Agenda Gemeenteraad

Van 21 NOVEMBER 2024

 

Aanwezig:

Chris Vervliet - burgemeester

Tinne Alaerts, Maarten Devroye, Janina Vandebroeck - schepenen

Maurice Rodeyns, Christine Dejaeger, Pieter Cortoos, Stijn Langendries, Sonia Parent, Jan Vanautgaerden, Nicolas Bollion, Thijs Van Goidsenhoven, Glenn Van Rillaer, Pascal Meeus, Marie-Rose Barbier, Nawfal Baaza - raadsleden

Bart Dusart - voorzitter

Marleen De Coster - algemeen directeur

 

Verontschuldigd:

Guy Vanbelle - schepen

Ine Stessens - raadslid

 

 

Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

 

 

1. Aanvullend verkeersreglement parkeren op de berm Lubbeeksestraat ter hoogte van huisnummer 92-94. Goedkeuring.

Feiten en context:

In de omgevingsvergunning werd, ter hoogte van de nieuwbouw Lubbeeksestraat 92-94, het voorzien van een parkeerzone goedgekeurd. Echter is het privédomein tussen voorgevel en grens openbaar domein niet breed genoeg om een parkeerzone te kunnen inrichten volgens de huidige reglementering.

 

Juridische grond:

De nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;

Het gemeentedecreet van 15 juli 2005 en latere aanpassingen;

De wet op de politie van het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968, Het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg en latere aanpassingen;

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

De omzendbrief MOB/2009/01 van 03 april 2009;

Het geldende algemeen politiereglement d.d. 24 April 1994 van de gemeente Boutersem en de later door de gemeenteraad goedgekeurde aanvullende politiereglementen;

 

Motivatie:

Om de parkeerzone reglementair in te tekenen dient er extra signalisatie geplaatst te worden. Om de extra signalisatie te implementeren dient er een aanvullend verkeersreglement opgesteld te worden.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

 

Artikel 1: parkeren toegestaan op berm

Het parkeren op de berm wordt enkel toegestaan in de Lubbeeksestraat ter hoogte van huisnummers 92 - 94.

Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met de verkeersborden E9e met afpijling.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

2. Aanvullende Verkeersreglement parkeerplaatsen elektrische voertuigen Merelstraat 2. Goedkeuring.

Feiten en context:

De concessie voor het plaatsen en onderhouden van laadpalen bij de Vlaamse Overheid ging van start in september 2022. Binnen de regio Vlaams Brabant is Total Energies concessiehouder en mag deze exclusief publiek toegankelijke laadpalen plaatsen op openbaar domein binnen de regio. Via het e-loket van de Vlaamse Overheid kunnen zowel inwoners als het lokaal bestuur Boutersem een laadpaal aanvragen.

 

Goedkeuring van een aanvraag van een particulier vraagt enkele voorwaarden zoals onder meer:

        de inwoner beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of is niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking)

        de aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels

        er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250 meter wandelafstand van de woonst beschikbaar.

 

Wanneer de aanvraag aan de voorwaarden voldoet, heeft de concessiehouder een plaatsingsplicht binnen de 250 meter wandelafstand van de woonplaats van de aanvrager. Vervolgens is het aan het lokaal bestuur Boutersem en de concessiehouder om een locatie overeen te komen.

 

De aanvrager wonende in de Merelstraat 3 voldoet aan bovenstaande voorwaarden en daarom werd deze goedgekeurd door het departement Mobiliteit en Openbare werken. Daaropvolgend kwam een locatievoorstel binnen op de dienst Mobiliteit voor het plaatsen van de publieke laadpaal te Merelstraat 2.

 

Juridische grond:

De nieuwe gemeentewet, artikel 133.

Het decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikels 40 en 41 betreffende de bevoegdheden van de Gemeenteraad.

Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de

plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens.

Het koninklijk besluit van 16 maart 1968 houdende coördinatie van de wetten betreffende de Politie van het wegverkeer.

Het koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de Politie van het

wegverkeer (Wegcode), inzonderheid artikel 70.2.1.3°h

Het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere

plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing en bekostiging van verkeerstekens.

Het ministerieel rondschrijven van 14 november 1977 betreffende de aanvullende reglementen en de plaatsing van verkeerstekens.

 

Motivatie:

Tegen 2030 wordt nagestreefd dat 100 % van de verkochte wagens elektrisch zal zijn. Een inschatting is dat dit in 2026 reeds 50 % van het totaal aantal verkochte wagens zal zijn. Omdat niet iedereen thuis of op het werk kan laden, is daar actie voor nodig. Het Lokaal Energie en Klimaatpact 2.0 streeft 1,5 laadpunten na per 100 inwoners tegen 2030. Een publiek toegankelijke laadpaal wordt voorzien te Merelstraat 2. De laadpaal is voorzien met twee laadpunten. Aan weerszijden van de laadpaal dient een parkeerplaats te worden voorzien voor het laden van een elektrisch of hybride voertuig en de hierbij passende signalisatie. Om parkeerplaatsen te voorzien voor het laden van een elektrisch of hybride voertuig is het noodzakelijk deze in een aanvullend verkeersreglement op te nemen. Deze maatregelen hebben betrekking op een gemeenteweg, namelijk de Merelstraat, zoals bedoeld in artikel 6 van het decreet van 16 mei 2008.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

 

Artikel 1:

In de Merelstraat twee parkeerplaatsen in te richten voor elektrische voertuigen (personenauto’s) en dit te signaleren middels de borden E9a met het onderbord GVIId met pictogram opladen auto en eventueel een groene omranding van het parkeervak.

 

Artikel 2: parkeren toegestaan op berm

Het parkeren op de berm wordt enkel toegestaan op de berm in de Merelstraat ter hoogte van huisnummer 2.

Deze maatregel wordt ter kennis gebracht met de verkeersborden E9e met afpijling.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MILIEU

 

Burgemeester Chris Vervliet is aanwezig.

 

3. Samenwerkingsovereenkomst Ondersteuning Duurzaam bouw- en renovatieadvies door Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen door de provincie Vlaams-Brabant. Goedkeuring

Feiten en context:

In 2021 ondertekende Boutersem het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030), Hiermee engageerde de gemeente zich om tegen 2030 de uitstoot van CO2 met ten mínste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011 (klimaatmitigatie).

Er werd een klimaatactieplan SECAP opgemaakt in het kader van het CoM2030.

De gemeente wil met lokale initiatieven bijdragen tot een concrete beperking van de broeikasgasuitstoot en de klimaatverandering.

De gemeente ondertekende van het Lokaal Energie- en Klimaatpact.

Het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040 stelt dat de provincie Vlaams-Brabant samen met gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040.

 

Juridische grond:

Artikel 41, 5°; goedkeuren samenwerkingsovereenkomst

 

Motivatie:

Op 2 juni 2022 werd de ‘Overeenkomst tussen het Vlaams Gewest en de provincie Vlaams-

Brabant i.v.m. het versterken van het Vlaamse omgevingsbeleid omtrent duurzaam wonen en bouwen via het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen’ goedgekeurd.

Het verstrekken van duurzaam bouw- en renovatieadvies aan huis (residentiële gebouwen) maakt deel uit van de opdracht van het steunpunt. Hiervoor doet de provincie beroep op externe dienstverleners.  In 2023 schakelde de provincie hiervoor over van een subsidie aan de vzw Dialoog naar een overheidsopdracht.

Het advies focust op een integrale benadering. In elk advies wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden van hernieuwbare energie, waterbesparing, fossielvrij verwarmen en de principes van circulair, natuurinclusief en klimaatadaptief renoveren.

Voor advies over louter energiebesparende maatregelen wordt doorverwezen naar de

renovatiebegeleiders van de Energiehuizen. De provincie voorziet een formule waarbij de gemeente de particuliere bijdrage op zich kan nemen en het duurzaam bouw-of renovatieadvies gratis aan haar inwoners kan aanbieden.  

 

Financiële gevolgen:

Er wordt een budget voorzien onder ACT-030103/0329-00/6139999/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN tot 2025. De particuliere bijdrage bedraagt 50 euro (incl. btw) voor een duurzaam bouwadvies op basis van plannen en 75 euro (incl. btw) voor een renovatieadvies aan huis. De gemeente betaalt deze bedragen rechtstreeks aan de provincie. De samenwerkingsovereenkomst vervalt eind augustus 2027.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de  samenwerkingsovereenkomst en de ondersteuning van onafhankelijk duurzaam bouw- en renovatieadvies voor particulieren door het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen van de provincie Vlaams-Brabant goed.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

4. IGO div: Algemene vergadering 20/12/2024. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in IGO div.

Uitnodiging van 21/10/2024 voor de algemene vergadering van 20/12/2024 om 17u30 te Holsbeek met bijhorende agenda. De documenten voor deze algemene vergadering zijn digitaal raadpleegbaar.

Gemeenteraadsbeslissing van 31/01/2019, punt 27, tot aanstelling van Nicolas Bollion als afgevaardigde en Kruisland Peggy-Ann als plaatsvervangend vertegenwoordiger.

 

Juridische grond:

Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van IGO div die op 20/12/2024 om 17u30 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Verslag algemene vergadering 21/06/2024.

2) Begroting 2025 (document 1).

3) Jaarprogramma en toelichting bij begroting 2025 (document 2).

4) Toelichting bij de vernieuwing van de bestuursorganen (document 3).

5) Varia.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van Nicolas Bollion als vertegenwoordiger van de gemeente goed, evenals het mandaat van Nicolas Bollion om alle agendapunten goed te keuren

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

5. Beoordeling ingediende participatievoorstellen 2024. Goedkeuring.

Feiten en context:

De oproep voor het indienen van participatievoorstellen werd zoals gebruikelijk eind vorig jaar (december 2023) gelanceerd met einddatum voor indiening 8 februari.  In de loop van het jaar werden drie spontane voorstellen ontvangen.  Vermits de voorstellen niet echt voldeden aan de gestelde criteria in het reglement besliste de gemeenteraad op 28 maart 2024 om eerst uitgebreidere motivatie op te vragen alvorens over te gaan tot de beoordeling hiervan. Op de gemeenteraad van 25 april 2024 werd beslist alle ingediende voorstellen te behouden.

 

Juridische grond:

Gemeenteraadsbeslissing dd.30.10.2019 goedkeuring reglement burgerparticipatie

 

Motivatie:

Er liggen momenteel 3 voorstellen voor ter beoordeling door de raadsleden :

 

- mooie bloemstroken naast de weg en de velden;

- werken van kunstenaars op bepaalde buitenlocaties tentoon te stellen;

- investeren in hondenpoepbuizen.

 

Voor deze voorstellen zond de beleidsmedewerker zoals gebruikelijk de standaardbeoordelings- formulieren door aan de raadsleden. Uit deze beoordeling kwam volgende volgorde naar voren : bloemstroken, hondenpoepbuizen en als derde kunst op buitenlocatie. Het college geeft op basis van de scores de voorkeur aan het project van de bloemstroken naast de weg en velden, ook omwille van de mogelijke samenwerking hierover met de landbouwraad.

Voor elke participatie ronde is er een budget van 10.000 euro voorzien. De voorgestelde projecten worden geselecteerd door de gemeenteraad.  Hierbij kan het voorziene budget eventueel verdeeld worden over meerdere projecten. Het college stelt voor enkel het project bloemstroken te selecteren. 

 

Financiële gevolgen:

Het bedrag zal verrekend worden op budgetrekening : ACT- 070304/0119-00/2210000.

 

15 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Glenn Van Rillaer (Vooruit), Pascal Meeus (CD&V), Marie-Rose Barbier (NVA), Nawfal Baaza (Vooruit) en Bart Dusart (CD&V).
2 onthoudingen: Sonia Parent (Groen) en Jan Vanautgaerden (Groen).
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt volgend voorstel 'mooie bloemstroken naast weg en velden' goed als participatieproject 2024.   

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

6. Notulen. Proces-verbaal van de vorige zitting. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 24/10/2024. De notulen van de vorige vergadering zijn terug te vinden in bijlage.

 

Juridische grond:

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur betreffende de werking van de gemeenteraad

 

Financiële gevolgen: geen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 24/10/2024 goed.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

7. Gemeentelijke jaarrekening 2023. Goedkeuring door de provinciegouverneur. Kennisname

Feiten en context:

De gemeenteraadsbeslissing van 27.06.2024 waarin de jaarrekening 2023 werd goedgekeurd.

Brief d.d. 08.11.2024 van de gouverneur betreffende de goedkeuring van de jaarrekening 2023.

 

Juridische grond:

Decreet lokaal bestuur en in het bijzonder de artikelen 260 tot en met 262.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 over de beleids- en beheerscyclus van de

lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 17 tot en met 26.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften

van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en

beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen, en in het bijzonder de artikelen 2 tot en

met 4.

 

Motivatie:

Het nazicht van de jaarrekening blijkt dat deze niet onjuist of onvolledig is of dat ze geen waar en getrouw beeld geeft van de financiële toestand.

Er worden een aantal technische bemerkingen en aanbevelingen meegegeven.

 

Financiële gevolgen: geen.

 

De gemeenteraad neemt kennis van de goedkeuring van de jaarrekening 2023 door de gouverneur.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

8. Aanvullende belasting op de personenbelasting – dienstjaar 2025. Vaststelling.

Feiten en context:

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen.

De aanvullende belasting op de personenbelasting is één van de voornaamste financieringsbronnen van de gemeentefinanciën.

 

Juridische grond:

De Grondwet, meer bepaald artikel 41,162, 70, §4;

Het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992 meer bepaald artikelen 464 tot en met 470/2;

De Bijzondere wet van 16 januari 1989 betreffende de financiering van de gemeenschappen en de gewesten, meermaals gewijzigd;

De Bijzondere wet van 6 januari 2014 tot hervorming van de financiering van de gemeenschappen en de gewesten, tot uitbreiding van de fiscale autonomie van de gewesten en tot financiering van de nieuwe bevoegdheden;

Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikel 40§3 en artikel 41, 14°;

De Omzendbrief KB ABB 2019/02 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit .

 

Motivatie:

In de meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2 die door de gemeenteraad van 21 november 2024 werd goedgekeurd wordt uitgegaan van een ongewijzigd tarief zijnde 7,60% - voor de aanvullende personenbelasting voor dienstjaar 2025.

 

Financiële gevolgen:

De aanvullende belasting op de personenbelasting voor 2025 werd in de meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2 voorzien onder artikel ACT-000000/0020-00/7301000 en geraamd op 5.206.044,59.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit

Artikel 1. Voor het aanslagjaar 2025 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente Boutersem op 1 januari van het aanslagjaar.

Artikel 2. De belasting wordt vastgesteld op 7.60 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.

Artikel 3. De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting zullen door het toedoen van het bestuur der directe belastingen geschieden, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

9. Opcentiemen onroerende voorheffing–dienstjaar 2025. Vaststelling.

Feiten en context:

De financiële toestand van de gemeente vergt de invoering van alle rendabele belastingen.

De opcentiemen op de onroerende voorheffing zijn één van de voornaamste financieringsbronnen van de gemeentefinanciën

 

Juridische grond:

De Grondwet, meer bepaald artikelen 41, 162 en 170, §4;

Het Wetboek Inkomstenbelastingen van 10 april 1992, meer bepaald Artikel 464/1, 1°;

Het Decreet van 13 december 2013 houdende de Vlaamse Codex Fiscaliteit, meer bepaald artikel 2.1.4.0.2 en artikel 3.1.0.0.4;

Decreet lokaal bestuur, meer bepaald artikel 40§3 en artikel 41, 14°;

De Omzendbrief KB/ABB 2019/02 van 15 februari 2019 over de gemeentefiscaliteit.

 

Motivatie:

In de meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2 die door de gemeenteraad van 21 november 2024 werd goedgekeurd wordt uitgegaan van verlaagde opcentiemen -795.00 - op de onroerende voorheffing voor dienstjaar 2025.

 

Financiële gevolgen:

De inkomsten uit de opcentiemen op de onroerende voorheffing voor 2025 werden in de aangepaste meerjarenplanning 2020-2025/2024-2 voorzien onder artikel ACT-000000/0020-00/7300000 en geraamd op € 3.023.388,00.

 

eenparig aangenomen.
 

 

10 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Pascal Meeus (CD&V), Marie-Rose Barbier (NVA) en Bart Dusart (CD&V).
7 onthoudingen: Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Sonia Parent (Groen), Jan Vanautgaerden (Groen), Glenn Van Rillaer (Vooruit) en Nawfal Baaza (Vooruit).
 

 

Besluit:

Artikel 1: Voor het jaar 2025 worden ten bate van de gemeente Boutersem 795.00 opcentiemen geheven op de onroerende voorheffing.

Artikel 2. De vestiging en de inningen van de gemeentebelasting gebeuren door toedoen van de Vlaamse Belastingdienst.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 21 november 2024

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

10. Meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2. Goedkeuring.

Feiten en context:

De gemeenteraad keurde in de zitting van 19 december 2019 het meerjarenplan 2020-2025 goed.

De gemeenteraad keurde in zitting van 27 juni 2024 de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025/2024-1 goed.

 

Juridische grond:

Het decreet lokaal bestuur, art. 249 en 257 over het opmaken van het meerjarenplan.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

Het ministerieel besluit van 12 september 2018 tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en de nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningenstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.

 

Motivatie-Advies:

De aanpassingen gebeurden voornamelijk om:

        de kredieten van 2024 te optimaliseren op basis van de standopgave en de kredieten voor de komende jaren aan te passen aan de beschikbare informatie en vooruitzichten

        een aantal technische wijzigingen op te nemen nav de opmerkingen van toezicht na de vorige meerjarenplanaanpassing en de jaarrekening 2023

        de financiering van de uitgaven licht aan te passen

 

Positief advies management team van 4 november 2024.

 

Financiële gevolgen:

De meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2 is in evenwicht. Het beschikbaar budgettair resultaat is jaarlijks positief en de autofinancieringsmarge is positief in 2027.

 

10 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Pascal Meeus (CD&V), Marie-Rose Barbier (NVA) en Bart Dusart (CD&V).
7 onthoudingen: Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Sonia Parent (Groen), Jan Vanautgaerden (Groen), Glenn Van Rillaer (Vooruit) en Nawfal Baaza (Vooruit).
 

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad wijzigt de kredieten van het lopend boekjaar (2024) en stelt de kredieten van het volgend boekjaar (2025) vast.

Artikel 2

De gemeenteraad stelt zijn deel van de meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2 vast.

Artikel 3

De gemeenteraad keurt het deel van de meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2, zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn, goed, waardoor de  meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2 in zijn geheel geacht wordt definitief vastgesteld te zijn.

Artikel 4

De gemeenteraad keurt de lijst van werkings- en investeringssubsidies, die mee is opgenomen bij meerjarenplanaanpassing 2020-2025/2024-2  goed.

Artikel 5

De financiële gevolgen zijn opgenomen in de decretaal opgelegde documenten die integraal deel uitmaken van dit besluit.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Punt bijlagen/links MJPA 2024-2.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

BESLOTEN ZITTING

 

FINANCIËN

 

11. Provincie - Aanstelling sanctionerend ambtenaar ivm de administratieve afhandeling van beperkte snelheidsovertredingen. Goedkeuring.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Overzicht punten

Zitting van 21 november 2024

 

 

BESLOTEN ZITTING

 

FINANCIËN

 

12. Aanwijzing provinciale ambtenaar voor het opleggen van gemeentelijke administratieve boetes. Goedkeuring.

 

Publicatiedatum: 29/01/2025
Disclaimer

Publicatie LBLOD

De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.