dossierverantwoordelijke: Maya Mommaerts

bevoegde schepen: Janina Vandebroeck

 

Feiten en context:

Het Vastgoedinformatieplatform (VIP) is een generiek gegevensdelingsplatform dat de uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk maakt. Het Vastgoedinformatieplatform realiseert één centraal aanvraag- en afleverloket en stelt een dossier vastgoedinformatie samen. Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en

administratief tijdrovend. Stedenbouwkundige informatie, milieu informatie en andere informatie over het perceel en onroerend goed moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties. Het Vastgoedinformatieplatform brengt daar verandering in. Dit generiek gegevensdelingsplatform maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk. De verschillende aanvragers kunnen de informatie verkrijgen via één eenvoudige weg in het kader van een verkoop of langdurige verhuur. Het platform verzamelt data uit de aangesloten, centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verrijkt via het platform en na een kwaliteitscontrole het dossier aflevert aan de aanvrager.

 

Op 3 oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en

vastgoedmakelaars in de eerste aangesloten gemeenten.  Het is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot ) en de Vlaamse Regering. Digitaal Vlaanderen staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer. Op 1 januari 2024 ging de decretale verplichting in en zullen alle aanvragen in Vlaanderen via het platform verlopen. Vanaf dan zullen ook burgers terecht kunnen op het platform.

 
Juridische grond:

Artikel 173 van de Grondwet

Artikel 40, §3, Decreet Lokaal Bestuur; de gemeenteraad stelt de reglementen vast

Artikel 21, eerste lid, van het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

Artikelen 5.2.1, 5.2.5, 5.2.6 en 5.2.7 van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 2009

Gemeenteraadsbeslissing dd. 31.01.2019, punt 6, retributiereglement inzake het verstrekken van inlichtingen, verlenen van attesten en vergunningen en aktename meldingen op onroerende goederen in het kader van de omgevingsvergunning

Het Vastgoedinformatieplatform beheerd door het Vlaams Datanutsbedrijf (ook "Athumi" genoemd) zoals geregeld in het Decreet van 22 december 2023 over het Vastgoedinformatieplatform

 

Motivatie:

Aanvragers wensen informatie over onroerende goederen van verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten, centraal en gebundeld te ontvangen. De gemeente Boutersem vindt het belangrijk dat potentiële kopers met kennis van zaken een beslissing kunnen nemen over een onroerend goed. Hiervoor kunnen notarissen en vastgoedmakelaars bij de gemeente informatie over onroerende goederen aanvragen. Als gemeente willen we de informatie over onroerende goederen efficiënter en veiliger delen, daarom gaan we een samenwerking aan met het agentschap Digitaal Vlaanderen. Het verzamelen en ontsluiten, via het Vastgoedinformatie platform, van vastgoeddossiers op verzoek van aanvragers, zoals in eerste instantie notarissen en vastgoedmakelaars, is voor de stad een administratieve last en brengt een bijhorende kost met zich mee. De gemeente Boutersem wenst de kost voor het verzamelen van vastgoedinformatie en het ontsluiten van vastgoeddossiers op de aanvrager te verhalen. Aan de gemeenteraad wordt daarom gevraagd om dit retributiereglement goed te keuren. Het retributiereglement in bijlage maakt integraal deel uit van dit besluit.

 

 

 

Vanaf de decreetfase zullen athumi en de lokale besturen gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken zijn voor wat betreft het ter beschikking stellen van ‘Vastgoedinlichtingen voor overdracht’. Volgens de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) wetgeving is het hierbij noodzakelijk dat er tussen athumi en elk lokaal bestuur een overeenkomst voor gezamenlijke verwerkingsverantwoordelijken opgemaakt en ondertekend wordt. Gezien Athumi eveneens zal instaan voor het innen van de gemeentelijke retributies vereist dit een verwerkersovereenkomst. Deze wordt eveneens in bijlage gevoegd ter goedkeuring.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

Artikel 1.  De gemeenteraad keurt de gezamenlijke verwerkingsovereenkomst in bijlage tussen de gemeente Boutersem en Athumi goed.

 

Artikel 2. De gemeenteraad stelt het retributiereglement vastgoedinformatie in bijlage  vast.

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.