien voor het laden van een elektrisch of hybride voertuig is het noodzakelijk deze in een aanvullend verkeersreglement op te nemen. Deze maatregelen hebben betrekking op een gemeenteweg, namelijk de Domstraat, zoals bedoeld in artikel 6 van het decreet van 16 mei 2008.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt onderstaande goed

 

Artikel 1.

In de Domstraat aan het kruispunt Willebringsestraat twee parkeerplaatsen in te richten voor elektrische voertuigen (personenauto’s) en dit te signaleren middels de borden E9a met het onderbord GVIId met pictogram opladen auto en een groene omranding van het parkeervak.

 

Artikel 2.

Afschrift van deze beslissing ter kennisgeving en uitvoering over te maken aan:

• de dienst Mobiliteit

• de Lokale Politiezone Lubbeek

• de dienst Communicatie

• Total Energies.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Punt bijlagen/links Locatievoorstel - Boutersem - Domstraat 50 - VLA-RP-23-3424.pdf.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

OMGEVING

 

2. Voorlopige vaststelling naamgeving paden in kader van ruilverkaveling Willebringen. Vaststelling

Feiten en context:

De gemeente ontving op 18/09/2023 via mail de vraag van VLM om een goedkeuring vanuit de gemeente over de voorgestelde naamgeving voor verschillende trage wegen en een akkoord om deze naambordjes te plaatsen.

 

Op 26 oktober 2023 kwam deze naamgeving reeds op de gemeenteraad ter voorlopige vaststelling, maar door onderbemanning werd dit besluit uit het oog verloren en is er géén openbaar onderzoek gevoerd. De procedure is momenteel verlopen en daarom dient dit opnieuw voorlopig vastgesteld te worden.

 

Juridische grond:

Decreet houdende de gemeentewegen, 03/05/2019

Procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen. Bijlage bij het schrijven inzake rol Provincie Vlaams-Brabant ikv procedures decreet Gemeentewegen, Goedgekeurd door de deputatie in zitting van 25 maart 2021.

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van namen van openbare wegen en pleinen.

 

Motivatie:

De ruilverkaveling heeft ook betrekking op trage wegen. Een aantal, zie bijlage, worden behouden, al dan niet na gedeeltelijke verplaatsing. Deze wegen zullen nu ook een naam krijgen. De ruilverkaveling stelt een aantal namen voor. De gemeenteraad van 26 oktober 2023 vroeg de aanpassing van de benaming groot en klein Konijnenpad. Dit is hieronder ook aangepast.

 

Voor de omgeving Vertrijk wordt voorgesteld:

        Groot Konijnenpad,

        Klein Konijnenpad

        Kouterpad

Voor de omgeving Willebringen wordt voorgesteld:

        Kattepad

        Billekenspad

        Doornpad

        Wilderveldpad

        Tempelhofpad

        Molenveldpad

 

Op 19/09/2023 werd een advies gevraagd aan Velpeleven.

Het advies van Velpeleven van 01/10/2023 stelt vast dat er bij de voorgestelde namen al rekening gehouden is met historisch en cartografisch onderzoek en zijn akkoord met de voorgestelde namen.

De gemeenteraad van 25/01/2024 stelt de namen van de nieuwe paden voorlopig vast.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stelt de namen van de nieuwe paden opnieuw voorlopig vast wegens het vervallen van de procedure.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

3. Reglement verloren en gevonden voorwerpen. Vaststelling.

Feiten en context:

Op 1 september 2021 wijzigde de regelgeving inzake de afhandeling van verloren en gevonden voorwerpen. De wetgever paste hiervoor het Burgerlijk Wetboek aan. De nieuwe regeling legt het kader en de termijnen vast.

 

Juridische grond:

Wet van 4 februari 2020 houdende boek 3 "Goederen" van het Burgerlijk Wetboek, titel III Eigendomsrecht, artikel 3.50 (eigendomsrecht), 3.51 (rechten van de eigenaard), 3.52 (bewijs van eigendomsrecht), 3.58 en 3.59 (rechten en plichten van de gemeente.

art. 40 DLB; gemeenteraad stelt de gemeentelijke reglementen vast

 

Motivatie:

De regelgeving inzake de afhandeling van gevonden voorwerpen is gewijzigd. De gemeente beschikte  echter niet over een goedgekeurd reglement. Dit gegeven en de wijzigingen in regelgeving maken dat de gemeente deze procedure dient vast te stellen.

 

de wijzigingen in de regelgevingen kunnen als volgt worden samen gevat :

- de gemeente dient het gevonden of door de vinder in bewaring gegeven voorwerp in een register op te nemen en redelijke pogingen ondernemen om de eigenaar terug te vinden;

- de gemeente is aansprakelijk voor de bewaring;

- de gemeente kan na zes maanden te goeder trouw en op een economisch verantwoorde wijze beschikken over het voorwerp (m.u.v. voorwerpen die vatbaar zijn voor bederf, die onderhevig zijn aan snelle waardevermindering of schadelijk zijn voor de openbare hygiëne, gezondheid of veiligheid en fietsen waarvoor de bewaartermijn van drie maanden geldt);

- ingeval van verkoop moet de gemeente de opbrengst ter beschikking van de eigenaar of van zijn rechtverkrijgenden houden;

- het voorwerp blijft toebehoren aan zijn oorspronkelijke eigenaar en de gemeente wordt slechts eigenaar vijf jaar na de opname in het register voor zover de oorspronkelijke eigenaar zich niet kenbaar heeft gemaakt;

- de gemeente heeft een retentierecht, zolang de eigenaar de verplichting tot vergoeding van de redelijke kosten van bewaring, behoud en opsporing niet heeft nagekomen.

Aangezien het eigendomsrecht van de oorspronkelijke eigenaar primeert, wordt voorgesteld pas over te gaan tot verkoop of schenking na vijf jaar, wanneer het voorwerp ook wettelijk gemeentelijk bezit wordt.

 

Om tot een zo efficiënt mogelijke afhandeling van dit proces te komen, gaan de gemeente Boutersem en de lokale politiezone Bierbeek-Boutersem-Holsbeek-Lubbeek een samenwerking aan.   De procedure voor verloren en gevonden voorwerpen op het grondgebied Boutersem worden beschreven in het bijgevoegde reglement dat integraal deel uitmaakt van dit besluit.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stelt het reglement verloren en gevonden voorwerpen vast.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Punt bijlagen/links 20240125_reglementverlorenvoorwerpen_DEF.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

4. Notulen. Proces-verbaal van de vorige zitting. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 21/12/2023. De notulen van de vorige vergadering zijn terug te vinden in bijlage.

 

Juridische grond:

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur betreffende de werking van de gemeenteraad

 

Financiële gevolgen: geen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 21/12/2023 goed.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

5. Jaarrapport klachtenbehandeling 2023. Kennisname.

Feiten en context:

Jaarlijks wordt er aan de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn een overzicht gegeven van alle klachten en registraties in het klachtenregister van het afgelopen jaar. Onder een effectieve klacht wordt verstaan een duidelijke uiting waarbij een ontevreden burger bij de lokale overheid klaagt over een door die overheid al dan niet verrichte prestatie of handeling. Deze handeling of prestatie is foutief verricht, afwijkend van vastgelegde of gebruikelijke werkwijzes of niet uitgevoerd.

 

Juridische grond:

De artikels 302 en 303 van het decreet lokaal bestuur vermelden dat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn bij reglement een systeem van klachtenbehandeling organiseert.

Artikel 303 § 3 DLB; de algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan de gemeenteraad over de klachten ingediend tegen de gemeente;

Gemeenteraadsbeslissing dd. 28.04.2022;  goedkeuring reglement klachtenbehandeling;

Gemeenteraadsbeslissing dd. 19.12.2019; goedkeuring reglement Tweedelijns klachtenbehandeling Vlaamse Ombudsdienst.

 

Motivatie:

In 2023 is er in de strikte zin van het woord klacht zoals hierboven omschreven géén effectieve eerstelijnsklacht ontvangen. Er was een klacht ingediend maar bij navraag om de procedure juist op te zetten, werd er door klager géén verder gevolg meer aan gegeven. De dienstverlening was ondertussen ook naar behoren uitgevoerd.

 

De gemeente ontving via het digitaal loket ABB 2 klachten in 2023. Geen van beide klachten leidde tot het nemen van toezichtsmaatregelen door het agentschap binnenlands bestuur.

 

Voor wat de tweedelijnsklachten bij de Vlaamse Ombudsdienst betreft, melden zij dat zij, laat op het jaar,  één klacht in verband met Boutersem ontvangen hebben. Dit was echter een pure beleidsklacht over een beslissing van de gemeenteraad (aanvullend verkeersreglement Dorpsstraat) en de klager had het probleem ook al voorgelegd aan Binnenlands Bestuur. De Vlaamse Ombudsdienst heeft hier dan ook géén verder gevolg aan gegeven.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het jaarrapport 2023 klachtenbehandeling.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

6. Agentschap Binnenlands Bestuur. Wijziging toezichtprocedure voor intergemeentelijke samenwerkingsverbanden en verenigingen en vennootschappen voor maatschappelijk welzijn. Kennisname.

Feiten en context:

ABB informeerde de gemeente  over een aankomende verandering in het toezicht op intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (verder: IGS), verenigingen of vennootschappen voor maatschappelijk welzijn (verder: VVMW). Vanaf 1 januari 2024 zal het bijzonder toezicht omgevormd worden van een goedkeuringstoezicht achteraf tot een adviesprocedure vooraf.

 

Juridische grond:

artikel 289 DLB; documenten voor de gemeenteraad worden ter kennis gebracht.

 

Motivatie:

Voorafgaand aan een statutenwijziging of oprichting van het merendeel van IGS en VVMW zal een advies van de Vlaamse Regering ingewonnen moeten worden. Voor slechts een aantal verenigingen geldt nog het goedkeuringstoezicht. De verschillende specifieke procedures zijn uitgewerkt op de website van ABB.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van het schrijven van ABB ivm een gewijzigde toezichtsprocedure voor intergemeentelijke samenwerkingen.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Overzicht punten

Zitting van 25 januari 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

7. Verenigde Protestantse Kerk van Leuven: Budget 2024. Goedkeuring

Feiten en context:

De gemeenteraad van 24.09.2020 nam kennis van de goedkeuring door de stad Leuven van het meerjarenplan 2020-2025 van de VPKL;

In de kerkraad van 27.06.2023 werd het budget 2024 goedgekeurd.

Juridische grond:

Decreet van 07.05.2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten- artikel 2, 47-50 zoals tot op heden gewijzigd.

Besluit van de Vlaamse regering van 27.11.2006 tot vaststelling van de modellen van d  e boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse regering van 13.10.2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten.

Omzendbrief BB 2013/1 van 01.03.2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst.

Decreet lokaal bestuur van 22.12.2017- artikel 41 en 56.

Motivatie:

De kerkraad keurt het budget goed in vergadering van 27.06.2023

Er wordt een exploitatietoelage opgenomen van €103.541,88  als totaal voor de bediende gemeenten.

De bijdrage van de gemeente Boutersem in deze exploitatietoelage bedraagt +/-6,42% of € 6.647,39 en is gebaseerd op het aantal gelovigen in de gemeente.

 

Financiële gevolgen:

De toelage van € 6.647,39 is hoger dan het in de exploitatiebudget van 2024 voorziene krediet op

ACT-070401/0790-08/6494000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN waar € 6.466,00 voorzien werd. Daarom dient dit door de gemeenteraad goedgekeurd te worden.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt het budget 2024 met bijlagen van de Verenigde Protestantse Kerk van Leuven goed.

 

Publicatiedatum: 28/02/2024
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.