Agenda Gemeenteraad

Van 28 OKTOBER 2021

 

Aanwezig :

Léon Leemput - voorzitter

Chris Vervliet - burgemeester

Tinne Alaerts, Maarten Devroye, Bart Dusart, Janina Vandebroeck - schepenen

Maurice Rodeyns, Christine Dejaeger, Pieter Cortoos, Guy Vanbelle, Jan Vanautgaerden, Nicolas Bollion, Ine Stessens, Thijs Van Goidsenhoven, Glenn Van Rillaer, Sam Robijns - raadsleden

Marleen De Coster - algemeen directeur

Verontschuldigd :

Stijn Langendries, Jos Thys, Peggy-Ann Kruisland - raadsleden

 

Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

1. Notulen. Proces-verbaal en zittingsverslag van de vorige zitting. Goedkeuring

 

Feiten en context:

De gemeenteraad vergaderde op 23 september 2021. De notulen en zittingsverslag van de vorige vergadering zijn terug te vinden in bijlage.

 

Juridische grond:

Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur betreffende de werking van de gemeenteraad

 

Financiële gevolgen: geen.

 

notulen
eenparig aangenomen.
 

 

zittingsverslag
eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de notulen en het zittingsverslag van de zitting van 23 september 2021 goed.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Punt bijlagen/links 20210923.pdf Download
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

2. Bekrachtiging verbod alcoholische dranken tijdens Hawaijinfuif op zaterdag 23/10/2021. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Scouts Boutersem organiseert op zaterdag 23/10/2021 tussen 20U00 en 04U00 de Hawaijinfuif. Deze fuif mag rekenen op een breed publiek met zowel minder- als meerderjarigen. In voorgaande edities werd vastgesteld dat jongeren in plaatselijke winkels alcoholische dranken aankochten om deze vervolgens onmiddellijk te consumeren. Dit overmatig gebruik van alcohol kan leiden tot dronkenschap op openbare plaatsen en dus tot overlast, wanorde en agressie. Om te vermijden dat jongeren op deze avond alcoholische dranken aankopen in plaatselijke winkels voor onmiddellijk verbruik, dient het lokaal bestuur Boutersem maatregelen te treffen. De burgemeester heeft daarom een alcoholverbod te worden opgelegd op het grondgebied van de gemeente Boutersem die avond/nacht tussen 19u30 en 06U00.

 

Juridische grond:

Art. 63 van het decreet lokaal bestuur

Artikel 134 §1 en artikel 135 § 2, 5° en 7° van de Nieuwe Gemeentewet

De wet van 10.11.2006 betreffende de openingsuren in handel, ambacht en dienstverlening, artikel 6c, waarin het verboden is nachtwinkels open te houden voor 18u00 en na 7u00

De wet van 24.01.1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van de voedingsmiddelen en andere producten, inzonderheid artikel 6 §6 verkoop van alcoholhoudende dranken aan min zestienjarigen en sterke dranken aan min-achttienjarigen

 

Motivatie:

Het aanbod van alcohol in nachtwinkels, buurtwinkels, tankstations is laagdrempelig voor jongeren en werkt overmatig gebruik van alcohol in de hand. Dit overmatig gebruik met als mogelijk gevolg openbare dronkenschap, verstoring van de openbare rust en andere vormen van overlast. Daarom is het wenselijk de verkoop van alcoholische dranken in nacht en andere buurtwinkels (incl. tankstations) te verbieden gedurende het evenement.

 

Er wordt een onderscheid gemaakt met de nachtelijke verkoop van alcohol in horecazaken, fuifzalen, evenementen,... Dit gezien deze uitbaters controle kunnen en moeten uitoefenen om de goede orde in hun zaak en manifestatie te bewaren. In tankstations, buurtwinkels, nachtwinkels kan dergelijke controle niet gevoerd worden gezien de aangekochte goederen in principe niet ter plaatse worden geconsumeerd.

 

Ook verschilt de situatie met die van de organisatoren van openbare evenementen, wanneer zij dranken verkopen en schenken aan de toeschouwers of deelnemers van hun evenement, doordat aldaar aan de toegekende vergunningen steeds bepalingen zijn opgenomen die de verkoop en consumptie van alcohol reguleren.

 

Het is om die redenen nodig een tijdelijke politieverordening vast te stellen houdende het verbod van verkoop van alcoholische dranken door alle winkels op grondgebied van de gemeente Boutersem tijdens het weekend van de HAWAIJIN-fuif.

 

Overwegende dat een tijdelijke administratieve sluiting van de inrichting/uitbating van een nachtwinkel of buurtwinkel (incl. tankstations), bij wijze van administratieve sanctie opgelegd door het college van burgemeester en schepenen artikel 119 bis van de nieuwe gemeentewet, in deze aangelegenheid als de meest aangewezen en passende sanctie voorkomt, eerder dan een klassieke strafrechtelijke politiestraf of gemeentelijke administratieve geldboete;

Overwegende dat zo’n sluiting de meest concreet voelbare en zichtbare sanctie is waarmee een verkoper die het verbod overtreedt, kan worden geconfronteerd;

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

bekrachtiging
14 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Bart Dusart (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Guy Vanbelle (CD&V), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Glenn Van Rillaer (Vooruit), Sam Robijns (Vooruit) en Léon Leemput (CD&V).
2 onthoudingen: Jan Vanautgaerden (Groen) en Ine Stessens (Groen).
 

 

Besluit:

De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing genomen door de burgemeester op 12 oktober 2021 om gedurende de avond/nacht van de Hawaijin-fuif op zaterdag 23.10.2021 om 19u30 tot en met zondag 24.10.2021 om 06u00 te verbieden om alcoholhoudende dranken te verkopen in tankstations, nacht- en buurtwinkels gevestigd op grondgebied Boutersem. Dit verbod geldt ook voor de verkoop door middel van een automaat en tevens voor alle andere inrichtingen waar niet uitsluitend alcohol verkocht wordt voor consumptie in de inrichting.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

3. Aanduiding vertegenwoordiging vervoerregio Leuven. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Om basisbereikbaarheid te realiseren, wordt Vlaanderen ingedeeld in 15 vervoerregio's. Elke vervoerregio heeft een vervoerregioraad die de invulling van basisbereikbaarheid bewaakt, stuurt en evalueert in die vervoerregio. Een vervoerregioraad staat in voor de opmaak van een geïntegreerd regionaal mobiliteitsplan.

 

Juridische grond:

Besluit van de Vlaamse regering van 20 juli 2018 over de indeling van het grondgebied van het Vlaamse Gewest in 15 vervoerregio’s en de afbakening van deze vervoerregio’s.

Besluit van de Vlaamse regering van 21 december 2018 over de goedkeuring van het ontwerp van decreet betreffende de basisbereikbaarheid.

Artikel 34 van het decreet lokaal bestuur; er wordt geheim gestemd over de aanwijzing van de leden van de gemeentelijke bestuursorganen en van de vertegenwoordigers van de gemeente in overlegorganen en in de organen van andere rechtspersonen en feitelijke verenigingen.

 

Motivatie:

Voor iedere vervoerregio moet een regionaal mobiliteitsplan worden opgemaakt. De opmaak en goedkeuring van dit plan is een taak van de vervoerregioraad.

Het engagement voor de gemeente houdt het volgende in: actief participeren aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, beschikbare informatie delen (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties.

Dhr. Maarten Devroye, de schepen bevoegd voor mobiliteit, is vanuit het bestuur aangeduid om de gemeente in deze vervoerregioraad te vertegenwoordigen. In de gemeenteraadsbeslissing van 28 mei 2020 werd ook de toenmalige mobiliteitsambtenaar vanuit de gemeentediensten aangeduid.  De mobiliteitsambtenaar is reeds enkele maanden uit dienst. daarom stelt het college voor het diensthoofd Grondgebiedzaken, mevr. Ils Juchtmans, aan te duiden voor de administratieve vertegenwoordiging tot een vervanging van de mobiliteitsambtenaar is aangeworven.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

aangenomen na geheime stemming: 16 stemmen voor;
 

 

Besluit:

Mevrouw Ils Juchtmans, diensthoofd grondgebiedzaken, wordt aangeduid als ambtelijke vertegenwoordiger van de gemeente Boutersem in de vervoerregio Leuven.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

4. Aanleg alternatief fietspad parallel met de Smidstraat - Goedkeuring

 

Feiten en context:

Het gemeentebestuur wenst een alternatief fietspad voor de Smidstraat aan te leggen.

Het voorwerp van de opdracht omvat:

FASE I

De opmaak van een haalbaarheidsstudie en raming voor de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad op het tracé van voetweg parallel met de Smidstraat vanaf de Brugstraat tot de aansluiting met de Neervelpsestraat

De opmaak van de start- en projectnota voor de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad en de verantwoordingsnota om het traject van de functionele fietsroute gelegen langs de Smidstraat te wijzigen langs het tracé van de huidige voetweg

FASE II

De topografische opmeting inclusief grensbepaling van het tracé van de voetweg vanaf de Brugstraat tot de aansluiting met de Neervelpsestraat 

De opmaak onteigeningsplannen  voor de innemingen waarvoor het aanbestedingsdossier dient opgemaakt te worden inclusief aanleveren van de projectnota voor aanvraag van het Ministerieel Besluit.

FASE III

De opmaak van het aanbestedingsdossier, omgevingsvergunningsdossier en opvolging van de uitvoering van de werken voor de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad op het tracé van voetweg parallel met de Smidstraat vanaf de Brugstraat tot de aansluiting met de Neervelpsestraat incl. alle nutsvoorzieningen

 

Juridische grond:

Bestuursdecreet van 7 december 2018.

Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.

Wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.

Wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 42, § 1, 1° a) (de goed te keuren uitgave excl. btw bereikt de drempel van € 139.000,00 niet).

Koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.

Koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen, inzonderheid artikel 90, 1°.

 

Motivatie:

In het kader van deze opdracht “Aanleg alternatief fietspad parallel met de Smidstraat” werd een bestek met ref. 2021/16 opgesteld door de technische dienst.

De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 123.966,94 excl. btw of € 150.000,00 incl. 21% btw.

De opdracht wordt gegund bij wijze van de onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking.

 

Financiële gevolgen:

De uitgave voor deze opdracht wordt voorzien in het investeringsbudget van 2022, op budgetcode 0290-00/2140000/BESTUUR/CBS/0/IP-010101 (ACT-010101).

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt het voorgestelde bestek met lastvoorwaarden, de raming en de gunningswijze  goed.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten Ga naar de bekendmaking

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

5. Aanvullende politiereglement op het wegverkeer: aanbrengen wegmarkering in Klein-Heidestraat. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Op de Klein-Heidestraat is een wijziging van de wegsignalisatie nodig. Dit om foutief stilstaan en parkeren te vermijden. Daarom wordt op de hoeken van de Vertrijksestraat met de Klein-Heidestraat geel/witte randmarkering geplaatst, alsook op de lange zijde van de Klein-Heidestraat. Daarnaast wordt een doorlopende asmarkering geplaatst tussen Klein-Heidestraatnummer 45 en 51 (richting kruispunt met de Broekstraat).

 

Juridische grond:

De Nieuwe Gemeentewet 24 juni 1988, artikel 119;

Het Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 41

Wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij Koninklijk Besluit van 16 maart 1968;

Decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Koninklijk Besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;

Ministerieel Besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;

Uitvoeringsbesluit van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;

Omzendbrief MOB/2009/1 van 3 april 2009;

Het geldende algemeen politiereglement d.d. 24.04.1994 van de gemeente Boutersem en de later door de gemeenteraad goedgekeurde aanvullende politiereglementen; 

 

Motivatie:

Zowel voor het plaatsen van een doorlopende asmarkering als voor het plaatsen van geel/witte onderbroken markering op het openbaar domein, als aanduiding van zones waar een stilstaan- en parkeerverbod geldt, is een aanvullend reglement op de politie over het wegverkeer vereist. De markeringen worden aangebracht op locaties waar frequent stilstaan en parkeren niet wenselijk is.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

 

Artikel 1. In de Klein-Heidestraat wordt de rijbaan verdeeld in rijstroken door het aanbrengen van een witte doorlopende streep, dit ter hoogte van huisnummer 45 tot en met de rechterzijde van woning met huisnummer 49.

Deze maatregel wordt kenbaar gemaakt door het aanbrengen van een doorlopende witte lijn.

 

Artikel 2. Op het kruispunt van de Vertrijksestraat met de Klein-Heidestraat en op de zijde langs de Klein-Heidestraat van het kruispunt wordt op de hoeken geel/witte onderbroken markering geplaatst.

Deze maatregel wordt kenbaar gemaakt door het aanbrengen van geel/witte markering.

 

Artikel 3. Overtredingen zullen gestraft worden met politiestraffen. Afschriften van dit reglement worden toegezonden aan de griffie van de politierechtbank en aan de griffie van de rechtbank van 1ste aanleg te Leuven.

 

Artikel 4. Dit reglement verordening zal overeenkomstig de bepalingen van artikel 286 van het decreet lokaal bestuur worden bekendgemaakt. Zij treedt in werking op de dag dat zij wordt bekend gemaakt.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

BESLOTEN ZITTING

 

MILIEU

 

6. Samenstelling milieuadviesraad aanpassing. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Bij de aanvang van de nieuwe legislatuur werd er ook een nieuwe milieuadviesraad samengesteld.

Natuurpunt heeft 2 vertegenwoordigers aangeduid om te zetelen als lid van de milieuadviesraad, zij werden door een misverstand niet opgenomen bij de vorige goedkeuring van de samenstelling.

 

Juridische grond:

Artikel 304 §1 van het decreet lokaal bestuur inzake betrokkenheid en inspraak van burgers en inzake organisatie van raden.

Beslissing van de gemeenteraad van 25/03/2021.

 

Motivatie:

Omwille van een administratieve fout wordt de samenstelling van de MAR aangepast.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

aangenomen na geheime stemming: 13 stemmen voor; 3 onthoudingen;
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aangepaste samenstelling van de milieuadviesraad  goed. De samenstelling van de milieuadviesraad is als volgt:

Stemgerechtigde leden:

Bollion André, Brugstraat 8

Janzegers Guido, Bijvoordestraat 28

Van Keer Koen, Smidstraat 54

Roosens Veerle, Kumtichsestraat 30

Adriaenssens Veronique, Kasteelstraat 10 A

Palmans Wietse, Klein-Heidestraat 28 B

Werner Guilliams, Dalemstraat 11

Hugo Herten, Leuvensesteenweg 44

Gijbels Eveline, Keizerstraat 50

André Vanormelingen, Koutemstraat 18

Kristien De Ceuster, Oude Baan 7

 

Niet-stemgerechtigde leden:

Bart Dusart, Leuvensesteenweg  496

Nadine Meeus, milieuambtenaar en secretaris MAR

 

 

Waarnemers (politieke partijen) 

Guy Vanbelle, CD&V

Patrick Zandbergen, Open VLD (plaatsvervanger Pascal Henskens)

Hannelore De Schuyteneer, Groen

Pieter Cortoos, sp.a

Greta Vanden Bempt, N-VA

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MILIEU

 

7. Ondertekening Burgemeestersconvenant 2030. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Op 9 december 2019 keurde de Vlaamse Regering het Vlaams Energie- en Klimaatbeleidsplan 2021-2030 goed. De  Vlaamse overheid stimuleert de lokale overheden om de 2030-doelstelling van het Burgemeestersconvenant na te streven en verwijst naar de sleutelrol die steden en gemeenten spelen in het Vlaamse energie- en klimaatbeleid.

 

In het provinciaal klimaatbeleidsplan 2040 stelt Provincie Vlaams-Brabant dat ze samen met steden en gemeenten, bedrijven, kennisinstellingen, middenveld en burgers wil evolueren naar een klimaatneutraal en klimaatbestendig Vlaams-Brabant tegen 2040.

 

Op 7 november 2019 keurde de deputatie van Provincie Vlaams-Brabant het Provinciaal Klimaatactieprogramma 2020-2025 goed. Dit programma voorziet onder meer in de ondersteuning van de steden en gemeenten bij het uitwerken en uitvoeren van hun lokaal klimaatbeleid.

 

In 2014 ondertekende Boutersem het Burgemeestersconvenant 2020 (CoM2020), Hiermee engageerde Boutersem zich tot een besparing van 20% op hun CO2-uitstoot tegen 2020 (referentiejaar 2011).

 

Het vorige Burgemeestersconvenant (CoM2020) liep ondertussen af en Boutersem wil zich voorbereiden op de periode na 2020 (CoM2030);

 

Het verbintenissendocument ‘Burgemeestersconvenant voor Klimaat en Energie’ omschrijft waartoe Boutersem zich engageert door in te tekenen op het CoM2030 (zie bijlage).

 

Motivatie:

De gemeente wil toetreden tot het Lokaal Energie- en Klimaatpact van de Vlaamse overheid.   Om te kunnen toetreden dient echter het Burgemeestersconvenant 2030 te worden ondertekend.  De gemeente meent evenwel dat gezien de veelheid aan relevante actoren de vooropgestelde doelstelling niet uitsluitend kan gehaald worden met de hefbomen die de gemeente als lokale overheid ter beschikking heeft.  Ze vreest eveneens dat de beschikbare statistische basis de inspanningen die ze doet onvoldoende weerspiegelt, bv op niveau van mobiliteit.  Het eerste voorbehoud kan evenwel opgevangen worden door in het uitwerken van het klimaatplan een duidelijk onderscheid te maken tussen acties die de gemeente als lokale overheid kan ondernemen en de acties waarop ze rekent vanuit andere overheden.  Dit is  in lijn met de oproep van de Burgemeesters aan andere overheden, zoals omvat in de Burgemeestersconvenant.  De beperkingen van de statistische basis kunnen gedeeltelijk opgevangen worden door de statistische assumpties te verduidelijken in het uit te werken lokaal klimaatplan en door, waar relevant, te verwijzen naar de   werven in het Lokaal Energie- en Klimaatpact.  Tevens bevat het Verbintenissendocument bij de Burgemeestersconvenant een oproep naar regionale overheden om richtsnoeren te ontwikkelen ten behoeve van de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van de convenant.  Het aanduiden van de statistische beperkingen  kan bijgevolg als een oproep beschouwd worden naar regionale overheden om de monitoringtools te optimaliseren.

 

Financiële gevolgen:

De ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 (CoM2030) heeft geen directe financiële gevolgen voor Boutersem. Voor de uitvoering van de acties uit het op te maken klimaatactieplan (SECAP) zal wel budget moeten voorzien worden.

Verder kan er door de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 ingestapt worden in het Lokaal Energie- en Klimaatpact waardoor gebruik gemaakt kan worden van de financiële ondersteuning die hierin voorzien is.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1

De gemeenteraad van Boutersem beslist het Burgemeestersconvenant 2030 (Covenant of Mayors) officieel te ondertekenen en neemt kennis van bijhorende verbintenissen (zie bijlage ‘verbintenissendocument Burgemeestersconvenant’).

 

Artikel 2

Met de ondertekening van het Burgemeestersconvenant 2030 engageert Boutersem zich om:

o de uitstoot van CO2 (en eventuele andere broeikasgassen) op haar grondgebied tegen 2030 met ten minste 40% terug te dringen ten opzichte van 2011, met name door een betere energie-efficiëntie en een hoger gebruik van hernieuwbare energiebronnen (klimaatmitigatie);

o haar veerkracht te verhogen door zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering (klimaatadaptatie).

 

Artikel 3

Om deze engagementen om te zetten in praktische maatregelen zal Boutersem de volgende stappen ondernemen:

o een CO2-nulmeting (inventarisatie emissies) en een risico- en kwetsbaarheidsanalyse (beoordeling van de risico’s van en de kwetsbaarheden voor klimaatverandering) uitvoeren;

o een actieplan voor duurzame energie en klimaat (Sustainable Energy and Climate Action Plan of SECAP) indienen bij de EU binnen de twee jaar na de datum van dit gemeenteraadsbesluit van ondertekening van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030;

o minstens elke twee jaar na het indienen van het SECAP rapporteren aan de EU over de geboekte vooruitgang met het oog op evaluatie, monitoring en verificatie.

 

Artikel 4

De gemeenteraad geeft de burgemeester machtiging om het toetredingsformulier (zie bijlage) tot het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) 2030 te ondertekenen.

 

Artikel 5

Een afschrift van dit besluit en het door de burgemeester ondertekend toetredingsformulier zal bezorgd worden aan Provincie Vlaams-Brabant, Dienst leefmilieu en worden opgeladen op de website van het Burgemeesterconvenant en zo bezorgd worden aan de EU.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MILIEU

 

8. Ondertekening Lokaal Energie- en Klimaatpact. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Vlaanderen en de lokale besturen slaan, d.m.v. het Lokaal Energie- en Klimaatpact de handen in elkaar om samen de nodige transitie in het energie- en klimaatbeleid waar te maken. Aan de hand van concrete en herkenbare werven wil men inzetten op krachtdadig beleid. Er wordt hierbij ingezet op een gelijktijdige bottom-up en top-down aanpak.

 

Van lokale besturen wordt verwacht dat zij acties ondernemen die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen. De Vlaamse Regering geeft financiële ondersteuning, zonder voor een te grote administratieve druk op de lokale besturen te zorgen.

 

Lokale besturen engageren zich door ondertekening van het Pact om:

• Het Burgemeestersconvenant 2030 te ondertekenen en uit te werken;

• Een gemiddelde jaarlijkse primaire energiebesparing van minstens 2,09% te realiseren in hun eigen

gebouwen (inclusief technische infrastructuur, exclusief onroerend erfgoed);

• Een reductie van de CO2-uitstoot van hun eigen gebouwen en technische infrastructuur met 40% in

2030 ten opzichte van 2015 te realiseren;

• Tegen ten laatste 2030 de openbare verlichting te verLEDden;

• Het draagvlak voor hernieuwbare energie te verhogen, geen heffingen op hernieuwbare energie installaties in te voeren en bestaande, zoals de heffing op pylonen van windmolens, af te bouwen tegen ten laatste 2025;

• Lokale warmte- en sloopbeleidsplannen op te maken;

• Burgers, bedrijven en verenigingen te stimuleren om samen met het lokale bestuur de concrete en

zichtbare streefdoelen uit het Pact te behalen.

 

De doelstellingen van het Pact zijn opgedeeld in vier ‘werven’ aangaande vergroening, renovatie/hernieuwbare energie, koolstofvrije deelmobiliteit en droogteproblematiek.

Binnen deze werven worden de subsidieerbare acties opgelijst. Uit deze acties kan de gemeente kiezen om maatregelen te treffen, waarbij 50%-cofinanciering steeds verplicht is (de eigen middelen kunnen ook betrekking hebben op personeelskosten).

De doelstellingen van de vier werven (zie verder) moeten op Vlaams niveau behaald worden en niet per gemeente. De deelnemende gemeenten ondernemen actie in de mate dat dit voor hen mogelijk is.

 

Werf 1: Vergroening ('Laten we een boom opzetten') stelt als doelen:

• Eén boom extra per Vlaming tegen 2030 (vanaf 2021 tem 2030);

• Een halve meter extra haag of geveltuinbeplanting per Vlaming tegen 2030;

• Eén extra natuurgroenperk per 1 000 inwoners tegen 2030.

Projecten zullen regelmatig én vergroenen én ontharden. Werven één en vier kunnen dus simultaan uitgevoerd worden.

De subsidie kan aangewend worden voor:

• Investeringssteun voor het planten van bomen op publiek domein;

• Investeringssteun voor het planten van bomen op privaat domein (door particulieren, verenigingen, KMO’s);

• Investeringssteun voor het planten van hagen (per meter) op publiek domein;

• Investeringssteun voor het planten van hagen (per meter) op privaat domein (door particulieren,

verenigingen en KMO’s;

• Investeringssteun geveltuinbeplanting (type geveltuin, per meter) door particulieren;

• Investeringssteun aanleg natuurgroenperk van minimaal 10m² op openbaar toegankelijk domein.

 

Werf 2: Energetische projecten ('Verrijk je wijk')

• 50 collectief georganiseerde energiebesparende renovaties per 1 000 wooneenheden.

• Een coöperatief/participatief hernieuwbaar energieproject per 500 inwoners met een totaal geïnstalleerd vermogen van 216 MW.

De subsidieerbaarheid van de acties verschillen afhankelijk van de subdoelstelling binnen deze werf:

• Ondersteuning per wooneenheid in een collectief renovatietraject;

• Aanbesteding van coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten;

• Opstart Energiegemeenschap.

 

Werf 3: Mobiliteit ('Elke buurt deelt en is duurzaam bereikbaar')

• Een toegangspunt voor een (koolstofvrij) deelsysteem per 1 000 inwoners;

• Per 100 inwoners één laadpunt;

• Eén m extra nieuw of structureel opgewaardeerd fietspad per inwoner;

Voorlopig wordt er, vanuit het Lokaal Energie- en Klimaatpact, enkel een ondersteuning voorzien voor het toenemend aantal toegangspunten en fossielvrije autodeelsystemen. De doelstellingen rond laadinfrastructuur en fietspaden, worden via andere kanalen ondersteund zoals via het Plan Kopenhagen en de projectoproepen voor laadinfrastructuur vanuit Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW).

 

Werf 4: Droogte problematiek ('Water het nieuwe goud')

• Een m² ontharding per inwoner;

• Per inwoner één m² extra opvang of infiltratiecapaciteit voor regenwater.

Binnen deze werf zijn volgende elementen concreet subsidieerbaar voor zover het hierbij niet gaat over reeds wettelijke verplichtingen:

• Het ‘ontharden’ van o.a. pleinen, parkings, parkeerstroken, verharde restruimten, straten, middenbermen, schoolspeelplaatsen, bedrijventerreinen en particuliere opritten en het terug open leggen van waterpartijen in de bebouwde omgeving.

• Voor regenwateropvang en infiltratie wordt er gefocust op hemelwaterputten in de bebouwde residentiële omgeving. Dit kan zowel voor publieke als private gebouwen.

• Hemelwaterbuffers

 

Juridische grond:

• Universele Verklaring van de Rechten van de Mens 1948.

• Klimaatverdrag van Rio De Janeiro van 1992.

• Klimaatverdrag van Kyoto 1997.

• Brundtlandrapport 1987.

• Kyotoprotocol 2005.

• Vlaams-Brabants Klimaatengagement 2013-2018.

• Vlaams Klimaatbeleidsplan 2013-2020

• Klimaatakkoord Parijs 2015.

• Ondertekening van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen door de federale overheid in New York aangaande het engagement om aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te werken 2015

• Regeerakkoord Vlaamse Regering 2019-2024

• Burgemeesterconvenant 2030.

• Besluit Vlaamse Regering van 09 december 2019 betreffende het Vlaams Energie- en

Klimaatbeleidsplan (VEKP) 2021-2030;

• Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030.

• Vlaams Klimaatbeleidsplan 2021-2030.

• Vlaams Energiebeleidsplan 2021-2030.

• Decreet Lokaal Bestuur, in bijzonder artikel 2.

 

Motivatie:

Het gemeentebestuur dient zich verder te engageren tot het nastreven van een zo goed mogelijke klimatologische toestand in Vlaanderen. Hierbij is het leveren van een bijdrage en de medewerking van ieder lokaal bestuur een essentieel onderdeel.

 

Het is wenselijk dat de gemeente het Lokaal Energie- en Klimaatpact ondertekent en de gewenste en mogelijke acties uitvoert. Hierdoor heeft de gemeente bovendien recht op financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid d.m.v. trekkingsrecht voor het uitvoeren van energie- en klimaatgerelateerde projecten.

 

Financiële gevolgen:

Door het Lokaal Energie- en Klimaatpact te ondertekenen krijgt de gemeente recht op een financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid voor het uitvoeren van energie- en klimaatprojecten in een nieuwe budgetsleutel met code ABB-LEKP-2021. De financiële ondersteuning wordt geraamd op 27.000€ per jaar. Er wordt hiervoor gewerkt met 50% cofinanciering door de gemeente zelf, deze eigen middelen mogen ook gaan naar personeelskosten.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Art. 1: De gemeenteraad van Boutersem beslist om de samenwerkingsovereenkomst 'Lokaal Energie- en Klimaatpact' met de Vlaamse Overheid te ondertekenen en engageert zich om de doelstellingen in de samenwerkingsovereenkomst te behalen.

Art. 2: De dienst Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse Overheid dient in kennis gesteld te

worden van dit besluit.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

OMGEVING

 

9. Definitieve vaststelling nieuwe straatnaam Capuyenberg. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Er werd recent een nieuwe woonwijk goedgekeurd ter hoogte van de Eksterstraat. Aan deze nieuwe

wijk moet een officiële straatnaam toebedeeld worden.

 

Juridische grond:

De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming

van de namen van de openbare wegen en pleinen.

CBS beslissing dd. 16.03.2021 over de goedkeuring van de voorlopige vaststelling van de

nieuwe straatnamen.

Artikel 41 DLB; bevoegdheid Gemeenteraad.

 

Motivatie:

Het betreft een nieuwe wijk gelegen aan de Eksterstraat – Martelarenstraat met 35 woningen.
Voorstel Velpedal

Een mogelijke naam voor het project kan ‘Spiegelstraethof’ zijn, ook vermeld op de kaart van Popp. Op de wegenkaart van 1815 is het deel tussen de Eksterstraat en de Martelarenstraat aangeduid als Capuynsberg, Kapuinenberg. Capuyn is oud-Nederlands voor kapoen = gesneden haan). Ook Capuynshof of Kapoenshof kan als naam gehanteerd worden.

Advies omgevingsambtenaar.

De wijk vormt een besloten, deels autovrije woonwijk met terreinen die door de gemeenschap van eigenaars beheerd worden. De toevoeging ‘hof’ beklemtoont het besloten karakter en accentueert het verschil met een straat.

Omwille van de eenvoud van de spelling kan geopteerd worden voor een hedendaagse schrijfwijze (straat in plaats van straet’).

Capuysberg is op de kaarten aangeduid als Capuyenberg. Men kan dus ook opteren voor Capuyenberg of Capuyenberghof.

Op de gemeenteraad van 25/03/2021 werden volgende naam voorlopig goedgekeurd:

Eksterstraat – Martelarenstraat - voetweg : Capuyenberg

Tijdens het openbaar onderzoek dat van 26/04/2021 tot en met 25/05/2021 liep; werden er geen bezwaren ingediend.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de naam Capuyenberg voor de nieuw aan te leggen weg, tussen de Eksterstraat, de Martelarenstraat en de bestaande voetweg, definitief goed.

Artikel 2: De nodige instanties zullen worden verwittigd van deze nieuwe straatnaam door deze in te geven in het Centraal Referentie Adressenbestand (CRAB).

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

OMGEVING

 

10. Definitieve vaststelling nieuwe straatnaam Leeuwkenshof. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Op 13/03/2021 besliste het college om het voorstel van Velpeleven met betrekking tot het voorstel straatnaam voor de nieuwe woonwijk in de Nieuwstraat niet te volgen.

Velpeleven had Koeistraethof als optie aangereikt zijn, verwijzend naar een oude benaming

van een intussen verdwenen straat vermeld op de kaart van Popp van 1860 die daar dichtbij

lag.

 

Juridische grond:

De naamgeving van straten wordt geregeld in het decreet van 28 januari 1977 tot bescherming

van de namen van de openbare wegen en pleinen.

CBS beslissing dd. 20.04.2021 over de goedkeuring van de voorlopige vaststelling van de

nieuwe straatnamen.

Artikel 41 DLB; bevoegdheid Gemeenteraad.

 

Motivatie:

Voorstel Velpedal.

Velpeleven heeft een nieuw advies aangereikt: “Velpeleven streeft ernaar om

wijken of straten een naam te geven op basis van de historische plaatsnamen. Op die plaats

is er niets terug te vinden van uit het verleden tenzij je een vroegere estaminet ‘Het Leeuwken’

die daar in de 18de eeuw in die omgeving moet gestaan hebben. ‘Leeuwkenshof’

Vermits het projectgebied gelegen is in de omgeving van de Kleine Vondelbeek en

de Velpevallei kan er ook geopteerd worden voor ‘Kwadenplas’ van maken of ‘Het Locht’. Dit

zijn een drassige plaatsen. Er kan ook verwezen worden naar de Kleine Vondelbeek

‘Vondeldal’ of de Velpe ‘Velpe(r)dal’.

Langs de Leuvensesteenweg waren er vroeger heel wat brouwerijen. Hiernaar kan verwezen

worden: Brouwersplein, Brouwershof,…

De Nieuwstraat noemde vroeger Oude Weg: ‘Heerweghof’

Er kan ook geput worden uit het oorlogsverleden in Boutersem: ‘Vrede(s)plein’ ‘Vrijheidsplein’,

‘Weggevoerdenplein’, ‘Bevrijdingsplein’.”

Advies omgevingsambtenaar.

De wijk vormt een besloten, deels autovrije woonwijk met

terreinen die door de gemeenschap van eigenaars beheerd worden. De toevoeging ‘hof’

beklemtoont het besloten karakter en accentueert het verschil met een straat. De toponiemen

van de beek of de Velpe zijn onvoldoende gebied specifiek. De verwijzingen naar de oorlog

zijn gedateerd.

Het college volgt de stelling van de omgevingsambtenaar dat de toevoeging hof het

besloten karakter beklemtoont en doet het voorstel de nieuwe woonwijk als

Leeuwkenshof of Brouwershof te benoemen. Het college legt beide voorstellen voor aan de

gemeenteraad.

Op de gemeenteraad van 29/04/2021 werden volgende naam voorlopig goedgekeurd:

Leeuwkenshof.

Tijdens het openbaar onderzoek dat van 04/06/2021 tot en met 03/07/2021 liep; werden er geen bezwaren ingediend.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

 

12 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Bart Dusart (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Guy Vanbelle (CD&V), Jan Vanautgaerden (Groen), Nicolas Bollion (NVA), Ine Stessens (Groen), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD) en Léon Leemput (CD&V).
4 onthoudingen: Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Glenn Van Rillaer (Vooruit) en Sam Robijns (Vooruit).
 

 

Besluit:

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de naam Leeuwkenshof voor de nieuwe weg voor de nieuwe woonwijk aan de Nieuwstraat definitief goed.

Artikel 2: De nodige instanties zullen worden verwittigd van deze nieuwe straatnaam door deze in te geven in het Centraal Referentie Adressenbestand (CRAB).

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

VRIJE TIJD

 

11. Hernieuwing convenant jeugdvoetbal met vzw Boutersem United. Goedkeuring

 

Feiten en context:

De samenwerking op jeugdgebied tussen de verschillende voetbalploegen dateert van 2010. De convenant werd een 1e keer aangepast in 2016.

Door de evolutie van de vorige jaren in het plaatselijke voetballandschap (fusies tussen ploegen, verdwijnen van een voetbalploeg) is er opnieuw nood aan een aanpassing van de convenant. Daar waar er vroeger 4 ploegen waren, zijn er nu nog maar slechts 2 betrokken voetbalploegen bij de samenwerking.

 

Juridische grond:

Artikel 41 23° DLB; De volgende bevoegdheid kan niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: "het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.”

 

Motivatie:

De doelstellingen op zich worden echter wel behouden, maar de betrokken partijen worden aangepast. Omdat de convenant na al die jaren nu in het stadium gekomen is dat de doorstroming van de jeugd naar de 1e ploegen aan bod begint te komen, werd de manier van doorstroming explicieter opgenomen in deze aangepaste convenant. Zo wordt de rol van de sportieve cel van de jeugdwerking benadrukt om de doorstroming van de jeugd naar 1 van de 2 1e ploegen te kunnen verantwoorden.

Deze aangepaste convenant kwam tot stand na ettelijke samenkomsten met de betrokken partijen en werd in onderling overleg op 5/10/2021 door de betrokken clubs (Rc Butsel, Boutersem United 1e ploeg en Boutersem United jeugdwerking) aanvaard.

 

Financiële gevolgen:

Het bedrag zal verrekend worden op budgetrekening : ACT-040101/0740-00/6494000 met een jaarlijks budget van € 5000.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

artikel 1. De gemeenteraad keurt de aangepaste convenant jeugdvoetbal met vzw Boutersem United goed.

artikel 2. De voorzitter van de gemeenteraad, dhr. Léon Leemput, delegeert zijn bevoegdheid tot ondertekening van deze convenant aan dhr. Chris Vervliet, burgemeester.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

WONEN, WERKEN EN WELZIJN

 

12. Keuze afbakening werkingsgebied voor de vorming van de toekomstige woonmaatschappij. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

Tegen 1 januari 2023 moeten sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) en sociale verhuurkantoren (SVK’s) één woonactor vormen met maar één speler per gemeente: de woonmaatschappij.

Elke woonmaatschappij moet in een uniek, niet-overlappend werkingsgebied opereren. Om deze werkingsgebieden te bepalen, krijgen de lokale besturen een trekkersrol.

Ten laatste op 31 oktober 2021 dienen de lokale besturen een voorstel van werkingsgebied in. Dit voorstel dient in onderling overleg met andere lokale besturen te zijn bereikt, besproken op het lokale woonoverleg en is gedragen door de gemeenteraad. De Vlaamse Regering beslist op basis van voorstel van de lokale besturen definitief voor zomerreces 2022.

De voorwaarden ivm  het werkingsgebied omhelzen oa :

- Minstens 1000 sociale huurwoningen

 Woningen SHM’s

 Woningen Vlaams Woningfonds en VMSW ( verplicht overnemen)

 Woningen gemeenten als lokaal bestuur ze aanbiedt voor overdracht of beheer

 Exclusief SVK-woningen

- Werkingsgebied beslaat 1 gemeente of aaneensluitende gemeenten

- Werkingsgebied valt in referentieregio

 

Juridische grond:

artikel 56§1 e.v. van het decreet lokaal bestuur;

Het decreet houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;

de brief van de Vlaamse minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed dd. 23 oktober 2020 aan alle burgemeesters om een voorstel van werkingsgebied in te dienen

 

Motivatie:

Het werkingsgebied Leuven-Bierbeek-Oud-Heverlee biedt de meeste zekerheid en stabiliteit tov de alternatieve samenwerkingsverbanden. Deze regionale samenwerking steunt op een evenwichtige intentienota, het aantal partners is beperkt en het biedt perspectieven naar een verdere samenwerking met het IGO woonproject “Wonen aan de Velpe” waarin ook Bierbeek en Oud-Heverlee participeren. Er werd ook advies ingewonnen van het lokaal woonoverleg waarin de betreffende woonactoren voor onze gemeente vertegenwoordigd zijn.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

14 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Maarten Devroye (NVA), Bart Dusart (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Guy Vanbelle (CD&V), Nicolas Bollion (NVA), Thijs Van Goidsenhoven (OPEN VLD), Glenn Van Rillaer (Vooruit), Sam Robijns (Vooruit) en Léon Leemput (CD&V).
2 onthoudingen: Jan Vanautgaerden (Groen) en Ine Stessens (Groen).
 

 

Besluit:

Artikel 1: de gemeenteraad adviseert om de gemeente Boutersem tot een werkingsgebied met volgende gemeenten te laten behoren: Bierbeek, Oud-Heverlee en Leuven.

 

Artikel 2: Deze beslissing wordt ter kennis gebracht aan de Provinciegouverneur zoals bepaald in art. 330 ev. van het DLB.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

13. Solidaire borgstelling voor het investeringskrediet van twintigduizend achthonderd éénennegentig euro en zesentachtig cent (20.891,86 EUR) voor de aankoop van een nieuwe muziekinstallatie voor KF H. Maria Boutersem. Goedkeuring

 

Feiten en context:

Bij kredietvoorstel van 08 september 2021 (380/CLT INSTIT/PMA/ITV 02216304-48) en door de beslissing van de Kerkfabriek Heilige Maria Boutersem om dit kredietvoorstel te aanvaarden en te laten finaliseren door ING België NV heeft ING België NV een (investerings-)krediet van twintigduizend achthonderd éénennegentig euro en zesentachtig cent (20.891,86 EUR) aan Kerkfabriek KF Heilige Maria Boutersem ter beschikking gesteld voor de financiering van de aankoop van een nieuwe muziekinstallatie voor de kerk van Vertrijk.

Het college ging akkoord met de aankoop en de financiering in het college van 19 oktober 2021.

 

Juridische grond:

Decreet van 7 mei 2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten en wijzigingen van 6 juli 2012.

 

Motivatie:

De geluidsinstallatie in de kerk van Vertrijk is verouderd en aan vervanging toe. De vervanging gebeurt best in 2021.

Het voormeld krediet dient te worden gewaarborgd door de gemeente Boutersem.

 

Financiële gevolgen:

De afbetaling van de lening gebeurt via het exploitatie van de kerkfabriek.

Eventuele tekorten worden gefinancierd door de gemeente via de exploitatietoelage waarvoor krediet voorzien is in de meerjarenplanning onder artikel ACT-070401/0790-09/6494000/ GEMEENTE/CBS/IP-GEEN

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad gaat akkoord met de solidaire borgstelling voor deze aankoop en met de modaliteiten vastgelegd in de kredietbrief in bijlage.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

FINANCIËN

 

14. Aanpassing van het Reglement voor ondersteuning van cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente heeft vanwege de Vlaamse overheid een budget ter beschikking gekregen van 86.000 euro ter ondersteuning van de sectoren cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis.  Deze middelen moeten niet noodzakelijkerwijze besteed worden tijdens het begrotingsjaar 2020, maar mogen geheel of gedeeltelijk naar 2021 verschoven worden.  De gemeenten kunnen autonoom beschikken over deze middelen.

Gemeenteraadsbeslissing van 16 juli 2020 ter goedkeuring van de meerjarenplanaanpassing 1 2020.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2020 ter goedkeuring van het reglement voor ondersteuning van cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 maart 2021 ter goedkeuring van de aanpassing van het reglement voor ondersteuning van cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis.

 

Juridische grond:

Gemeenteraadsbeslissing van 16 juli 2020 ter goedkeuring van de meerjarenplanaanpassing 1 2020.

Gemeenteraadsbeslissing van 26 november 2020 ter goedkeuring van het reglement voor ondersteuning van cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis.

Gemeenteraadsbeslissing van 25 maart 2021 ter goedkeuring van de aanpassing van het reglement voor ondersteuning van cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis.

 

Motivatie:

Vanuit feedback van de verenigingen werd vastgesteld dat er nog een aantal onduidelijkheden over het reglement zijn en ook over de aanvraagperiodes. Er worden een aantal corrigerende aanpassingen gedaan en er wordt voorgesteld de looptijd/indientijd van het reglement uit te breiden.

 

Financiële gevolgen:

 

De tussenkomsten vanuit het noodfonds worden op verschillende begrotingsposten voorzien.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

de gemeenteraad keurt het aangepast reglement voor ondersteuning van cultuur, sport en jeugd tijdens de coronacrisis goed.

 

Artikel 1 : de prijs voor de verhuur van de Gemeentelijke Feestzaal; Boerenzaal; Buurthuis Vertrijk; Buurthuis Willebringen wordt gehalveerd voor de activiteiten tussen 12 maart 2020 en 30 september 2021.  Dit geldt enkel voor de huur van de zaal en niet voor de huur van de keuken. Door de nood aan extra ruimte om te sporten wordt de kost voor gemeentelijke sportinfrastructuur (Kunstgrasveld, Sportodroom,…) ook gehalveerd.

 

Artikel 2 : de tegemoetkoming van vijf gratis bestuursvergaderingen, die geldt voor de zalen in cc Eyckeveld, wordt uitgebreid naar alle zalen, in zoverre de noodzaak omwille van corona kan gemotiveerd worden.

 

Artikel 3 : ondersteunend materiaal om buitenactiviteiten te laten doorgaan wordt gratis ter beschikking gesteld, in zoverre de beschikbaarheid dit toelaat en in zoverre deze buitenactiviteit doorgaat om coronapreventieve redenen. De technische dienst maakt een lijst op van het uitleenbaar materiaal.

 

Artikel 4: wanneer de gemeente ten gevolge van een tekort aan gemeentelijke infrastructuur verenigingen moet doorverwijzen naar externe infrastructuur hanteert ze de huurprijs van gelijkaardige gemeentelijke infrastructuur als richtprijs. De meerkost wordt betaald door de gemeente.

 

Artikel 5: verenigingen die ter financiering van hun activiteiten eetfestijnen/take away… organiseren en ten gevolge van corona moeten gebruik maken van een traiteur/restaurant kunnen een tegemoetkoming vragen van 10 % op de aankoopsom van de bereide producten met een maximum van 500 euro per vereniging over de duurtijd van dit reglement.  Deze tegemoetkoming geldt in de mate dat de bereide eetwaren aangeschaft werden bij traiteurs/restaurants uit Boutersem.

 

Artikel 6 : verenigingen die activiteiten organiseren om de sociale contacten met hun leden te versterken in coronatijd kunnen hiervoor een tegemoetkoming krijgen ten belope van 100 euro, in zoverre de gedane kosten kunnen aangetoond worden.  Dit bedrag kan uitgebreid worden tot 150 euro in zoverre deze activiteiten ook niet-leden beogen. Per vereniging wordt hiervoor over de periode van dit reglement een maximum bedrag van €300 voorzien.

 

Artikel 7: jongeren die activiteiten willen opzetten om de sociale vereenzaming onder hun  leeftijdsgenoten op te vangen, kunnen hiertoe beroep doen op een tegemoetkomingen in eventuele kosten tot 150 euro, binnen een totaal hiervoor beschikbaar deelbudget van 3.000 euro.

 

Artikel 8:   inwoners die activiteiten willen opzetten om de sociale vereenzaming onder hun  dorpsgenoten op te vangen, kunnen hiertoe beroep doen op een tegemoetkoming in eventuele kosten tot 150 euro, binnen een totaal hiervoor beschikbaar deelbudget van 3.000 euro.

 

Artikel 9: verenigingen die evenementen organiseren kunnen een tegemoetkoming aanvragen op 50% van de uitkoopsom van artiesten en performers, met een maximum van 500 euro per evenement.

 

Artikel 10:

Verenigingen met andere lopende kosten die niet vallen onder andere artikels binnen dit reglement en niet vallen onder personeelskosten, kunnen een bijkomende tegemoetkoming aanvragen. Voor deze tegemoetkoming worden 4 periodes omschreven:

- Periode 1: kosten gemaakt in de periode 16 juli tot en met 31 december 2020

- Periode 2: kosten gemaakt in de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 maart 2021

- Periode 3: kosten gemaakt in de periode van 1 april 2021 tot en met 30 juni 2021

- Periode 4: kosten gemaakt in de periode van 1 juli 2021 tem 30 september 2021

 

Voor elk van deze periodes wordt een budget voorzien dat pro rata zal verdeeld onder de goedgekeurde aanvragen, binnen een omslag van 10.000 euro voor periode 1 en 9.000 euro voor periode 2,3 en 4. Deze bedragen worden niet gebruikt voor tegemoetkomingen onder andere artikels dan dit artikel.   

 

Artikel 11. Indien een vereniging kan aantonen dat haar voortbestaan door corona bedreigd wordt, kan het college van burgemeester en schepenen op basis van het aanvraagdossier een extra tegemoetkoming toekennen. Voorwaarde is dat een transparante boekhouding wordt voorgelegd.

 

Artikel 12. de tegemoetkomingen worden enkel ter beschikking gesteld voor activiteiten die de op dat ogenblik geldende coronamaatregelen respecteren.

 

Artikel 13: dit reglement specifieert de uitgangspunten omvat in de meerjarenplanaanpassing van 16 juli 2020.  Verenigingen die vanaf deze datum initiatieven organiseerden kunnen een aanvraag indienen onder dit reglement.  Het reglement beperkt geenszins de gemeente om eigen initiatieven te ondernemen, noch doet het afbreuk aan de opdracht van de gemeente om dit binnen haar mogelijkheden te doen.

 

Artikel 14: De gemeenteraad erkent dat de preventieve coronamaatregelen snel kunnen evolueren en dat dit ook de behoefte aan ondersteuning van sport, cultuur en jeugd kan doen evolueren.

 

Artikel 15: De aanvraag gebeurt via het emailadres: dienstfinancien@boutersem.be. De aanvraag omvat een beschrijving van doel en kosten.

 

Artikel 16.

- Voor artikel 1 zal de financiële dienst bekijken welke verhuringen onder coronatarief vallen en de teveel betaalde bedragen crediteren of de openstaande facturen halveren en dit voor activiteiten vanaf 12 maart 2020 tem 30 september 2021.

- Voor artikel 2 tot en met 9 in bovenstaand reglement kan men een aanvraag indienen voor facturen en activiteiten tot en met 30 september 2021 ( laatst mogelijke indiendatum = 15 november).

-Voor artikel 10 wordt er voorzien in verschillende aanvraagperiodes. Ten laatste tegen 30 april 2021 kan men een dossier indienen voor de periode juli - december 2020. Ten laatste op 30 april kan men een dossier indienen voor de periode januari tot maart 2021. Ten laatste op 31 juli kan men een dossier indienen voor de periode april tot juni 2021. Ten laatste op 15 november kan men een dossier indienen voor periode 4 ( 1 juli 2021 tem 30 september 2021).

 

Artikel 17. De beoordeling van de aanvragen gebeurt door de dienst Financiën.  Het college van burgemeester en schepenen beslist op basis van het advies van de gemeentelijke administratie, dienst financiën, over de toekenning van de ondersteuning. De toegekende subsidie wordt na de beslissing in opdracht van het college van burgemeester en schepenen volledig uitbetaald.

 

Artikel 18

Als na de verdeling van de tussenkomst zoals hierboven beschreven nog een restbedrag overblijft zal dit op advies van de dienst financiën verdeeld worden.

 

Artikel 19. Het college van burgemeester en schepenen kan te allen tijde controle laten uitvoeren over de juistheid van de gegevens door de bevoegde ambtenaar. Indien onjuiste gegevens zijn verstrekt, kan het college van burgemeester en schepenen de toegestane subsidies terugvorderen.

 

Artikel 20. Dit reglement is een aanpassing van het reglement goedgekeurd op de gemeenteraad van 26 november 2020 en 25 maart 2021 en het volledige reglement is geldig tot 31 december 2021.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

15. Iverlek. Agenda buitengewone algemene vergadering 10/12/2021. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Iverlek.

Uitnodiging van Iverlek dd. 22/09/2021 voor de buitengewone algemene vergadering van 10/12/2021 om 18u00 in Quartier Papier, Fabrieksstraat 55/59 te 1930 Zaventem met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 20 tot aanstelling van dhr. Guy Vanbelle als afgevaardigde en dhr. Jos Thijs (GR 28/02/2019, punt 15) als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerden naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op 10/12/2021 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2) Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

3) (Neven)activiteiten - Aanvaarding wijziging deelnemerschap.

4) Statutaire benoemingen

5) Statutaire mededelingen

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 10/12/2021 van Iverlek en de afvaardiging van dhr. Guy Vanbelle, gemeenteraadslid en van dhr. Jos Thijs als plaatsvervangend afgevaardigde voor deze vergadering goed.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

16. EcoWerf. Agenda bijzondere algemene vergadering op 15/12/2021. Goedkeuring

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in EcoWerf.

Uitnodiging van EcoWerf dd. 14/10/2021 voor de buitengewone algemene vergadering van 15/12/2021 om 19u30, in vergaderzaal De Vunt, Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2019, punt 17, tot aanstelling van dhr. Bart Dusart als

afgevaardigde en dhr. Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van EcoWerf die op 15/12/2021 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Samenstelling van het bureau

2) Goedkeuring verslag van de algemene vergadering en buitengewone algemene vergadering dd. 23 juli 2021.

3) Financiën: Budgetten 2022, werkingsbijdragen 2022, opvraging gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2022 (art. 15.2 statuten), gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2021 om te zetten naar kapitaal (art. 15.2 statuten)

4) Toelichting nieuwe activiteiten 2022

5) Goedkeuring toetreding stad Aarschot tot EcoWerf

6) Diversen

6.1. Bestuurswissels

6.2. .....

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de agenda van de bijzondere algemene vergadering op 15/12/2021 van EcoWerf en de afvaardiging van dhr. Bart Dusart, schepen, als gemandateerde en dhr. Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor deze vergadering goed.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

17. EcoWerf. Agenda buitengewone algemene vergadering 15/12/2021. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in EcoWerf.

Uitnodiging van 16/09/2021 voor de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf om 19u30 in de kantoren van EcoWerf, De Vunt, Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke buitengewone algemene vergadering.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2019, punt 17, tot aanstelling van dhr. Bart Dusart als afgevaardigde en dhr. Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van EcoWerf die op 15/12/2021 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Samenstelling van het bureau

2) Goedkeuring aandelenherverdeling o.g.v. art. 8 van de statuten

3) Goedkeuring statutenwijziging

4) Diversen

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 15/12/2021 van EcoWerf en de afvaardiging van dhr. Bart Dusart, schepen, als gemandateerde en dhr. Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervangend vertegenwoordiger voor deze vergadering goed.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

18. Riobra. Agenda buitengewone algemene vergadering 20/12/2021. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in Riobra.

Uitnodiging dd. 23/09/2021 van Riobra voor de buitengewone algemene vergadering van 20/12/2021 om 18u00 in het Fluvius-gebouw, Diestsesteenweg 126 te 3210 Lubbeek met bijhorende agenda en bijlagen.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 29, aanstelling van dhr. Thijs Van Goidsenhoven als afgevaardigde en dhr. Maarten Devroye als plaatsvervanger (GR 31/01/2019, punt 29), om beide personen af te vaardigen als gemandateerden naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Riobra die op 20/12/2021 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Bespreking in het kader van art. 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2022 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2022.

2) Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV

3) (Neven)activiteiten - Aanvaarding wijziging deelnemerschap

4) Statutaire benoemingen

5) Statutaire mededelingen

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1: De gemeenteraad keurt de agenda van de buitengewone algemene vergadering op 20/12/2021 van Riobra en de afvaardiging van dhr. Thijs Van Goidsenhoven, gemeenteraadslid als gemandateerde en dhr. Maarten Devroye, schepen, als plaatsvervangend vertegenwoordiger, voor deze vergadering goed.

 

Artikel 2: Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennis hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat, op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

19. Watering "Het Velpedal". Agenda gewone algemene vergadering van 09/11/2021. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in de Watering "Het Velpedal".

Uitnodiging van 06/10/2021 voor de gewone algemene vergadering van de Watering "Het Velpedal" op 09/11/2021 om 14u00 in zaal Glazuur, Dries 7A te 3380 Glabbeek met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2019 punt 14, aanstelling van dhr. Maarten Devroye als afgevaardigde om hem af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de gewone algemene vergadering van de Watering "Het Velpedal" die op 09/11/2021 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Opening van de vergadering door de wnd. voorzitter.

2) Verslag van de gewone algemene vergadering van 10 maart 2020.

3) Goedkeuring verslag over het voorbije dienstjaar.

4) Goedkeuring van de rekening over het dienstjaar 2020.

5) Bespreking en goedkeuring staat van de uit te voeren werken - dienstjaar 2022.

6) Vaststelling van de aanslagvoet der gewone belastingen voor het dienstjaar 2021.

7) Goedkeuring staat van onwaarden.

8) Goedkeuring van de begroting voor het dienstjaar 2021.

9) Klacht Dryade - toelichting.

10) Goedkeuring aanpassing artikel 2, 17, 23 en 45 van het huishoudelijk reglement van de watering "Het Velpedal".

11) Verkiezing van een voorzitter.

12) Verkiezing van een ondervoorzitter.

13) Mededelingen, rondvraag, goedkeuring verslag en sluiting vergadering.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van dhr. Maarten Devroye als vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert dhr. Maarten Devroye om alle agendapunten goed te keuren.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

20. IGS Hofheide. Buitengewone algemene vergadering 15/12/2021. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in IGS Hofheide.

Uitnodiging van 13/10/2021 voor de buitengewone algemene vergadering van IGS Hofheide om 20u00 in het crematorium Hofheide, Jennekensstraat 5 te 3221 Holsbeek met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 31, aanstelling van mevr. Tinne Alaerts als afgevaardigde en  dhr. Bart Dusart als plaatsvervanger (GR 23/05/2019, punt 11), om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de Buitengewone algemene vergadering van IGS Hofheide die op 15/12/2021 om 20u00 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 23 juni 2021.

2) Budget 2022 en meerjarenplanning.

3) Tarieven vanaf 01/01/2022

4) Varia

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstellingen van mevr. Tinne Alaetrts als vertegenwoordiger en van dhr. Bart Dusart als plaatsvervanger van de gemeente goed en mandateert beide om alle agendapunten goed te keuren.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

SECRETARIAAT

 

21. Watering De Mene. Agenda algemene vergadering 28/10/2021. Goedkeuring.

 

Feiten en context:

De gemeente Boutersem heeft zitting in de Watering "De Mene".

Uitnodiging van Watering "De Mene" voor de algemene vergadering van28/10/2021 om 20u30, vergaderzaal van de Begijnhoeve Oorbeek, Begijnenstraat 1 te 3300 Tienen met bijhorende agenda en bijlagen.

Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2019, punt 15, aanstelling van Maarten Devroye als afgevaardigde naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.

 

Juridische grond:

Artikel 78 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.

Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.

 

Motivatie:

Op de agenda voor de algemene vergadering van de Watering "De Mene" die op 28/10/2021 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:

1) Opening van de vergadering door de heer voorzitter

2) Verslag van de gewone algemene vergadering van 12 maart 2020.

3) Goedkeuring verslag over het voorbije dienstjaar

4) Goedkeuring van de rekening over het dienstjaar 2020.

5) Bespreking en goedkeuring staat van de uit te voeren werken - dienstjaar 2022

6) Goedkeuring dossier verlegging en in open bedding leggen onbevaarbare waterloop "Klein Overlaar"

7) Vaststelling van de aanslagvoet der gewone belastingen voor het dienstjaar 2021.

8) Goedkeuring staat van onwaarden wateringbelastingen

9) Goedkeuring van de begroting voor het dienstjaar 2021.

10) Toelichting uitvoeringsbesluiten wet onbevaarbare waterlopen.

11) Klacht Dryade - toelichting.

12) Mededelingen, rondvraag, goedkeuring verslag en sluiting vergadering.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt de aanstelling van dhr. Maarten Devroye, schepen, als vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert  dhr. Maarten Devroye om alle agendapunten  voor de algemene vergadering van 28/10/2021 goed te keuren.

Publicatiedatum: 03/12/2021
Overzicht punten

Zitting van 28 oktober 2021

 

 

OPENBARE ZITTING

 

MOBILITEIT

 

22. Toegevoegd punt : Ondertekening Charter werftransport en nodige engagementen ter uitwerking charter

 

ingediend door de Vooruit fractie - Pieter Cortoos.

 

gericht aan schepen Onderwijs, Tinne Alaerts en schepen mobiliteit, Maarten Devroye.

 

Toegelicht voorstel:

Naar aanleiding van meerdere meldingen (sociale media, mondelinge gesprekken) van zwaar transport aan de start & het einde van de schooldagen en de onveilige situaties die hierdoor worden gecreëerd, vinden de Vooruit fractie dat we als gemeente deze situaties moeten vermijden en de veiligheid rond de school sites moeten optimaliseren.

 

Juridische grond:

artikel 41 DLB, bevoegdheid gemeenteraad

artikel 21 DLB, toevoeging punten aan agenda gemeenteraad

 

Motivatie:

Met het charter werftransport kan de gemeente en de bouwsector samen bijdragen aan een maximaal bereikbare, leefbare en veilige schoolomgeving tijdens private en publieke bouw- en wegenwerken.

 

Dit charter bestaat uit 6 punten:

- Gemeente zorgt voor een aanspreekpunt waar aannemers terecht kunnen met vragen.

- Geen werftransport met tractoren binnen bebouwde kom en schoolomgeving.

- Geen werftransport voor werven gelegen in schoolomgeving tijdens de begin en einduren.

- Werftransport gebruik maakt van hoger wegennet.

- Aannemers doen inspanningen om werfroutes proper te houden.

- Ladingen dienen afgedekt te worden om stofhinder te verminden.

 

Het streefdoel van het charter is om de verkeersveiligheid te verhogen en het werftransport (vrachtvervoer) te vermijden in schoolomgevingen tijdens piekmomenten: de begin- en einduren van de scholen. Op deze plaatsen is er vaak gemengd verkeer met jonge en minder ervaren weggebruikers en zware voertuigen met een grote dode hoek.

 

De Vooruit fractie vraagt dan ook een stemming om dit charter te ondertekenen en het nodige engagement in de verdere uitwerking van dit charter.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

Besluit:

De gemeenteraad heeft de ondertekening van het charter werftransport besproken en beslist dit niet ter stemming te brengen.

Publicatiedatum: 03/12/2021