Agenda Gemeenteraad

Van 27 APRIL 2023

 

Aanwezig :

Bart Dusart - voorzitter

Chris Vervliet - burgemeester

Tinne Alaerts, Maarten Devroye, Guy Vanbelle, Janina Vandebroeck - schepenen

Maurice Rodeyns, Christine Dejaeger, Pieter Cortoos, Stijn Langendries, Jos Thys, Jan Vanautgaerden, Nicolas Bollion, Thijs Van Goidsenhoven, Glenn Van Rillaer, Marie-Rose Barbier, Nawfal Baaza - raadsleden

Marleen De Coster - algemeen directeur

Verontschuldigd :

Ine Stessens, Pascal Meeus - raadsleden

 

Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

1. Notulen. Proces-verbaal van de vorige zitting. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 23/03/2023. De notulen van de vorige vergadering zijn terug te vinden in bijlage.

 

Juridische grond:

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur betreffende de werking van de gemeenteraad

 

Financiële gevolgen: geen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 23/03/2023 goed.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

2. Aanvullend verkeersreglement voor parkeerplaatsen van elektrische voertuigen op de parking ter hoogte van kerk Butsel. Goedkeuring

Feiten en context:

De concessie voor het plaatsen en onderhouden van laadpalen bij de Vlaamse Overheid ging van start in september 2022. Binnen de regio Vlaams Brabant is Total Energies concessiehouder en mag deze exclusief publiek toegankelijke laadpalen plaatsen op openbaar domein binnen de regio. Via het e-loket van de Vlaamse Overheid kunnen zowel inwoners als het lokaal bestuur Boutersem een laadpaal aanvragen.

 

Goedkeuring van een aanvraag van een particulier vraagt enkele voorwaarden zoals onder meer:

        de inwoner beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of is niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking)

        de aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels

        er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250 meter wandelafstand van de woonst beschikbaar.

Wanneer de aanvraag aan de voorwaarden voldoet, heeft de concessiehouder een plaatsingsplicht binnen de 250 meter wandelafstand van de woonplaats van de aanvrager. Vervolgens is het aan het lokaal bestuur Boutersem en de concessiehouder om een locatie overeen te komen.

De aanvrager wonende in de Kapelstraat voldoet aan bovenstaande voorwaarden en daarom werd deze goedgekeurd door het departement Mobiliteit en Openbare werken. Daaropvolgend kwam een locatievoorstel binnen op de dienst Mobiliteit voor het plaatsen van de publieke laadpaal in de Pastoriestraat 70   (parking aan kerk van Butsel).

 

Juridische grond:

De nieuwe gemeentewet, artikel 133.

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de Gemeenteraad.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de

plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 houdende coördinatie van de wetten betreffende de Politie van het wegverkeer.

Het koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de Politie van het

wegverkeer (Wegcode), inzonderheid artikel 70.2.1.3°h

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere

plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

 

Motivatie:

Tegen 2030 wordt nagestreefd dat 100 % van de verkochte wagens elektrisch zal zijn. Een inschatting is dat dit in 2026 reeds 50 % van het totaal aantal verkochte wagens zal zijn. Omdat niet iedereen thuis of op het werk kan laden, is daar actie voor nodig. Het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 streeft 1,5 laadpunten na per 100 inwoners tegen 2030. Een publiek toegankelijke laadpaal wordt voorzien in de Pastoriestraat  ter hoogte van huisnummer 70 (parking aan kerk van Butsel). De laadpaal is voorzien met twee laadpunten. Aan weerszijden van de laadpaal dient een parkeerplaats te worden voorzien voor het laden van een elektrisch of hybride voertuig en de hierbij passende signalisatie. Om parkeerplaatsen te voorzien voor het laden van een elektrisch of hybride voertuig is het noodzakelijk deze in een aanvullend verkeersreglement op te nemen. Deze maatregelen hebben betrekking op een gemeenteweg, namelijk de Pastoriestraat 70, zoals bedoeld in artikel 6 van het decreet van 16 mei 2008.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt het volgende goed:

Artikel 1.

In de Pastoriestraat  ter hoogte van huisnummer 70 (parking aan kerk van Butsel) twee parkeerplaatsen in te richten voor elektrische voertuigen (personenauto’s) en dit te signaleren middels de borden E9a met het onderbord GVIId met pictogram opladen auto en een groene omranding van het parkeervak.

Artikel 2

De reglementering en de bijhorende signalisatie betreffende het parkeren van elektrische voertuigen in de Pastoriestraat.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

3. Definitieve vaststelling rooilijn - aanleg aantakking F24 - Boststraat. Goedkeuring.

Feiten en context:

De fietssnelweg F24 tussen Korbeek-Lo en Vertrijk wordt langs spoorlijn 36 aangelegd. De fietssnelweg biedt een snel en veilig alternatief voor fietsen op de gewestweg. Via de fietssnelweg worden de landelijke kernen verbonden met de stedelijke gebieden. De gemeente Boutersem wil het gebruik van de fietssnelweg stimuleren. Daarom wordt gestreefd om de aansluitingen tussen de fietssnelweg en bestaande fietsroutes te optimaliseren.

Een eerste bijkomende aansluiting tussen de fietssnelweg en het lokale wegennet wordt gerealiseerd ter hoogte van de Boststraat. Met deze aansluiting wordt een directe en veilige fietsverbinding gerealiseerd tussen de fietssnelweg en het gehucht Kromme Herent. Hierdoor wordt omrijden vermeden en wordt het gebruik van de fietsinfrastructuur aantrekkelijker. De nieuwe verbinding is een belangrijke ontsluiting voor omvangrijke woongebieden en sluit zowel aan bij het recreatief fietsnetwerk (Boststraat) als het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk (N3 en Aarschotsebaan). Met de realisatie van het fietspad tussen de Boststraat en de F24 wordt een ‘missing link’ weggewerkt en wordt een veilige en comfortabele fietsverbinding tussen de Aarschotsebaan en de F24 gerealiseerd.

 

Duurzame mobiliteit en in het bijzonder de aanleg van fietspaden is een prioriteit voor het bestuur.

Twee van de drie prioritaire beleidsdoelstellingen:

BD-1 : het lokaal bestuur zet in op het bevorderen van duurzame mobiliteit en verkeersveiligheid

BD-2 : het milieubewust en duurzaam werken en leven, wordt versterkt

Het college van burgemeester en Schepenen stelde op 09/08/2022 Interleuven aan voor het opmaken van een rooilijnplan voor deze fietsverbinding Boststraat-F24, het uitzetten van een rooilijn en de opmaak van de schattingsverslagen ten behoeve van de verwerving van de nodige grondstroken.

 

De totale oppervlakte van het fietspad bedraagt net geen 300m². Een omgevingsvergunning is daarom niet nodig. Het fietspad zal bestaan uit een onderhoudsvriendelijke, waterdoorlatende half-verharding, afgeboord met betonnen boordstenen. Het fietspad heeft een breedte van ca. 2m en een lengte ca. 145m. Het hemelwater vloeit in de naastgelegen landbouwpercelen en infiltreert in de ondergrond. Er worden geen rioleringswerken voorzien. Voorlopig heeft de gemeente niet de intentie om langs dit fietspad openbare verlichting te voorzien.

De uitvoering van de werken is gepland in 2023 waardoor het pad gebruiksklaar is tegen de ingebruikname van de fietssnelweg

 

Vereiste documenten bij de aanleg van een gemeenteweg (artikel 16 DGW):

        een gemeentelijk rooilijnplan

        een berekening van de waardevermeerdering of waardevermindering van de gronden ten gevolge van de aanleg van de gemeenteweg

        een motivatie voor de aanleg vanuit het algemeen belang;

        een motivatie op basis van het gemeentelijk beleidskader en de bijhorende actieplannen

Gewenste documenten die opgenomen worden in het dossier (artikel 16 DGW):

        het voorafgaand schriftelijk akkoord van alle eigenaars die waardevermeerdering zullen moeten betalen en/of waardevermindering zullen ontvangen ten gevolge van aanpassingen aan de gemeenteweg

        duidelijke foto’s van de omgeving zodat iedereen die het dossier bekijkt of er inzage van neemt zich een duidelijk en ondubbelzinnig beeld kan vormen van de situatie.

        rooilijnplan (artikel 17§3 DGW) ter inzage liggen in het gemeentehuis én gepubliceerd worden op de

        gemeentelijke website. De gemeenteraad stelt binnen zestig dagen na het einde van het openbaar

        onderzoek het gemeentelijk rooilijnplan definitief vast.

 

Voor het nieuwe fietspad is (conform de bepalingen van het gemeentewegendecreet) een rooilijnplan opgemaakt en dit werd voorlopig vastgesteld door de gemeenteraad op 26/01/2023. Het openbaar onderzoek werd aangekondigd conform artikel 17 DGW en werd georganiseerd van 14 februari 2023 tot en met 13/03/2023

 

Juridische grond:

        Decreet houdende de gemeentewegen, 03/05/2019

        Procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen. Bijlage bij het schrijven inzake rol Provincie Vlaams-Brabant ikv procedures decreet Gemeentewegen, Goedgekeurd door de deputatie in zitting van 25 maart 2021

        Gemeenteraadsbeslissing dd. 25.08.2022; goedkeuring overeenkomst aanleg fietspad op percelen eigendom van de kerkfabriek Heilige Maria Boutersem

 

Motivatie:

Er zijn twee bezwaren ingediend.

Bezwaar 1: 27/03/2023

Inhoud bezwaar:

        De aanleg van de fietssnelweg is een goed initiatief. De aanleg leidt echter tot de inname van landbouwgronden en bijkomende verharding. Gelet op de beperkte winst (kortere afstand, minder tijd) die gecreëerd wordt, is dit zowel ruimtelijk als financieel niet verantwoord. Fietsers kunnen gebruik maken van de bestaande weg. De huidige route is fietsvriendelijk.

        De impact van het nieuwe pad op de natuurlijke omgeving is te groot en weegt niet tegenover de beperkte winst.

Behandeling bezwaar:

        De bijkomende verbinding faciliteert en stimuleert het gebruik van de fietssnelweg. Veilige en aantrekkelijke aanrijroutes zijn belangrijk om het gebruik van fietssnelwegen te stimuleren. De aanleg genereert geen impact op natuur. De impact op ruimte-inname en het verlies van landbouwgrond is erg klein. Het pad wordt immers aangelegd op een landbouwweg die de ontsluiting garandeert van een landbouwperceel dat niet op de openbare weg aansluit. Landbouwers van dat perceel zullen dit pad kunnen blijven gebruiken. Het pad wordt uitgevoerd in halfverharding waardoor de impact op water erg beperkt is.

        De aanleg faciliteert de verbinding naar de fietssnelweg, vermijdt scherpe bochten en beperkt de afstand richting Leuven met 815m. Dit is een significante winst op een gemiddeld traject van ca. 10km.

        Het bezwaar is ontvankelijk maar niet gegrond.

 

Bezwaar 2: 26/03/2022

        De aanleg van de weg heeft niets met veiligheid te maken. Het pad komt enkel ten goede van het gemak van fietsers.

        Momenteel maken al veel fietsers gebruik van de Boststraat, soms ook in grote groepen en tegen veel te hoge snelheden die nu al niet afgestemd zijn op deze straat.

        Het bijkomend pad is overbodig, alle fietsers kunnen zeer gemakkelijk via de spoorwegbrug omrijden.

        De aanleg zal leiden tot meer fietsers en een onaangepaste snelheid van fietsers in de Boststraat.

        Het landschap wordt door de aanleg verminkt.

        Het bijkomend fietsverkeer zal in conflict komen met het vracht- en landbouwverkeer in de Boststraat.

Behandeling bezwaar:

        Het bezwaar duidt aan dat de Boststraat reeds een belangrijke fietsverbinding is wat eigenlijk de aanleg van de bijkomende verbinding verantwoordt. De verbinding zal het fietsverkeer op het meest zuidelijk stuk van de Boststraat beperken waardoor de kans op potentiële conflicten tussen fietsers en landbouwvoertuigen beperkt wordt.

        Veilige en aantrekkelijke aanrijroutes zijn belangrijk om het gebruik van fietssnelwegen te stimuleren. De aanleg faciliteert de verbinding naar de fietssnelweg, vermijdt scherpe bochten en beperkt de afstand met 815m. Dit is een significante winst op een gemiddeld traject van ca. 10km.

Het bezwaar is ontvankelijk maar niet gegrond

 

Financiële gevolgen:

Voor de verwerving van de gronden wordt een bedrag van 6.000 euro geraamd.Dit zal verrekend worden op budgetrekening : ACT-030201/0290-00/2200200/GEMEENTE/CBS/IP-030201/U/O. Hier is in 2023 een budget van 30.000 euro voorzien.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de definitieve vaststelling van de rooilijn - aanleg aantakking F24-Boststraat goed.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

4. Definitieve vaststelling straatnaam Bostwegel. Verbinding naar fietssnelweg F24. Goedkeuring

Feiten en context:

De fietssnelweg F24 tussen Korbeek-Lo en Vertrijk wordt langs spoorlijn 36 aangelegd. De fietssnelweg biedt een snel en veilig alternatief voor fietsen op de gewestweg. Via de fietssnelweg worden de landelijke kernen verbonden met de stedelijke gebieden. De gemeente Boutersem wil het gebruik van de fietssnelweg stimuleren. Daarom wordt gestreefd om de aansluitingen tussen de fietssnelweg en bestaande fietsroutes te optimaliseren.

Een eerste bijkomende aansluiting tussen de fietssnelweg en het lokale wegennet wordt gerealiseerd ter hoogte van de Boststraat. Met deze aansluiting wordt een directe en veilige fietsverbinding gerealiseerd tussen de fietssnelweg en het gehucht Kromme Herent. Hierdoor wordt omrijden vermeden en wordt het gebruik van de fietsinfrastructuur aantrekkelijker. De nieuwe verbinding is een belangrijke ontsluiting voor omvangrijke woongebieden en sluit zowel aan bij het recreatief fietsnetwerk (Boststraat) als het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk (N3 en Aarschotsebaan).

 

Het nieuwe fietspad wordt (conform de bepalingen van het gemeentewegendecreet) een nieuwe gemeenteweg en zal dan ook door de gemeente beheerd worden. Het is wenselijk dat deze nieuwe openbare weg een officiële straatnaam toebedeeld wordt. Door deze wegen een officiële straatnaam en bijhorend straatnaambord te geven, worden deze verbindingen meer herkenbaar.

 

Op 29/12/2022 werd een advies gevraagd aan Velpeleven.

Het advies van Velpeleven van 05/01/2023 stelt op basis van historisch en cartografisch onderzoek

drie namen voor:

1. Bostsestraat omdat het pad gelegen is in het verlengde van de Bostsestraat

2. Cappelleweg of Kapelweg verwijzend naar de hoger gelegen sentier nr. 35

3. Bostwegel verwijzend naar de oude naam van de nabijgelegen sentier nr.29

De Vlaamse minister van Veiligheid en Binnenlandse zaken heeft in zijn omzendbrief van 23 februari 2018 de richtlijn uitgevaardigd om geen gelijkluidende namen te gebruiken (Bron: https://www.ibz.rrn.fgov.be/fileadmin/user_upload/nl/rr/omzendbrieven/BeSt_Address_Richtlijnen_2 0180223.pdf). In artikel 8, § 2, 4de punt van de opsomming, staat de aanbeveling dat ten stelligste afgeraden wordt ‘om meerdere straten met namen te hebben waarbij de straatnaam of een deel van de straatnaam volledig terugkomt in de naam van een andere weg. Omdat de nieuwe verbinding een pad is en geen straat en om verwarring met de naam van het nabijgelegen pad te voorkomen, wordt er na overleg voorkeur gegeven aan de derde optie: Bostwegel.

 

De procedure volgt de bepalingen van het decreet van 28/01/1977 tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen (B.S. 7/04/1977 met latere wijzigingen) bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is voor het toekennen of wijzigen van nieuwe namen aan openbare wegen en pleinen. Het principe is dat elk plein, elke straat of elke openbare weg moet een vaste benaming dragen en duidelijk zichtbaar aangebracht worden. Bij het vaststellen van de naam van openbare wegen en pleinen of het wijzigen van deze naam, wordt bij voorkeur geput uit de gegevens van de plaatselijke geschiedenis, het kunst- en cultuurleven, de toponymie en de volkskunde. De gemeenteraad doet een voorlopige aanvaarding van de voorgestelde straatnaam. Nadien wordt een openbaar onderzoek georganiseerd (30 dagen) door de gemeentelijke dienst Omgeving door middel van aanplakking. Na de periode van openbaar onderzoek worden de bezwaren behandeld en wordt de definitieve naam voorgelegd voor het college van burgemeester en schepenen en aansluitend voor de gemeenteraad.

 

Op 26/01/2023 besliste de gemeenteraad over de voorlopige vaststelling van deze straatnaam voor de aantakking Fietssnelweg F24 - Boststraat. Het openbaar onderzoek over deze straatnaam werd georganiseerd van 14 februari 2023 tot en met 13/03/2023.

 

Juridische grond:

Decreet van 28 januari 1977 tot bescherming van namen van openbare wegen en pleinen.

Omzendbrief van 23 /02/2018 om geen gelijkluidende namen te gebruiken

 

Motivatie:

Er zijn geen bezwaren of reacties ingediend. De naam van de nieuwe verbinding ‘Bostwegel’ kan definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stelt de benaming Bostwegel als nieuwe verbinding naar de F24 definitief vast.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MILIEU

 

5. Fluvius uitwisseling persoonsgegevens in kader van rioolbeleid. Goedkeuring

Feiten en context:

In het kader van het rioolbeleid wisselt Fluvius regelmatig persoonsgegevens uit met steden en gemeenten. Voor deze uitwisseling hebben ze niet alleen de toestemming nodig van de betrokkenen zelf.

 

Juridische grond:

Houdende bepalingen van rechten en plichten van de exploitanten van een openbaar waterdistributienetwerk en hun klanten met betrekking tot de levering van water bestemd voor menselijke consumptie, de uitvoering van de saneringsverplichting en het algemeen waterverkoopreglement (Art. 7/1, §4,3°; 12/1, §3,3°; 12/3, §4,3°, 12/4, §4,3°; 27/6, §3,3°; 27/7, §3,3°)

Op het moment van de ondertekening van dit Protocol was het Ministerieel besluit nog niet definitief goedgekeurd

Over de keuring van de binneninstallatie, de niet-aangesloten binneninstallatie, de installatie voor tweedecircuitwater en de privéwaterafvoer (Art. 2)

Artikel 15 Decreet betreffende de omgevingsvergunning.

Artikel 3 Besluit van 10 juli 2009 van de Vlaamse Regering houdende nadere regelen betreffende het leegstandsregister en houdende wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 2 april 1996 betreffende de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting van gebouwen en/of woningen.

Met name artikelen 4.2.1.3 §1 (i.v.m. lozing van bedrijfsafvalwater) en 6.2.2.1.2 §1 (i.v.m. de lozing van huishoudelijk afvalwater)

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van de werken, vermeld in [artikel 2.6.1.3.1, §1 van het decreet van 18 juli 2003] betreffende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, artikel 25, §1: "het saldo van de gewestbijdrage wordt betaald op basis van het goedgekeurde eindafrekeningsdossier. de rioolbeheerder bezorgt het eindafrekeningsdossier aan de vlaamse milieumaatschappij binnen de vastgelegde uitvoeringstermijn van de rioleringswerken of van de werken voor de bouw van een kleinschalige rioolwaterzuiveringsinstallatie, [...] Het eindafrekeningsdossier bevat: [...] 9° een lijst van de aan te sluiten gebouwen langs het tracé, in een tabel per straat en huisnummer, waarbij per gebouw de volgende elementen aangegeven worden:

        of het hemelwater van het gebouw wel of niet conform artikel 4.2.1.3, 5bis. 15.5.4.3.2, 5bis.19.8.4.5.2 en 6.2.2.1.2, §3, van titel II, van VLAREM afgekoppeld is

        in geval van niet-afkoppeling conform artikel 4.2.1.3, 5bis.15.5.4.3.2, 5bis.19.8.4.5.2 en 6.2.2.1.2, §3, van titel II, van VLAREM de reden waarom niet afgekoppeld kon worden en in desbetreffende geval de stappen die de rioolbeheerder ondernomen heeft"

 

Motivatie:

        1e protocol met 2 doeleinden

        de handhaving van rioleringsdossier in het kader van het Algemeen Waterverkoopreglement en

        de uitwisseling van pandgegevens in het kader van afkoppelingsprojecten.

 

 

Daarnaast werden ook de vernieuwde premies voor Rationeel Watergebruik (RWG) goedgekeurd op de Raad van Bestuur van Fluvius SO op 16/02/2022.

Bij de distributienetbeheerders zijn deze goedgekeurd op respectievelijk 14/3/2022 (Fluvius West), 15/3/2022 (Fluvius Limburg), 16/3/2022 (Fluvius Antwerpen) en 21/3/2022 (Riobra).

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt het protocol uitwisseling persoonsgegevens riolering Fluvius goed.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

OMGEVING

 

6. Project Groenblauwe Dooradering. Studie. Heraanleg Kerkplein en deel Dorpsstraat te Boutersem. Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.

Feiten en context:

Het project van de Groenblauwe dooradering is goedgekeurd door de Vlaamse regering op 13/05/2022. Het project bevat een resultaatverbintenis voor de heraanleg van het Kerkplein en een deel van de Dorpsstraat. De heraanleg kan niet aangevat worden zonder ontwerp. De gemeenteraad keurde hiervoor op 26 januari 2023 reeds de oproep aan geïnteresseerden goed via de Vlaamse Bouwmeester. Deze oproep wordt midden april gelanceerd.

 

Juridische grond

De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.

Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 140.000,00 niet).

Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 90, 1°.

 

Motivatie:

In het kader van deze opdracht “Studie: Heraanleg Kerkplein en deel Dorpsstraat te Boutersem” werd een bestek met nr. GBD 2023/02 opgesteld door het secretariaat. Na publicatie van de opdracht zal er uit de indieners een aantal ontwerpers gekozen worden aan wie het bestek wordt overgemaakt. De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 53.719,01 excl. btw of € 65.000,00 incl. 21% btw. Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen:

Het geraamde bedrag van 65.000 euro inclusief BTW, aangevuld met de vergoeding voor maximum 3 ontwerpers aan 4.000 euro zal verrekend worden op de voorziene budgetrekening voor het project groenblauwe dooradering. Voor de vergoedingen is géén btw verschuldigd.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1 : De gemeenteraad keurt het bestek met nr. GBD 2023/02 en de raming voor de opdracht “Studie: Heraanleg Kerkplein en deel Dorpsstraat te Boutersem”, opgesteld door het secretariaat goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 53.719,01 excl. btw of € 65.000,00 incl. 21% btw.

Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

Artikel 3 : De gemeenteraad keurt de vergoeding van 4.000 euro per inschrijver voor maximaal drie ontwerpers goed.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

INFRASTRUCTUUR

 

7. Grondverwerving inneming 20 Kerkomsesteenweg voor de aanleg fietspad en bushalte. Goedkeuring

Feiten en context:

Voor de aanleg van het fietspad langs de Kerkomsesteenweg werd er door de onderhandelaar, aangesteld in het kader van een dienstovereenkomst afgesloten met Aquafin, tijdens de uitvoering van de werken uiteindelijk toch een verkoopsovereenkomst afgesloten. Hiertoe dient nog een notariële akte afgesloten worden. 

 

Juridische grond:

Artikel 42, 11°, DLB : de daden van beschikking over onroerende goederen zijn bevoegdheid gemeenteraad

 

Motivatie:

Voor alle andere innemingen nodig voor de aanleg van het fietspad langs de Kerkomsesteenweg vanaf het kruispunt Kumtichsestraat tot de grens met Binkom - Lubbeek  is er voorafgaandelijk aan de werken een notariële akte afgesloten waarvan de ontwerpakte op de gemeenteraad van 23.12.2020 werd goedgekeurd.

Voor de inneming 20 nodig voor de aanleg van het fietspad en de bushalte Koppeleiken was er op dat ogenblik nog geen overeenkomst. De intussen voor akkoord verklaarde goedgekeurde verkoopsovereenkomst moet nog bekrachtigd worden met een notariële akte waarvoor het notariaat Diels & Van Eylen is aangesteld geweest. De gemeenteraad dient hiervoor ontslag te verlenen van ambtshalve inschrijving.

 

Financiële gevolgen:

De aktekosten worden op budgetrekening 2023/ACT-010101/0290-00/2140000/GEMEENTE/ CBS/IP-010101 verrekend.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

artikel 1. De gemeenteraad keurt de bijgevoegde ontwerpakte goed.

artikel 2. De gemeenteraad geeft toestemming om in de akte de algemene administratie van de patrimoniumdocumentatie te ontslaan van het nemen van de ambtshalve inschrijving.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

INFRASTRUCTUUR

 

8. Aanvraag gedeeltelijke verlegging voetweg nr. 30 tussen Werenberg en Drogenhof. Voorlopige vaststelling. Goedkeuring

Feiten en context:

Op 05 maart 2023 ontving de dienst omgeving een aanvraag  voor een gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 30, kadastraal gekend: Afd. 1/Boutersem, sectie C, nummers 156M en 156L

 

Voetweg nr. 30  verbindt de Werenberg met Drogenhof en vormt de perceelgrens tussen de percelen 156M en 156L, beide eigendom van de aanvrager. De voetweg loopt schuin over deze oppervlakte, wat een waardevol gebruik van zowel perceel 156L als perceel 156M in het gedrang brengt.

Daarmee wil de aanvrager graag volgende argumentatie aandragen voor een gedeeltelijke verlegging van de vernoemde voetweg nr. 30 langs de westelijke zijde van perceel 156M.

 

Juridische grond:

Decreet houdende de gemeentewegen, 03/05/2019

Procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen. Bijlage bij het schrijven inzake rol Provincie Vlaams-Brabant i.k.v. procedures decreet Gemeentewegen, Goedgekeurd door de deputatie in zitting van 25 maart 2021

 

Motivatie:

 

  1. Voetweg nr. 30 leidde vroeger in zuidwestelijke richting tot over de spoorweg naar het achterliggende land. Deze spoorwegovergang is echter sinds jaren afgeschaft en oversteken is er illegaal geworden. Het voetwegje vormt bijgevolg geen verbinding meer tussen de deelgemeente Vertrijk en de dorpskern van Boutersem en stopt effectief aan Drogenhof. De oorspronkelijke bestaansreden voor de schuine, langere verbinding is m.a.w. sinds jaren vervallen.
  2. Feitelijk vormen perceel 156l en perceel 156m al tientallen jaren één fysisch geheel, waarbij de oorspronkelijk schuin lopende verbinding tussen Drogenhof en  Werenberg door gebruikers vervangen werd door een kortere, haakse verbinding die langs de percelen loopt. Dit is wellicht een logisch gevolg van het vervallen van de oorspronkelijke functie (zie punt 1.), waardoor enkel de functie als directe voetverbinding tussen Werenberg en Drogenhof overgebleven is. Deze feitelijke situatie wordt nu reeds aangegeven door een door de gemeente geplaatst bordje met de vermelding “voetweg 30”. Een gedeeltelijke verlegging zou dit publieke nut niet schaden, maar er daarenboven toe bijdragen. Immers, enkel door een fysisch aansluiten kunnen beide percelen volgens hun respectievelijke functies aan de schoonheidswaarde van het landschap bijdragen.
  3. Het voetwegje bevat geen natuurlijke ecologische waardevolle elementen en geen bepalend landschappelijk belang.
  4. Door de oorspronkelijke ligging van het wegje komt een waardevolle uitbating van zowel perceel 156l als perceel 156m in het gedrang. De driehoekige vorm, evenals de beperkte oppervlakte van landbouwperceel 156m maken het ongeschikt voor agrarische bewerking. In het verleden leidde dit tot wildgroei en sluikstorten - een situatie die de schoonheidswaarde van het landschap niet ten goede komt. Bouwperceel 156l zou bovendien zeer gebaat zijn met de tuinzone dat perceel 156m kan bieden. Op deze wijze zou dit bouwperceel achteraan niet begrensd worden door een onbewerkbaar stuk land dat blootstaat aan verwildering en sluikstorten en hoeft men ook niet steeds de indruk te hebben dat de privacy geschonden wordt doordat wandelaars vlak aan het keukenraam/slaapkamerraam passeren.

 

 

Het oorspronkelijke wegeltje liep van linksonder de foto naar rechtsboven.

 

Het feitelijke wegeltje, zoals het reeds door de gemeente aangegeven staat, en dat de heer Cockx Johan ook graag administratief bevestigd wil hebben.

 

De aanvrager voegt hier tevens nog aan toe, om misverstanden te voorkomen:

        Deze aanvraag tot verlegging geenszins de bedoeling heeft om in de toekomst te ijveren voor een opdeling van het ontstane oppervlak in 2 afzonderlijke rechthoekige percelen

        Landbouwperceel 156M te allen tijde in zijn staat van landschappelijk waardevol agrarisch gebied gerespecteerd zal worden.

 

Bij een gedeeltelijke verplaatsing van het wegeltje langs de westelijke zijde van perceel 156M zou het nog steeds op eigendom blijven van de aanvrager en waarborgt deze man dat het gelijkwaardig blijft aan het oorspronkelijke wegeltje, even breed en aan weerszijden met draad afgespannen. Dit is eerder een administratieve aanpassing aan de huidige situatie.

 

Samenstelling dossier:

        Rooilijnplan

        Berekening van de waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de verlegging van voetweg nr. 30

        Aanvraag van de heer xx

        Begeleidende brief van de heer xx

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag van gedeeltelijke verlegging voetweg nr. 30 en keurt de voorlopige vaststelling hiervan goed.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

INFRASTRUCTUUR

 

9. Dadingsovereenkomst schadevergoeding omwille van COVID met DCA - aannemer wegenis en rioleringswerken Collector Molendries. Goedkeuring.

Feiten en context:

Tijdens de uitvoering van de werken Collector Molendries in samenwerking met Aquafin en Fluvius heeft de aannemer DCA infra door onvoorzienbare omstandigheden extra kosten en nadelen ondervonden ingevolge de overheidsmaatregelen voor de bestrijding van de COVID pandemie.

Tijdens de werken zijn de opdrachtgevers (Aqaufin, Fluvius,Gemeente Boutersem) onder meer niet ingegaan op de vraag van de aannemer een prijsherziening toe te passen. Op grond van de reglementering van betreffende overheidsopdrachten niet ingaan op de vraag van een schadevergoeding als gevolg van de onvoorziene talrijke opgelegde overheids-/ veiligheidsmaatregelen heeft gevolgen voor wat betreft de financiële impact en mogelijk ook de uitvoeringstermijnen.

 

Juridische grond:

Artikel 42, 17° DLB het aangaan van dadingen is bevoegdheid gemeenteraad.

 

Motivatie:

Ingevolge de opgelegde overheidsmaatregelen voor de COVID-19 pandemie claimt de aannemer DCA Infra een vergoeding. Aquafin heeft na overleg met alle aannemers een overeenkomst ter goedkeuring opgemaakt om op een basis daarvan een minnelijke regeling van het geschil te treffen en dit omwille van louter commerciële en proces-economische redenen.  Het college volgt in deze het standpunt van Aquafin, hetgeen ook door Fluvius als mede opdrachtgever wordt onderschreven en gaat bijgevolg akkoord met de overeenkomst dading aangaande het project 21.021 Collector Molendries. De partijen wensen in de zin van het artikel 2044 e.v. oude Burgerlijk Wetboek de dading, overeenkomstig de bepalingen van deze Dading te sluiten ten einden definitief te beëindigen.

 

Financiële gevolgen:

Deze vergoeding van 16.206,00 euro zal aangerekend worden op het budgetartikel voor 2023/ACT-060201/0200-00/2240000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN waar voldoende krediet beschikbaar is.

 

Budget

Beschikbaar

Uitgave

Saldo

€ 3.074.234,83

€ 2.909.234,83

€ 16,206,00

€ 2.893.028,83

 

 De financieel directeur verleende zijn visum op  12 april 2023.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt bijgevoegde dading voor een bedrag van 16.206,00 euro goed.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

10. Zefier. AV - jaarvergadering op 08/06/2023. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Zefier.

Uitnodiging van 14/03/2023 voor de gewone algemene vergadering (jaarvergadering) van 08/06/2023 om 14u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28/02/2019 punt 21, aanstelling van Pieter Cortoos als afgevaardigde en Jos Thys als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Zefier cvba die op 08/06/2023 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1. Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.

2. Verslag van de commissaris-revisor over de jaarrekening 2022.

3. Goedkeuring van de jaarrekening 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling en toelichting).

4. Kwijting aan de bestuurders en de commissaris-revisor.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Pieter Cortoos als vertegenwoordiger en Jos Thys als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed, evenals het mandaat  om alle agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

11. Interleuven. AV op 21/06/2023. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Interleuven.

Uitnodiging van 13/03/2023 voor de algemene vergadering van 21/06/2023 om 19u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 23, aanstelling van Thijs Vangoidsenhoven als afgevaardigde en van Guy Vanbelle als plaatsvervanger.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Interleuven die op 21/06/2023 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Samenstelling van het bureau.

2) Goedkeuring verslag algemene vergadering dd. 18/01/2023 en verslag buitengewone algemene vergadering dd. 18/01/2023.

3) Toetreding nieuwe vennoot: Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant.

4) Statutenwijziging.

5) Verslag over de activiteiten 2022.

6) Jaarrekening per 31/12/2022 en verslag commissaris-revisor.

7) Verwerking van de resultaten krachten art. 44 van de statuten.

8) Kwijting te verlenen aan bestuurders en commissaris-revisor.

9) Vervanging leden raad van bestuur - indien van toepassing.

10) Diversen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Thijs Vangoidsenhoven als vertegenwoordiger en Guy Vanbelle als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed, evenals het mandaat van Thijs Vangoidsenhoven of Guy Vanbelle als plaatsvervanger  om alle agendapunten goed te keuren.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

12. Riobra. Agenda algemene vergadering 28/06/2023. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Riobra.

Uitnodiging van 28/03/2023 voor de algemene vergadering van 28/06/2023 om 18u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 29, aanstelling van Thijs Van Goidsenhoven als afgevaardigde en Maarten Devroye als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Riobra die op 28/06/2023 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1. Goedkeuring van het voorstel tot verlenging van de duurtijd van Riobra van 25 november 2023 tot en met 29 maart 2037 met o.m. goedkeuring van het evaluatierapport met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging in de voorbije vier jaar en van het ondernemingsplan voor de periode 2023-2027.

2. Statutenwijzigingen:

a. Kennisneming bijzonder verslag van de raad van bestuur met staat van activa en passiva per 31 december 2022 – in het kader van artikel 413 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen – ter verantwoording van de wijziging van het voorwerp.

b. Goedkeuring van de statutenwijzigingen.

3. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 2 bij authentieke akte vast te stellen.

4. Kennisneming verslagen van Riobra van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.

5. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2022.

7. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

8. Activiteit rioleringen – wijziging deelnemerschap.

9. Statutaire benoemingen.

10. Benoeming van een commissaris.

11. Statutaire mededelingen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

Besluit: de gemeenteraad beslist het volgende:

Artikel 1

Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Algemene vergadering tevens jaarvergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra d.d. 28 juni 2023:

 

1. Goedkeuring van het voorstel tot verlenging van de duurtijd van Riobra van 25 november 2023 tot en met 29 maart 2037 met o.m. goedkeuring van het evaluatierapport met betrekking tot de werking van de opdrachthoudende vereniging in de voorbije vier jaar en van het ondernemingsplan voor de periode 2023-2027.

2. Statutenwijzigingen:

a. Kennisneming bijzonder verslag van de raad van bestuur met staat van activa en passiva per 31 december 2022 – in het kader van artikel 413 Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen – ter verantwoording van de wijziging van het voorwerp.

b. Goedkeuring van de statutenwijzigingen.

3. Verlenen van machtiging om de beslissingen genomen in de agendapunten 1 en 2 bij authentieke akte vast te stellen.

4. Kennisneming verslagen van Riobra van de Raad van Bestuur en van de commissaris over het boekjaar 2022.

5. Goedkeuring van de jaarrekening van Riobra afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

6. Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurscomités en de commissaris van Riobra met betrekking tot het boekjaar 2022.

7. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

8. Activiteit rioleringen – wijziging deelnemerschap.

9. Statutaire benoemingen.

10. Benoeming van een commissaris.

11. Statutaire mededelingen.

 

Artikel 2

Een verzoek te formuleren en goed te keuren tot verlenging van de Opdrachthoudende vereniging Riobra van 25 november 2023 tot en met 29 maart 2037 en haar deelneming in de Opdrachthoudende vereniging Riobra te verlengen voor deze duurtijd na onderzoek van onder meer de documenten die bij de oproeping inzake agendapunt 1 zijn gevoegd.

 

Artikel 3

Zijn goedkeuring te hechten aan de voorgestelde statutenwijzigingen van Riobra met betrekking tot de verlenging van de duurtijd en de overige wijzigingen, met inbegrip van de voorgestelde wijziging van het voorwerp. 

Deze wijzigingen treden in werking op 1 januari 2023 met uitzondering van de wijziging van de duurtijd die in werking treedt op 28 juni 2023 (onder de opschortende voorwaarde van goedkeuring van de verlenging door de Algemene Vergadering van Riobra).

 

Artikel 4

Riobra te verzoeken om de nodige bestuurlijke en vennootschapsrechtelijke acties te ondernemen om uitvoering te kunnen geven aan bovenstaande beslissingen van deze gemeenteraad.

 

Artikel 5

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Thijs Van Goidsenhoven als vertegenwoordiger en Maarten Devroye als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Thijs Van Goidsenhoven of Maarten Devroye als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 6

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Riobra, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

13. Iverlek. Agenda algemene vergadering 23/06/2023. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Iverlek.

Uitnodiging van 30/03/2023 voor de algemene vergadering tevens jaarvergadering van 23/06/2023 om 18u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 20, aanstelling van Guy Vanbelle als afgevaardigde en Jos Thys als plaatsvervanger (gemeenteraadsbeslissing van 28 februari 2019, punt 15), om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van Iverlek die op 23/06/2023 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Kennisneming verslagen van Iverlek van de Raad van Bestuur en van de Commissaris over het boekjaar 2022.

2) Goedkeuring van de jaarrekening van Iverlek afgesloten op 31 december 2022 (balans, resultatenrekening, winstverdeling, boekhoudkundige besluiten en waarderingsregels).

3) Vaststelling uitkeringen overeenkomstig art. 6:114 en volgend WVV.

4) Kwijting te verlenen afzonderlijk aan de bestuurders, de leden van de regionale bestuurcomités en de commissaris van Iverlek met betrekking tot het boekjaar 2022.

5) Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.

6) Statutaire benoemingen.

7) Statutaire mededelingen.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Guy Vanbelle als vertegenwoordiger en Jos Thys als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Guy Vanbelle of Jos Thys als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde be­slis­singen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vere­niging Iverlek, ter attentie van het secre­tariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Overzicht punten

Zitting van 27 april 2023

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

14. EthiasCo: Gewone algemene jaarvergadering 08/06/2023. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeente heeft zitting in EthiasCo cvba.

Uitnodiging van 05/04/2023 voor de gewone algemene jaarvergadering op 08/06/2023 om 10u00 met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadbeslissing van 23 mei 2019, punt 14, aanstelling van Bart Dusart als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivering:

Op de agenda van de gewone algemene jaarvergadering van EthiasCo die op 08/06/2023 om 10u00 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Verslag van de raad van bestuur over het boekjaar 2022.

2) Goedkeuring van de jaarrekeningen afgesloten op 31 december 2022 en bestemming van het resultaat.

3) Kwijting te verlenen aan de bestuurders voor hun  mandaat.

4) Kwijting te verlenen aan de commissaris voor zijn opdracht.

5) Statutaire benoemingen - Raad van Bestuur.

6) Statutaire benoemingen - Raadgevend Comité.

7) Mandaat van commissaris.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Bart Dusart als vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Bart Dusart om alle agendapunten goed te keuren.

 

Artikel 2:

Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan EthiasCo (algemene.vergadering@ethias.be).

 

Publicatiedatum: 01/06/2023
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.