dossierverantwoordelijke: Gitta Horemans

bevoegde schepen: Guy Vanbelle

 

Feiten en context:

De gemeente houdt elk jaar 10.000 euro aan investeringsbudget ter beschikking voor ingediende

participatieprojecten. De oproep hiervoor gebeurt op het einde van het jaar en de deadline loopt tot begin februari. Tijdens de gemeenteraad van juni 2022 werden twee participatieprojecten voor 2022 goedgekeurd, nl. de boekenruilkast en het beschermingsproject kieviten. Voor het beschermingsproject werd nu een retributie voor nest- en ringpremie opgemaakt.

 

Juridische grond:

Gemeentedecreet van 15 juli 2005, in het bijzonder artikel 42;

Gemeenteraadsbeslissing dd.30.10.2019 goedkeuring reglement burgerparticipatie

Gemeenteraadsbeslissing dd. 28 juni 2022; goedkeuring participatieprojecten 2022.

 

Motivatie:

De vogel van het jaar 2022 was de kievit. Het gaat niet bijster goed met de soort. De kievit is een grondbroeder en dat maakt de zaken wat moeilijk. Er zijn vele natuurlijke vijanden, en ook op een akker wordt hij dikwijls slachtoffer van allerhande landbouwbewerkingen. De soort staat ook (nog) niet op de lijst voor soortenbescherming maar wel als bedreigd beschouwd sinds minstens 2016.

 

Boutersem is een gemeente waar de kievit nog op een aantal plaatsen broedt. Dat is het geval in Kerkom, de Grote Kouter, maar ook in het gebied ten westen van Butselbos. Op die laatste locatie was er nog een klein groepje van kieviten die vorig seizoen tot een beperkt broedsucces zijn gekomen.

 

In het seizoen 2021 deden een aantal vrijwilligers een poging om de nesten in de gemeente actief in kaart te brengen, daarna die nesten ‘af te palen’. Dat is simpelweg stokken plaatsen op een korte afstand van de nesten zodat de boer deze nesten kan ontzien bij iedere bewerking van de akker. Hierbij kon op sympathie van een aantal boeren gerekend worden.

Deze samenwerking met de landbouwers willen ze herhalen zodat de nestplaatsen veilig zijn. In het kader van het participatievoorstel wordt hiervoor dus een retributiereglement opgemaakt om voor twee jaar een ondersteuning te geven. Eind 2024 zal deze premie geëvalueerd worden met het oog op het al dan niet voorzetten van deze ondersteuning.

 

Financiële gevolgen:

Het project bescherming kieviten zou voor een bedrag van 2.000 euro per jaar uitgevoerd moeten kunnen worden. Het bedrag zal verrekend worden op budgetrekening :ACT- 070304/0119-00/2210000. Hier is 10.000 euro voorzien. Aan betreffend project zal hiervan 4.000 euro toegeschreven worden.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad stelt de retributie voor nest- en ringpremie vast.

 

Artikel 1: Algemeen

§ 1. Binnen de perken van de jaarlijks in de meerjarenplanning goedgekeurde kredieten, en voor zover voldaan wordt aan de voorwaarden in dit reglement bepaald, verleent het gemeentebestuur van Boutersem aan natuurlijke personen een premie die betrekking heeft op de uitvoering van bepaalde maatregelen die tot doel hebben de kievit te beschermen.

 

§ 2. Volgende maatregelen komen in aanmerking voor zover ze uitgevoerd worden op het grondgebied van de gemeente Boutersem:

 

        Nestbescherming in het broedseizoen van de kievit (eileg van begin maart tot in juni, piek eind maart tot begin mei) door aanduiding via stokken in een zone van 3x3m

        Wildreddend maaien:

        maai heen en terug, zodat dieren niet naar binnen worden gedreven;

        maai weg van de straat, zodat dieren naar aangrenzende graanranden of akkers kunnen vluchten;

        maai in een cirkel van binnenuit;

        maai nooit van buiten naar binnen

        oppervlakkig ploegen (zo geef je meer kansen aan de regenworm, een belangrijke voedselbron voor de kievit)

        doordacht mesten (compost of ruige mest gebruiken, stimulatie van het bodemleven en mindere uitdroging van de bodem)

        vluchtstrook inzaaien (door een strook in te zaaien met kruidenmengsel of groenbemester, bied je de kievit en andere weidevogels een veilige schuilplaats)

        Aanleg van kievitakkers (plek waar het land niet bewerkt wordt van +/- 2ha, enkel een lichte voorbewerking om grasgroei te remmen is toegestaan)

        Vernatten van het perceel (plas-dras weides door waterafvoer te beperken, verminderde opwarming van de bodem en meer kans groei kruidachtige planten)

 

artikel 2: voorwaarden te vervullen door de aanvrager

§ 1. Voor het verkrijgen van de gemeentelijke premie dient het aanvraagformulier ingevuld te worden en de gevraagde bijlagen (plan locatie nesten, foto nesten, bevestiging ringer welk jong bij welk nest met ringnummer, …) bijgevoegd.

 

§ 2. De aanvrager stemt er mee in dat de opvolging kan gebeuren door vrijwilligers en het ringen van de pulli’s door ringers van de vogelwerkgroep Oost-Brabant of andere organisaties zoals Agentschap Natuur en Bos.

 

§3. De aanvrager verbindt zich er toe maatregelen te volgen ter bescherming van de kievit, bescherming van het nest alsook bescherming van de overlevende pulli’s tot ongeveer vliegvlug (35 à 40 dagen)

 

Artikel 3: Bedrag van de premie

Er is een nestpremie van 50 euro per nest voor de exploitant van het perceel.

Na het uitkomen van het nest, is er een premie van 50 euro per geringd kievitjong voor de exploitant van het perceel. De ringer zal bepalen aan welk nest elk jong in waarschijnlijkheid toebehoorde op basis van de locatie en nabijheid van het uitgekomen nest.

Er is twee maal een jaarlijks krediet tot een bedrag van € 2 000,00 voorzien. De premies worden  aangerekend in volgorde van aanvraag.

 

Artikel 4: Inwerkingtreding

Het gemeentelijk premiereglement treedt in werking vanaf 01/03/2023.