Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
MILIEU
1. Bermbeheerplan. Kennisname
Feiten en context:
Gezien de evolutie in de bermen de afgelopen decennia is er nood aan een meer gericht beheer per bermtype.
Indien een gemeente wil afwijken van de verplichtingen uit het Bermbesluit, dient zij hiervoor een gemotiveerde afwijking aan te vragen bij Agentschap Natuur en Bos. Dit gebeurt aan de hand van een bermbeheersplan.
Op vraag van de gemeente werkte Regionaal Landschap Zuid-Hageland een voorstel tot bermbeheersplan uit aan de hand van diverse inventarisatierondes.
Het voorliggende bermbeheersplan bestaat uit een inventarisatie van de bestaande bermen, de motivatie om een afwijking te kunnen krijgen op het bermbesluit en tevens een opdeling van de bermen in verschillende types. Voor elk type werden er beheersschema's opgesteld voor het optimale beheer. Hierbij werd ook rekening gehouden met de praktische uitvoerbaarheid en de kostenefficiëntie van het beheer. Het bermbeheersplan werd tevens gedigitaliseerd. Er werden zowel kaarten opgemaakt met de verschillende bermtypes, als kaarten met het vereiste maaibeheer per berm.
Van deze kaarten werden ook shapefiles aangeleverd, die door de uitvoerders kunnen worden gebruikt.
Dit bermbeheerplan kan nu ter goedkeuring worden voorgelegd bij Agentschap Natuur en Bos. De goedkeuring hiervan zou dan de toelating op de gevraagde afwijkingen ten opzichte van de vereisten uit het Bermbesluit behelsen.
Juridische grond:
Besluit van de Vlaamse Regering van 27 Juni 1984 houdende maatregelen inzake natuurbehoud op de bermen beheerd door publiekrechtelijke rechtspersonen (Bermbesluit)
Collegebeslissing dd. 8 maart 2022: opmaak van het bermbeheersplan door RLZH
Motivatie:
Het doel van een bermbeheerplan is het behouden of verhogen van de soortenrijkdom van een berm. Eentonige bermen bestaan meestal uit enkele grassen, die bovendien hoog opgroeien, en weinig kruiden. Door deze bermen vroeg te maaien, komen deze grassen niet meer in bloei en krijgen andere soorten meer kansen. Dit leidt tot een meer soortenrijke en bloemrijke berm. Een belangrijk knelpunt van het beheer conform het Bermbesluit betreft de uniforme maaischema’s voor vrijwel alle bermen: alles wordt twee keer gemaaid vanaf 15 juni en 15 september, over de volledige oppervlakte. Dit creëert een ‘ecologische val’ voor heel wat organismen: ze hebben zich in een bermbiotoop gesetteld en kunnen na het maaien nergens meer naartoe. Ook de reeds bloemrijke bermen worden vrijwel gelijktijdig volledig gemaaid waardoor het belevingsaspect in enkele weken volledig teniet wordt gedaan.
Nu veel bermen ecologisch interessanter zijn geworden, wordt een afwijking van betreffende maaiperiodes daarom lokaal meer wenselijk: dit om bloei- en zaadvorming voor de ‘interessante’ soorten mogelijk te maken alsook in functie van beleving voor de passant.
Een ander knelpunt betreft de – door veel gemeenten gewenste - vervroegde maaibeurt van één maaibalkbreedte langs rijwegen en fietspaden in functie van de verkeersveiligheid: voor de ‘verplichte’ 15 juni, bij voorkeur vanaf ca. half mei. Dit omwille van de zichtbaarheid op voornamelijk kruispunten of bermen met hoge grasgroei langsheen fietspaden. Het systematisch vervroegd maaien van een bermstrook langs een rijweg is met andere woorden niet toegelaten. Dit maakt dit zogenaamd veiligheidsbeheer echter uiterst complex (en dikwijls duur): bij slechts lokaal maaien in bochten, langs kruispunten… kan binnen korte tijd opnieuw een lokale maaibeurt vereist zijn omdat ter plekke of in de directe nabijheid een sterke vegetatiegroei plaats vindt. Lokaal maaien is dikwijls ook niet rendabel met een afzuig-maaiwagen, maar dient dan handmatig te gebeuren met handmatige afvoer. Bij uitbesteding dient de aannemer speciaal te komen maaien voor een beperkt aantal locaties.
Sensu stricto dient, conform het Bermbesluit, een bermbeheerplan (BBP) enkel om van de wettelijke bepalingen te mogen afwijken in functie van redenen van natuurbehoud: sommige bermvegetaties zijn immers gebaat bij andere maaidata dan de ’15 juni/15september’ regel. Het Bermbesluit zelf (maaidata, verplichte afvoer maaisel en verbod op gebruik van biociden) richt zich immers strikt op de natuurfunctie. Met het Natuurdecreet (1997) en de uitvoeringsbesluiten, waaronder het Vegetatiebesluit, behoren bermen tot de ‘natuurlijke structuur’, meer specifiek als ‘klein landschapselement’. Hoofdfunctie is dus natuur, en het beheer dient zich te richten op natuurbehoud en -ontwikkeling. Daardoor is de opmaak van een BBP de facto een verplichting, want afwijkingen van de maaidata conform het Bermbesluit zijn in heel wat gevallen noodzakelijk om de natuurfunctie te behouden of te ontwikkelen.
Het bestaande, zeer beperkte bermbeheersplan van Boutersem is achterhaald en onvolledig, en dateert nog van de jaren 90. Gezien de evolutie van de bermen sindsdien, is er dus nood aan een herziening van het bermbeheer in Boutersem.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
Besluit:
Artikel 1. De Gemeenteraad neemt kennis van het voorliggende bermbeheersplan onder opschortende voorwaarde van akkoord ANB.
Artikel 2. Een aanvraag tot afwijking op de bepalingen van het Bermbesluit wordt met behulp van dit bermbeheersplan aangevraagd bij Agentschap Natuur en Bos.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
OMGEVING
2. Opheffing twee stedenbouwkundige verordeningen in kader van Verzameldecreet Omgeving. Goedkeuring
Feiten en context:
Op 17 mei 2024 bekrachtigde de Vlaamse Regering het Verzameldecreet Omgeving.
Dit wijzigingsdecreet wijzigt bestaande decretale regelingen en voert nieuwe regelingen in.
Het gaat onder meer om:
● invoering van een planologische compensatieplicht bij ruimtelijke uitvoeringsplannen
● aanpassingen met betrekking tot de zonevreemde functiewijzigingen
● wijziging van de mogelijkheden voor een lokaal ruimtelijk vergunningenbeleid, met een heroriëntering voor wat betreft vrijstellingen en meldingen
● wijzigingen aan de afwerkingsregel
● verduidelijking van de manier waarop het volume bij bouw of uitbreiding van de bedrijfswoning wordt berekend
● invoering van een motiveringsplicht bij een beroep op afwijkingsregimes in het vergunningenbeleid
● invoeging van een definitie van "publiciteitsinrichting" in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Dit decreet wijzigt 22 wetten/decreten
Juridische grond:
Decreet van 17 mei 2024 houdende diverse bepalingen over omgeving, leefmilieu en natuur en ruimtelijke ordening.
Artikel 2.3.2 §2 lid 5 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Motivatie:
Er zijn twee gemeentelijke verordeningen van kracht voor de gemeente Boutersem:
● Gemeentelijke beplantingsverordening dd. 29.05.1980
● Gemeentelijke bouwverordening m.b.t. het plaatsen en het gebruiken van een regenwaterput dd. 25.09.1997
Omwille van het bekrachtigd Verzameldecreet Omgeving dienen beide verordeningen opgeheven te worden, omdat gemeentes geen strengere regels mogen opleggen.
Conform artikel 2.3.2 §2 lid 7 VCRO, onderwerpt het college van burgemeester en schepenen de opheffing van de twee gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen aan een openbaar onderzoek.
Er werd een openbaar onderzoek gehouden van 02.09.2024 tot en met 01.10.2024.
Het openbaar onderzoek werd aangekondigd door een bericht:
Er werden geen bezwaarschriften ingediend.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad keurt de opheffing van de twee gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen goed.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
OMGEVING
3. Voorgestelde wegentracé en rooilijnplan naar aanleiding van de ingediende aanvraag tot omgevingsvergunning - OMV_2023038067 - Malendriesstraat zn. Goedkeuring.
Feiten en context:
Het Departement Omgeving heeft de gemeente Boutersem om advies gevraagd voor de omgevingsvergunningsaanvraag OMV_2023038067 voor het aanleggen van een verbindingsriolering, het herprofileren van de naastliggende gracht, het uitvoeren van een vegetatiewijziging en het wijzigen van de rooilijn ter plaatse op openbaar domein langsheen de Malendriesstraat en aangrenzende percelen.
Juridische grond:
De bepalingen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, het Omgevingsdecreet, de Vlaremwetgeving, het Handhavingsdecreet, het decreet Gemeentewegen en de uitvoeringsbesluiten.
Motivatie:
De site maakt geen deel uit van een verkaveling.
Het openbaar onderzoek werd gehouden van 11/09/2024 tot en met 10/10/2024. Er werden twee tijdige bezwaarschriften ingediend, en twee bezwaarschriften na sluiting van het openbaar onderzoek bij Boutersem.
Er worden geen bijkomende voorwaarden opgelegd.
Het college nam in zitting van 15/10/2024 kennis van de aanvraag en legt de voorgestelde rooilijn ter hoogte van de projectsite nu voor ter goedkeuring aan de gemeenteraad.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
Artikel 1. De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV_2023038067 voor het uitvoeren van rioleringswerken en het aanleggen van fietspaden langsheen de Malendriesstraat.
Artikel 2. De gemeenteraad hecht haar goedkeuring aan de rooilijnplannen, toegevoegd bij de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV_2023038067.
Zitting van 24 oktober 2024
INFRASTRUCTUUR
4. Grondverwerving wegenis en rioleringswerken Doortocht Roosbeek - voor buffering en voorzorgsmaatregelen tegen wateroverlast - grondverwerving eigendom vallei Moergracht. Goedkeuring.
Feiten en context:
Bij gemeenteraadsbesluit dd 24.06.2004 zijn er koepelmodules afgesloten met AWV voor de Doortocht Roosbeek (herinrichting van de Leuvensesteenweg te Roosbeek)
Intussen zijn voor het vernieuwen van de riolering ook Fluvius en Aquafin een bijkomende partner geworden in de realisatie van dit project goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit 30.11.2023
In het oorspronkelijk dossier werd er voor de buffering van het oppervlaktewater afkomstig van de Leuvensesteenweg een kunstmatig bufferbekken langs de Leuvensesteenweg ontworpen ten westen van de Moergracht. Hierbij werd echter geen rekening gehouden met de wateroverlastproblematiek in die omgeving en het landschappelijk karakter van de bestaande vallei langs de waterloop.
Om het huidige nog ongerepte valleigebied van de Moergracht te behouden werd er in overleg tussen de verschillende partners en belanghebbende waaronder Watering Velpedal een aangepast ontwerp uitgewerkt. In dit ontwerp wordt de DWA riool (die de verbinding moet maken tussen de vuilwater riolering van de Leuvensesteenweg en de reeds aanwezig Collector Moergracht) op grotere afstand van de Moergracht aangelegd. Met hermeandering van de Moergracht zelf en het aanleggen van een dam meer stroomafwaarts wordt de natuurlijke vorm van de vallei behouden en wordt er veel grotere buffermogelijkheid bekomen, ook ter voorkoming van wateroverlast in de dorpskern van Roosbeek.
Juridische grond:
DLB art.41,11°: Bevoegdheid gemeenteraad ivm aankoop/verkoop patrimonium (daden van beschikking)
Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.
Motivatie:
Om dit deelproject te kunnen realiseren is het noodzakelijk dat dit valleigebied aangekocht wordt door de gemeente. Ondanks dat deze gronden grotendeels in overstromingsgebied gelegen zijn, maken ze toch ook deel uit van de bouwzone. Voor de mogelijke aankoop van grond zijn heel wat onderhandelingen aan vooraf gegaan en is er uiteindelijk, rekening houden met het schattingsverslag dd. 9 oktober 2023 opgesteld door BVBA Smolders - Stevens met als beëdigd landmeter-expert Jean-Luc Smolders, een verkoopsovereenkomst met de huidige eigenaar van de gronden bekomen. Deze overeenkomst, samen met het opmetingsplan wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Later kan het gebied opengesteld worden als aansluiting op de pastorietuin van Roosbeek hetgeen een meerwaarde betekent voor de gemeenschap. Hiervoor heeft RLZH al een voorstel ingediend.
Het notariaat Diels, Van Eylen & Grauls werd in collegezitting van 26 maart 2024 aangesteld om de gemeente in dit dossier te vertegenwoordigen en het verlijden van een authentieke akte voor te bereiden . De verkoper werkt samen met notariaat Janssen- Driessen uit Tienen.
Financiële gevolgen:
De aankoop van de gronden in voorzien in het budget van 2024 onder artikel 2024/ACT-060201/0200-00/2202000/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Budget | Beschikbaar | Uitgave | Saldo |
€ 350.000 | € 326.794,61 | € 198.270 | € 128.524,61 |
Visum financieel directeur d.d. 10.10.2024.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad gaat akkoord met de vooropgestelde onderhandse verkoopovereenkomst, tegen de prijs van € 198.270,00- verkregen na meerdere onderhandelingen en gebaseerd op het schattingsverslag opgemaakt door Beëdigd Landmeter Expert Jean-Luc Smolders.
Pascal Meeus Chris Vervliet Jan Vanautgaerden Stijn Langendries Nawfal Baaza Glenn Van Rillaer Marie-Rose Barbier Pieter Cortoos Marleen De Coster Maurice Rodeyns Nicolas Bollion Sonia Parent Christine Dejaeger Tinne Alaerts Janina Vandebroeck Bart Dusart Pascal Meeus Chris Vervliet Jan Vanautgaerden Stijn Langendries Nawfal Baaza Glenn Van Rillaer Marie-Rose Barbier Pieter Cortoos Maurice Rodeyns Nicolas Bollion Sonia Parent Christine Dejaeger Tinne Alaerts Janina Vandebroeck Bart Dusart Nicolas Bollion Maurice Rodeyns Stijn Langendries Tinne Alaerts Chris Vervliet Bart Dusart Janina Vandebroeck Nawfal Baaza Glenn Van Rillaer Pascal Meeus Marie-Rose Barbier Pieter Cortoos Christine Dejaeger Sonia Parent Jan Vanautgaerden aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 0 , aantal tegenstanders: 2 Goedgekeurd
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
INFRASTRUCTUUR
Schepen Tinne Alaerts is aanwezig.
5. Voorlopige vaststelling rooilijnplan gedeeltelijke verlegging voetweg nr. 30 tussen Martelarenstraat en Eksterstraat. Goedkeuring.
Feiten en context:
Op 08 juni 2021 leverde het college een omgevingsvergunning af voor bouwen van 3 aaneengesloten duplexwoningen, 27 woningen die gegroepeerd zijn tot 6 bouwblokken, ondergrondse parkeergarage, bovengrondse fietsenstalling en aanleggen van een wadi te Eksterstraat zn, Boutersem.
Voetweg nr. 30 verbindt de Martelarenstraat met Eksterstraat en loopt door het project 'Capuyenberg' op delen van de percelen, kadastraal gekend als afdeling Boutersem, sectie B, nummers 258 W4; 256 C; 256 A en 257 B.
Juridische grond:
Decreet houdende de gemeentewegen, 03/05/2019
Procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen. Bijlage bij het schrijven inzake rol Provincie Vlaams-Brabant i.k.v. procedures decreet Gemeentewegen, Goedgekeurd door de deputatie in zitting van 25 maart 2021
Motivatie:
Voetweg nr. 30 zorgt voor een handige en veilige doorsteek van de Martelarenstraat naar de Eksterstraat.
Het is noodzakelijk om vernoemde voetweg gedeeltelijk te verleggen omdat deze nu door bestaande bebouwing loopt.
Deze wijziging kadert in de ontwikkeling van het binnengebied 'Capuyenberg' en zal in zijn gewijzigde vorm een belevenisvolle verbinding vormen in een kwaliteitsvolle woon-, werk- en leefomgeving.
Het te verleggen deel van voetweg nr. 30 maakt deel uit van een nieuw aan gelegde verharding binnen het project 'Capuyenberg' en heeft een toegankelijke helling. De nieuwe wegenis bestaat uit verschillende wegenisdelen, een eerste deel dat aansluiting maakt met de Eksterstraat bestaat uit betonverharding. Hier zal gemotoriseerd verkeer beperkt blijven tot de bewoners van het binnengebied omwille van toegang tot de parking.
Een tweede deel bestaat uit een waterpasserende verharding en een derde deel bestaat uit een grindverharding welke aansluit op het te behouden deel van de voetweg.
Gevolgen voor aangelanden van de buurtweg:
Het te verleggen deel voetweg zal voor de aangelanden van de betrokken percelen weinig nadeel vormen gezien elk perceel toegankelijk blijft. De aangelanden in dit woongebied zullen als voordeel hebben dat met het voorzien van dit project een kwaliteitsvolle oplossing wordt geboden aan het binnengebied, waar een centrale groen- en speelzone wordt gecreëerd.
Gevolgen voor de eigenaars van de buurtweg:
De eigenaars van de huidige voetweg zullen hun gronden verkopen voor het realiseren van het gehele project waar de verlegging van de voetweg deel van uitmaakt. De voetweg moet voldoen aan de ontwikkelingen in de omgeving. Een uitgeruste voetweg zal de veiligheid en het comfort van alle gebruikers ten goede komen.
Gevolgen voor de omgeving:
Wandelaars en buurtbewoners zullen geen enkel nadeel ondervinden ten opzichte van de huidige situatie gezien het verleggen van de voetweg nr. 30 ten goede zal komen van alle gebruikers.
Deze voetweg zal verhard worden waarbij gemotoriseerd verkeer beperkt blijft tot sporadisch gebruik van de omwonenden, de veiligheid van fietsers en wandelaars zal hierdoor behouden blijven.
De nieuwe voetweg voorziet in een logische verlegging tussen het begin en eindpunt van het te wijzigen deel voetweg, zonder in te boeten aan omgevingskwaliteit of belevingswaarde.
Samenstelling dossier:
● Rooilijnplan
● Berekening van de waardevermeerdering van de gronden ten gevolge van de verlegging van voetweg nr. 30
● Motivatienota
Procedure:
Voor de voorlopige vaststelling van het rooilijnplan in het kader van de gedeeltelijk verlegging van voetweg nr. 30 wordt er een openbaar onderzoek gehouden welke een duur heeft van 30 kalenderdagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht:
● Publicatie in het Belgisch Staatsblad;
● Bekendmaking via gele affiche ter plaatse aan het gedeeltelijk te verleggen traject tussen Martelarenstraat en Eksterstraat;
● Bekendmaking aan de Deputatie, Departement MOW via beveiligde zending;
● Bekendmaking van openbaar onderzoek aan de aangelanden via beveiligde zenden
● Publicatie op de gemeentelijke website waarbij het dossier kan ingekeken worden
Financiële gevolgen:
Het bedrag zal verrekend worden op budgetrekening :
2024/ACT-000000/0119-00/6149000/GEMEENTE/CBS/IP/GEEN
Budget | Beschikbaar | Uitgave | Saldo |
€ 14 000,00 | € 3225,90 | € 105,00 | € 3120.90 |
13 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Nicolas Bollion (NVA), Glenn Van Rillaer (Vooruit), Pascal Meeus (CD&V), Marie-Rose Barbier (NVA), Nawfal Baaza (Vooruit) en Bart Dusart (CD&V).
2 stemmen tegen: Sonia Parent (Groen) en Jan Vanautgaerden (Groen).
Besluit:
De gemeenteraad keurt de voorlopige vaststelling van de gedeeltelijke verlegging van voetweg nr. 30 tussen Martelarenstraat en Eksterstraat goed.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
INFRASTRUCTUUR
6. Onderhoudswerken aan asfaltwegen in de gemeente Boutersem 2024 - Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze.
Feiten en context
Het betreft voornamelijk overlagen van de bestaande asfaltverharding en affrezen en heraanleg van de asfaltverharding.
Juridische grond
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 335 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
Motivatie:
In het kader van de opdracht “ONDERHOUDSWERKEN AAN ASFALTWEGEN IN DE GEMEENTE BOUTERSEM 2024” werd een bestek met nr. 2024/17 opgesteld door de Technische Dienst.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op € 236.215,20 excl. btw of € 285.820,39 incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld om de opdracht te gunnen via openbare procedure.
Het is ten allen tijde opzegbaar door het gemeentebestuur, indien de aannemer niet voldoet aan de opgelegde voorwaarden, zonder enige vorm van schadevergoeding en mits het in acht nemen van een opzegtermijn van 3 maanden.
Financiële gevolgen:
De uitgave voor deze opdracht is voorzien in het investeringsbudget van 2024, op budgetcode 0200-00/2240000/BESTUUR/CBS/0/IP-GEEN (ACT-060201)
Budget | Beschikbaar | Uitgave | Saldo |
€ 1.524.085,03 | € 1.298.136,05 | € 285.820,39 | € 1.012.315,66 |
eenparig aangenomen.
Besluit:
Artikel 1 : De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2024/17 en de raming voor de opdracht “ONDERHOUDSWERKEN AAN ASFALTWEGEN IN DE GEMEENTE BOUTERSEM 2024”, opgesteld door de Technische Dienst goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt € 236.215,20 excl. btw of € 285.820,39 incl. 21% btw.
Artikel 2 : Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
Artikel 3 : De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
INFRASTRUCTUUR
7. Grondverwerving alternatief fietspad parallel met Smidstraat. Schattingsverslag. Aangepaste raming aankoop gronden. Goedkeuring.
Feiten en context:
Door het beperkte gabarit op de Neervelpsestraat-Smidstraat-Stationsstraat tussen de Keizerstraat en de Brugstraat is het aanleggen van conforme fietspaden moeilijk zonder grotere onteigeningen van percelen en woningen te doen. De Neervelpsestraat-Smidstraat-Stationsstraat maakt deel uit van het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk (BFF), waardoor conforme fietspaden een must zijn. Op datum van 18 september 2023 werd het rooilijnplan definitief vastgelegd door de gemeenteraad.
Van het studiebureau dat bezig is met de onderhandelingen voor de innemingen nodig voor de aanleg van het fietspad kreeg de gemeente de melding dat er rekening zal gehouden moeten worden met een veel hoger krediet voor de realisatie van de aankopen en dit omwille van een rekenfout bij het interpreteren van het schattingsverslag.
Juridische grond:
Decreet houdende de gemeentewegen, 03/05/2019
Procedure voor aanleg, wijziging, verplaatsing en opheffing van gemeentewegen. Bijlage bij het schrijven inzake rol Provincie Vlaams-Brabant ikv procedures decreet Gemeentewegen, Goedgekeurd door de deputatie in zitting van 25 maart 2021.
Artikel 41 1° DLB; daden beheer onroerende goederen
Collegebeslissing dd 01.02.2022; goedkeuring gunning studie-opdracht BFF Smidstraat aan Sweco
Motivatie:
Inname 7 gaat namelijk over een inname van bouwgrond van 214 m² (perceel 172L2), waardoor de schatting als volgt dient te zijn: 214 m² x 208€ = 44 512€. Dit is dus een heel stuk hoger dan de 4 576€, excl wederbeleggingsvergoeding, die in het schattingsverslag was opgenomen.
De landmeter heeft de plannen enkel als PDF gekregen (niet als DWG), waardoor de oppervlakte niet kon gecheckt worden. Hierdoor werd een rekenfout gemaakt, die enkel kan rechtgezet worden doordat de gemeente de juiste waarde betaalt voor een perceel dat in eerste instantie voor een te laag bedrag werd geschat. Het totaal geraamde en goedgekeurde bedrag op de gemeenteraad van 22 februari 2024 dient dus verhoogd te worden met ongeveer 40.000 euro.
Het college heeft notariskantoor Diels, Van Eylen & Grauls te Boutersem aangesteld als notaris om de aktes te verlijden. Zij zullen ook van deze aanpassing op de hoogte gesteld worden.
Financiële gevolgen:
De kosten voor de verwerving van de gronden dienen dus verhoogd te worden met 40.000 euro. Deze kosten zijn voorzien onder artikel : 2024/ACT-010101/0290-00/2202000/GEMEENTE/CBS/IP- 010101. Hiervoor werd een kredietverschuiving uitgevoerd dd. 30 juli 2024.
Budget | Beschikbaar | Uitgave | Saldo |
€ 205.000 | € 89.664,05 | € 40.000 | € 49.664,05 |
Visum financieel directeur werd verleend op 06.08.2024.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad keurt de aanpassing van de raming voor de verwerving van gronden, meer bepaald voor inname 7, om het bovenfunctioneel fietspad Smidstraat te kunnen aanleggen, voor een bedrag van 40.000 euro goed.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
INFRASTRUCTUUR
8. Grondverwerving voor aanleg fietspaden langs Malendriesstraat i.k.v aanleg 2DWA riolering Malendriesstraat opwaarts tot de grens met Lubbeek. Goedkeuring.
Feiten en context:
Bij gemeenteraadsbesluit dd 29.06.2017 werd voor de uitvoering van wegenis- en rioleringswerken Boskouterstraat -Malendriesstraat in samenwerking met Infrax afgesloten waarvan het eerste deel , zijnde de wegenis en rioleringswerken Boskouterstraat zijn uitgevoerd.
Bij gemeenteraadsbeslissing dd 30.01.2018 werd voor het gedeelte Malendriesstraat vanaf de Boskouterstraat tot de grens met Lubbeek een overeenkomst afgesloten met Aquafin en Fluvius waarbij Evolta werd aangesteld als studiebureau
Bij schepencollegebeslissing dd 22.02.2022 werd aan Evolta de bijkomende opdracht gegeven voor de opmaak van een rooilijn en innameplan nodig voor de grondverwerving voor aanleg fietspaden.
Bij gemeenteraadsbesluit dd 24.03.2022 werd er een dienstovereenkomst met Aquafin- dienst grondverwerving afgesloten voor de onderhandelingen en overeenkomsten te bekomen tot de grondverwerving.
Bij gemeenteraadsbeslissing dd 28.03.2024 werden de ontwerpdocumenten en het totaal geraamde bedrag t.b.v. € 23.205,39 voor de grondverwerving goedgekeurd en het schattingsverslag opgemaakt door Jean-Luc Smolders, Beëdigd Landmeter - Expert, Dr. J. Geensstraat 30, 3300 Tienen
Voor het verlijden van de authentieke akten werden notarissen Diels & Van Eylen, Leuvensesteenweg 355, 3370 Boutersem aangesteld.
Juridische grond:
Decreet houdende de gemeentewegen, 03/05/2019
Teneinde te kunnen genieten van de vrijstelling van registratierechten / registratiebelastingen en rechten op geschriften en dit in toepassing van artikel 2.9.6.0.3 1° van de Vlaamse Codex Fiscaliteit (ex art. 161 2° van het Wetboek der Registratie-, hypotheek- en griffierechten); artikel 21, 1° van het Wetboek diverse rechten en taksen, de omzendbrief van de minister van Financiën van 5 maart 1958 en de ministeriële beslissing van 17 maart 1958
Onder toepassing van de wet 22 december 1986 betreffende de intercommunales en het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
Motivatie:
Voor de aankoop van grond door het gemeentebestuur van Boutersem ten behoeve van de aanleg van fietspaden langs de Malendriesstraat i.k.v. aanleg 2DWA riolering Malendriesstraat opwaarts tot de grens Lubbeek werd er reeds verkoopovereenkomsten ondertekend door de respectievelijke eigenaars voor de innemingen : 004, 005, 006, 009, 010, 011, 012, 013, 014, 015 t.e.m. 019 en de rooilijn- en overdrachtplannen.
Voor de afstand van pacht voor innemingen : 004, 005, 006 en 009 en voor de uitwinningsschade voor innemingen: 010, 011-012, 013, 014 en 015-017 werden eveneens overeenkomsten opgemaakt en ondertekend
Na goedkeuring van de gemeenteraad wordt één van elk tegengetekend exemplaar overgemaakt aan de respectievelijk eigenaars en/of gebruikers en één exemplaar overgemaakt aan het notariaat voor de opmaak van de notariële akten.
De procedure tot openbaar onderzoek voor het vastleggen van het nieuwe rooilijnplan werd samen met de aanvraag tot omgevingsvergunning doorlopen en zal vervolgens eveneens er goedkeuring worden voorgelegd aan de gemeenteraad in zitting van 24 oktober 2024
Financiële gevolgen:
De kosten voor de innames bedraagt € 21.348,14
De kosten voor de pachtafstand of uitwinningsschade bedraagt 1.469,93
Voor deze kosten werd al een bestelbon opgemaakt maart 2024.
De aktekosten kunnen geraamd worden op (14 + 9 )*1.400= €32.200
Deze zijn voorzien onder artikel: 2024/ACT-060201/0200-00/2140007/GEMEENTE/CBS/IP-GEEN
Budget | Beschikbaar | Uitgave | Saldo |
€ 309.471,26 | € 177.541,95 | € 32.200 | €145.341,95 |
Visum financieel directeur werd verleend op 10 oktober 2024
eenparig aangenomen.
Besluit:
Artikel 1. De gemeenteraad keurt de plannen met betrekking tot grondverwervingen - verkoopovereenkomsten in het dossier 'Grondverwerving voor de aanleg van fietspaden langs de Malendriesstraat goed.
De gemeenteraad keurt eveneens het rooilijnplan tijdens de procedure van de omgevingsvergunning OMV_2023038067 goed.
Artikel 2.De respectievelijke koopovereenkomsten en overeenkomsten tot afstand van pacht of uitwinningsvergoeding worden overgemaakt aan notarissen Filip Diels en Lore Van Eylen voor het verlijden van de akten.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
SECRETARIAAT
9. Fluvius - Iverlek - Buitengewone Algemene Vergadering op 12/11/2024. Goedkeuring.
Feiten en context:
De gemeente Boutersem is momenteel voor één of meerdere activiteiten aangesloten bij de Opdrachthoudende vereniging Iverlek.
De gemeente Boutersem werd per aangetekend schrijven van 17 september 2024 opgeroepen om deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op dinsdag 12 november 2024 om 18u00 plaatsheeft in de Brabanthal, Brabantlaan 1 te 3001 Heverlee.
Een dossier met documentatiestukken werden bij deze oproepingsbrief gevoegd.
Gemeenteraadsbeslissing dd. 31/01/2019 punt 20 waarbij dhr. Guy Vanbelle aangesteld werd als vertegenwoordiger van de gemeente.
Juridische grond:
- het Energiedecreet van 8 mei 2009,
- het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur,
- artikel 432, alinea 3 van het Decreet over het Lokaal Bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering.
Motivatie:
Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Iverlek die op 12/11/2024 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:
1) Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.
2) Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
3) Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
4) Statutaire benoemingen.
5) Statutaire mededelingen.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
Artikel 1
Zijn goedkeuring te hechten aan de agenda van de Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek d.d. 12 november 2024:
1. Bespreking in het kader van artikel 432 van het Vlaams decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.
2. Vaststelling van de uitkering overeenkomstig artikel 6:114 ev WVV.
3. Desgevallend aanvaarding uitbreiding activiteiten gemeenten voor (neven)activiteiten.
4. Statutaire benoemingen.
5. Statutaire mededelingen.
Artikel 2
De vertegenwoordiger van de gemeente, dhr. Guy Vanbelle, die zal deelnemen aan de (fysieke of digitale) Buitengewone Algemene Vergadering van de opdrachthoudende vereniging Iverlek op 12 november 2024 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), op te dragen zijn stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden inzake voormeld artikel 1 van onderhavige beslissing.
Artikel 3
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Iverlek, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
SECRETARIAAT
10. IGS Hofheide: buitengewone algemene vergadering van 20/11/2024. Goedkeuring.
Feiten en context:
De gemeente Boutersem heeft zitting in IGS Hofheide.
Uitnodiging van 28/08/2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 20/11/2024 om 20u00 met bijhorende agenda en bijlagen.
Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 31, aanstelling van Tinne Alaerts als afgevaardigde en van Bart Dusart (gemeenteraadsbeslissing van 23 mei 2019, punt 11) als plaatsvervanger.
Juridische grond:
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Motivatie:
Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van IGS Hofheide die op 20/11/2024 om 20u00 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:
1) Goedkeuring van het verslag van de gewone algemene vergadering van 27 juni 2024.
2) Budget 2025 en meerjarenplanning.
3) Varia
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Tinne Alaerts als vertegenwoordiger en Bart Dusart als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed, evenals het mandaat van Tinne Alaerts of Bart Dusart als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
SECRETARIAAT
11. EcoWerf. Agenda bijzondere algemene vergadering op 20/11/2024. Goedkeuring.
Feiten en context:
De gemeente Boutersem heeft zitting in EcoWerf.
Uitnodiging van EcoWerf dd. 20/09/2024 voor de bijzondere algemene vergadering van 20/11/2024 om 19u30, in de kantoren van EcoWerf, Aarschotsesteenweg 210 te 3012 Leuven met bijhorende agenda en bijlagen.
Gemeenteraadsbeslissing van 28 maart 2019, punt 17, tot aanstelling van dhr. Bart Dusart als
afgevaardigde en dhr. Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervanger (GR 31/1/2019, punt 16), om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergadering tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad
Juridische grond:
- Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
De aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd.
- Artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur
De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
- Statuten van EcoWerf zoals goedgekeurd door de buitengewone algemene vergadering van 20 december 2023.
Motivatie:
Op de agenda voor de bijzondere algemene vergadering van EcoWerf die op 20/11/2024 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:
1) Samenstelling bureau.
2)Goedkeuring verslag algemene vergadering dd. 12/06/2024.
3) Activiteitenplan 2025.
4) Budgetten en werkingsbijdragen 2025.
5) Opvraging gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2025 (statuten art. 15.2) - gemeentelijke bijdrage werkingskosten 2025 omzetten naar kapitaal (statuten art. 15.2).
6) Overboeken onbeschikbare reserves naar beschikbare reserves.
7) Diversen
7.1) Bestuurswissel raad van bestuur Tienen.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
Artikel 1.
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Bart Dusart als vertegenwoordiger en Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed, evenals het mandaat van Bart Dusart en/of Thijs Van Goidsenhoven als plaatsvervanger om alle agendapunten goed te keuren.
Artikel 2.
De beslissing te onderwerpen aan het algemeen toezicht en een afschrift van dit besluit te zenden naar EcoWerf, t.a.v. Ann Verloo, managementassistent (ann.verloo@ecowerf.be).
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
SECRETARIAAT
12. Riobra: Buitengewone algemene vergadering 25/11/2024. Goedkeuring.
Feiten en context:
De gemeente Boutersem heeft zitting in Riobra.
Uitnodiging van 25/09/2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 25/11/2024 om 18u00 met bijhorende agenda en bijlagen.
Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 29, aanstelling van Thijs Van Goidsenhoven als afgevaardigde en Maarten Devroye als plaatsvervanger, om beide personen af te vaardigen als gemandateerde naar deze vergaderingen tot de algehele vernieuwing van de gemeenteraad.
Juridische grond:
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Motivatie:
Op de agenda voor de algemene vergadering van Riobra die op 25/11/2024 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:
1) Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.
2) Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
3) Statutaire benoemingen.
4) Statutaire mededelingen.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
Artikel 1:
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Riobra dd. 25/11/2024.
1)Bespreking in het kader van artikel 432 van het decreet lokaal bestuur van de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het boekjaar 2025 alsook van de door de Raad van Bestuur opgestelde begroting 2025.
2) Desgevallend aanvaarding uitbreiding aansluiting gemeenten voor (neven)activiteiten.
3) Statutaire benoemingen.
4) Statutaire mededelingen.
Artikel 2:
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Thijs Van Goidsenhoven als vertegenwoordiger en Maarten Devroye als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed en mandateert Thijs Van Goidsenhoven/Maarten Devroye om alle agendapunten goed te keuren.
Artikel 3:
Het college van burgemeester en schepenen te gelasten met de uitvoering van voormelde beslissingen en onder meer kennisgeving hiervan te verrichten aan de opdrachthoudende vereniging Riobra, ter attentie van het secretariaat (in pdf-versie), uitsluitend op het e-mailadres vennootschapssecretariaat@fluvius.be .
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
SECRETARIAAT
13. Interleuven. Buitengewone algemene vergadering op 11/12/2024. Goedkeuring.
Feiten en context:
De gemeente Boutersem heeft zitting in Interleuven.
Uitnodiging van 04/10/2024 voor de buitengewone algemene vergadering van 11/12/2024 om 19u00 met bijhorende agenda en bijlagen.
Gemeenteraadsbeslissing van 31 januari 2019 punt 23, aanstelling van Thijs Vangoidsenhoven als afgevaardigde en van Guy Vanbelle als plaatsvervanger.
Juridische grond:
Artikel 41 van het decreet lokaal bestuur; de aan de gemeenteraad toegewezen bevoegdheden inzake de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen niet aan het college toevertrouwd worden.
Artikel 432 van het decreet lokaal bestuur; de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Motivatie:
Op de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van Interleuven die op 11/12/2024 plaatsvindt staan volgende agendapunten geagendeerd:
1) Samenstelling van het bureau.
2) Goedkeuring verslag algemene vergadering dd. 19 juni 2024.
3) Strategie en te ontwikkelen activiteiten 2025.
4) Begroting 2025.
5) Diversen.
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad keurt de aanstelling van Thijs Vangoidsenhoven als vertegenwoordiger en Guy Vanbelle als plaatsvervangend vertegenwoordiger van de gemeente goed, evenals het mandaat van Thijs Vangoidsenhoven/Guy Vanbelle om alle agendapunten goed te keuren.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
SECRETARIAAT
14. Notulen. Proces-verbaal van de vorige zitting. Goedkeuring.
Feiten en context:
De gemeenteraad vergaderde op 26/09/2024. De notulen van de vorige vergadering zijn terug te vinden in bijlage.
Juridische grond:
Artikel 32 van het decreet lokaal bestuur betreffende de werking van de gemeenteraad
Financiële gevolgen: geen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad keurt de notulen van de zitting van 26/09/2024 goed.
Pascal Meeus Chris Vervliet Jan Vanautgaerden Stijn Langendries Nawfal Baaza Glenn Van Rillaer Marie-Rose Barbier Pieter Cortoos Marleen De Coster Maurice Rodeyns Nicolas Bollion Sonia Parent Christine Dejaeger Tinne Alaerts Janina Vandebroeck Bart Dusart Pascal Meeus Chris Vervliet Jan Vanautgaerden Stijn Langendries Nawfal Baaza Glenn Van Rillaer Marie-Rose Barbier Pieter Cortoos Maurice Rodeyns Nicolas Bollion Sonia Parent Christine Dejaeger Tinne Alaerts Janina Vandebroeck Bart Dusart Maurice Rodeyns Stijn Langendries Janina Vandebroeck Tinne Alaerts Christine Dejaeger Pieter Cortoos Nawfal Baaza Pascal Meeus Glenn Van Rillaer Chris Vervliet Bart Dusart Marie-Rose Barbier Nicolas Bollion Sonia Parent Jan Vanautgaerden aantal voorstanders: 13 , aantal onthouders: 2 , aantal tegenstanders: 0 Goedgekeurd
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
FINANCIËN
15. PZ Lubbeek: Dotatie 2025: goedkeuring
Feiten en context:
De gemeente Boutersem maakt deel uit van PZ Lubbeek.
Brief van PZ Lubbeek d.d. 30.09.2024 met de voorgestelde dotatie 2025 die in zitting van 21.10.2024 aan de politieraad ter goedkeuring wordt voorgelegd.
Juridische grond:
De wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
Motivatie:
De bijdrage wordt berekend op basis van draagkracht en het inwonersaantal (40% inwoners, 30% ov en 30% APB). Voor de gemeente Boutersem wordt in de zoneraad van 21.10.2024 een dotatie voorgelegd van € 850.963 wat meer is dan voorzien in de laatste meerjarenplanaanpassing. Onder voorbehoud van goedkeuring door de politieraad stelt dienst Financiën voor de dotaties reeds aan te passen in de volgende MJA welke voorgelegd zal worden op de raden van november 2024. De brief met de voorgestelde dotaties wordt nu reeds ter kennisname voorgelegd aan de gemeenteraad.
Financiële gevolgen:
De dotatie voor de PZ Lubbeek is voor 2025 in het meerjarenplan opgenomen onder artikel ACT-070401/0400-00/6494000
Budget | Beschikbaar | Uitgave | Saldo |
€ 846.826 | € 846.826 | € 850.963 | - € 4.137 |
13 stemmen voor: Chris Vervliet (CD&V), Tinne Alaerts (CD&V), Janina Vandebroeck (OPEN VLD), Maurice Rodeyns (CD&V), Christine Dejaeger (Vooruit), Pieter Cortoos (Vooruit), Stijn Langendries (Vooruit), Nicolas Bollion (NVA), Glenn Van Rillaer (Vooruit), Pascal Meeus (CD&V), Marie-Rose Barbier (NVA), Nawfal Baaza (Vooruit) en Bart Dusart (CD&V).
2 onthoudingen: Sonia Parent (Groen) en Jan Vanautgaerden (Groen).
Besluit
Artikel 1: De gemeenteraad neemt kennis van de dotatie 2025 voor PZ Lubbeek, welke goedgekeurd werd op de politieraad van 21 oktober 2024
Artikel 2: De gemeenteraad gaat akkoord om het gewijzigde bedrag in de meerjarenplanaanpassing op te nemen.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
FINANCIËN
19. Erediensten. Kerkfabriek H. Maria Boutersem. Budgetwijziging 2024/2. Kennisname.
Feiten en context:
De gemeenteraad van 30 november 2023 ging akkoord met de meerjarenplanwijziging 3 voor de periode 2020-2025 van de ééngemaakte kerkfabriek H. Maria Boutersem en keurde tevens het Budget 2024 voor deze kerkfabriek goed.
De gemeenteraad van 25 april 2024 nam kennis van de eerste budgetwijziging 2024 zonder invloed op de gemeentelijke exploitatietoelage.
De kerkraad van H.Maria Boutersem besloot in vergadering van 16 september 2024 tot het indienen van de budgetwijziging 2024/2. In de beleidsnota wordt hierbij de nodige uitleg verschaft.
Juridische grond:
Decreet van 07.05.2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten- artikel 2,47-50 zoals tot op heden gewijzigd
Besluit van de Vlaamse regering van 27.11.2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse regering van 13.10.2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;
Omzendbrief BB 2013/1 van 01.03.2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen - artikel 41 en 56
Motivatie:
Het bisdom gaf op 1/10/2024 positief advies bij deze budgetwijziging.
De gemeentelijke exploitatietoelage blijft gelijk.
Financiële gevolgen:
De exploitatietoelage voor 2024 is voorzien onder artikel 2024/ACT-070401/0790-09/6494000/ GEMEENTE/CBS/IP-GEEN.
Er is geen wijziging aan de oorspronkelijk goedgekeurde exploitatietoelage van €137.725,71.
De gemeenteraad neemt kennis van deze budgetwijziging 2024/2.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
FINANCIËN
17. Erediensten. Kerkfabriek H. Maria. Meerjarenplanwijziging 2020-2025/4. Goedkeuring
Feiten en context:
De gemeenteraad van 30 november 2023 ging akkoord met de meerjarenplanwijziging 3 voor de periode 2020-2025 van de ééngemaakte kerkfabriek H. Maria Boutersem;
De kerkraad van H.Maria Boutersem besloot in vergadering van 16 september 2024 tot het indienen van de meerjarenplanwijziging 4. In de strategische nota wordt hierbij de nodige uitleg verschaft.
Juridische grond:
Decreet van 07.05.2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten- artikel 2,41-43 zoals tot op heden gewijzigd
Besluit van de Vlaamse regering van 27.11.2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse regering van 13.10.2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;
Omzendbrief BB 2013/1 van 01.03.2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017- artikel 41 en 56
Motivatie:
Het bisdom gaf op 1 oktober 2024 positief advies bij deze meerjarenplanwijziging
De exploitatietoelage voor 2025 ligt lager dan deze die bij de vorige meerjarenplanwijziging werd goedgekeurd.
Financiële gevolgen:
De gewijzigde exploitatietoelage voor de komende jaren bedraagt:
- 2025: €132.073,70 ipv € 148.905,00
Deze cijfers worden opgenomen in de volgende meerjarenplanwijziging van het lokaal bestuur.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad keurt de voorgestelde meerjarenplanwijziging 4 goed.
Zitting van 24 oktober 2024
OPENBARE ZITTING
FINANCIËN
18. Erediensten. KF H. Maria. Budget 2025. Kennisname
Feiten en context:
De gemeenteraad van 30 november 2023 ging akkoord met de meerjarenplanwijziging 3 voor de periode 2020-2025 van de ééngemaakte kerkfabriek H. Maria Boutersem;
De kerkraad van H.Maria Boutersem besloot in vergadering van 16 september 2024 tot het indienen van de meerjarenplanwijziging 4.
Deze meerjarenplanwijziging wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 24 oktober 2024
De kerkraad van H.Maria Boutersem besloot in vergadering van 16 september 2024 eveneens tot het indienen van Het budget 2025. In de beleidsnota wordt hierbij de nodige uitleg verschaft.
Juridische grond:
Decreet van 07.05.2004 betreffende de materiële organisatie en werking van de erkende erediensten- artikel 2, 45-49 zoals tot op heden gewijzigd
Besluit van de Vlaamse regering van 27.11.2006 tot vaststelling van de modellen van de boekhouding van de besturen van de eredienst en ter uitvoering van artikel 46 van het besluit van de Vlaamse regering van 13.10.2006 houdende het algemeen reglement op de boekhouding van de besturen van de erkende erediensten en van de centrale besturen van de erkende erediensten;
Omzendbrief BB 2013/1 van 01.03.2013 betreffende de boekhouding van de besturen van de eredienst;
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017- artikel 41 en 56.
Motivatie
Het bisdom gaf op 1 oktober 2024 positief advies bij dit budget.
De exploitatietoelage voor 2025 bedraagt € 132.073,70. Dit is gelijk aan de toelage die voorzien werd in de meerjarenplanwijziging 4.
Financiële gevolgen:
De gevraagde exploitatietoelage voor 2025 bedraagt € 132.073,70 en wordt voorzien onder artikel 070401/0790-09/6494000.
De gemeenteraad neemt kennis van het voorgestelde budget 2025.
Publicatie LBLOD
De applicatie "Meeting.burger" helpt lokale besturen bij het aanmaken, annoteren en publiceren van agenda's, besluiten en notulen volgens het principe van gelinkte open data.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, wordt er een expliciete "bundel" van het document opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker. Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie werd uitgevoerd.
Al deze gegevens staan op een aparte publicatie omgeving die beveiligd toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.