dossierverantwoordelijke: Nadine Meeus | bevoegde schepen: Tobe Schoenmakers |
Feiten en context:
De Vlaams minister van Omgeving keurde op 9 december 2022 de projectaanvraag van EcoWerf, intergemeentelijk milieubedrijf Oost-Brabant; goed om via huis-aan-huis-inzameling de asbestafbouw in Vlaanderen te versnellen.
Feiten, context en argumentatie
EcoWerf richtte zich initieel op asbesthoudende golfplaten en leien van particulieren met een maximum van acht platen- of kuubzakken (komt neer op ongeveer 240 m² dak). Om voor grotere oppervlakten te kunnen inzamelen wordt de inzameling per container ook mogelijk gemaakt. Het maximaal beschikbaar aantal containers per adres wordt vastgelegd op twee (komt neer op ongeveer 480 m² dak).
1) De inwoner vult op de website een formulier in.
2) De asbestcoach contacteert de inwoner en gaat op huisbezoek, bekijkt de situatie ter plaatse, geeft informatie over een veilige afbraak, verkoopt de plaatzakken of reserveert de containers, spreekt een plaats af waar de zakken of containers moeten gezet worden en plant de ophaaldatum in. De inwoners zijn zelf verantwoordelijk voor de vergunning voor inname publiek terrein en de signalisatievergunning, indien de container niet op het eigendom van de burger kan staan. Indien de inwoner het bewijs van de vergunning niet kan voorleggen, wordt de container niet geplaatst.
3) EcoWerf zorgt dat het asbest opgehaald wordt en naar een vergunde verwerker vervoerd wordt.
Particulieren, lokale besturen (eigen patrimonium en sociale huisvesting), verenigingen, landbouwbedrijven, scholen en kmo’s kunnen deelnemen aan het project
Juridische grond:
● Grondwet, artikel 173
● Decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017, artikel 40§3 en 41, lid 2, 14°
● Ministerieel besluit tot toekenning van een subsidie aan EcoWerf voor een project in kader van het asbestafbouwbeleid (perceel bronophaling)
Motivatie:
De organisatie van de dienstverlening kadert in het versneld asbestafbouwbeleid zoals uitgewerkt door de OVAM dat streeft naar een versnelling in de afbouw van alle risicovolle asbesthoudende materialen uit onze leefomgeving binnen het Vlaamse gewest.
De organisatie van de aanvraag en de inzameling van de plaatzakken of kuubzakken en containers voor asbest gebeurt door EcoWerf waarbij de aanvraag- en aanbiedingsvoorwaarden zoals vastgelegd door EcoWerf dienen nageleefd te worden.
Er wordt vanaf april ook groter recipiënt voorzien. EcoWerf biedt naast de al bestaande inzameling in plaat- en kuubzakken, ook de mogelijkheid om asbest aan te bieden in containers. De inwoners zullen de mogelijkheid hebben om maximaal 2 containers te vullen, dit komt overeen met dakoppervlak van max. 480 m².
Financiële gevolgen:
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
eenparig aangenomen.
Besluit:
De gemeenteraad stelt het vernieuwde retributiereglement voor de ophaling van asbest vast. Het vervangt het reglement van 2021.
Register der bekendmakingen
Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.
Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.
Deze "bundel" bestaat uit:
De inhoud van de publicatie op het moment dat deze werd uitgevoerd.
Een unieke identificatie van de gebruiker die de actie heeft uitgevoerd.
De tijdstempel waarop de actie heeft plaatsgevonden.
Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.