dossierverantwoordelijke: Christophe Veulemans

bevoegde schepen: Tinne Alaerts

 

Toelichting:

Goedkeuring door de schoolraad op 30 maart 2023 en ABOC op 30 maart 2023.

Er is een infobrochure, toegevoegd in bijlage, opgemaakt en zal als een apart exemplaar worden aangeboden aan ouders.

Volgende aanpassingen aan het schoolreglement zijn aangebracht:

 

3. Schoolreglement

3.1. Algemene bepalingen

              Toelatingsvoorwaarden:

 

Om toegelaten te worden in het kleuteronderwijs moet een kind ten minste twee en een half jaar oud zijn. Als een kleuter, op het moment van de inschrijving nog geen drie jaar is, kan hij in het basisonderwijs slechts toegelaten worden op één van de volgende instapdagen:  

        de eerste schooldag na de zomervakantie;  

        de eerste schooldag na de herfstvakantie;  

        de eerste schooldag na de kerstvakantie;  

        de eerste schooldag van februari;  

        de eerste schooldag na de krokusvakantie;  

        de eerste schooldag na de paasvakantie;  

        de eerste schooldag na Hemelvaart.  

    

Om toegelaten te worden tot het gewoon lager onderwijs moet een leerling zes jaar zijn voor 1 januari van het lopende schooljaar. Als hij nog niet de leeftijd van zeven jaar heeft bereikt of zal bereiken voor 1 januari van het lopende schooljaar, moet hij bovendien aan de volgende voorwaarden voldoen : 

 

1° het voorgaande schooljaar ingeschreven zijn geweest in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende Nederlandstalige school voor kleuteronderwijs en gedurende die periode ten minste 290 halve dagen daadwerkelijk aanwezig geweest zijn  (halve dagen aanwezigheid in de rijdende kleuterschool worden beschouwd als aanwezigheid)  

  

2° een gunstig advies van de klassenraad van de school waar de leerling voorafgaand aan de instap in het gewoon lager onderwijs kleuteronderwijs gevolgd heeft. Dit advies omvat de mate waarin de leerling het Nederlands voldoende beheerst om het gewoon lager onderwijs te kunnen starten. 

 

3° bij ongunstig advies van de klassenraad van de kleuterschool :een toelating door de klassenraad van de school waar de leerling het gewoon lager onderwijs wil volgen. Leerlingen met een ongunstig advies worden enkel toegelaten tot het gewoon lager onderwijs mits deze leerlingen een taaltraject doorlopen. 

 

4° voor leerlingen die geen kleuteronderwijs gevolgd hebben, beslist de klassenraad van de school voor lager onderwijs na een taalscreening of deze leerling al dan niet toelating krijgt tot het reguliere traject, of een taalbad in het gewoon lager onderwijs volgt. 

 

                                      

                               Een jaar vroeger naar het lager onderwijs: 

 

Als vijfjarigen worden beschouwd, al wie vijf jaar geworden is vóór 1 januari van het lopende schooljaar. 

 

Er zijn twee mogelijke situaties: 

 

1.Een vijfjarige leerling die het voorgaande schooljaar was ingeschreven in    een erkende school voor Nederlandstalig onderwijs kan enkel toegelaten worden mits: 

 

        Een gunstig advies van de klassenraad van de school waar de leerling laatst kleuteronderwijs volgde. 

         bij ongunstig advies van de klassenraad van het kleuteronderwijs omwille van de beheersing van het Nederlands :een gunstige beslissing van de klassenraad lager onderwijs en het volgen van een taalintegratietraject in het lager onderwijs. 

        bij ongunstig advies van de klassenraad van het kleuteronderwijs, omwille van andere redenen :een gunstige beslissing van de klassenraad lager onderwijs . 

 

Na kennisneming van en toelichting bij het advies van het CLB en na het gunstig advies of de gunstige beslissing door de klassenraad, nemen de ouders de uiteindelijke beslissing over de vervroegde instap.  

 

2.Een vijfjarige leerling die het voorgaande schooljaar niet ingeschreven was in een erkende school voor Nederlandstalig onderwijs : 

        een gunstige beslissing van de klassenraad van de school voor lager    onderwijs  

        de klassenraad lager onderwijs beslist ook of de leerling toegelaten wordt in een regulier traject en/ of taalintegratietraject.’. 

 

 

Na kennisneming van en toelichting bij het advies van het CLB en na toelating door de klassenraad lager onderwijs , nemen de ouders de uiteindelijke beslissing over de vervroegde instap. 

 

           Voor zij-instromers van 7 jaar of ouder gelden de bovenstaande voorwaarden niet. 

  Dit wordt bepaald vanuit  de klassenraad.

 

3. Schoolreglement

3.6. Huiswerk, agenda's, rapporten, evaluaties en schoolloopbaan

 

Wanneer niet?

Bij een rapport worden tijdens deze week op donderdag en vrijdag geen taken en lessen opgegeven (uitgezonderd lezen in het eerste leerjaar; dit om de continuïteit te bewaken).

 

3. Schoolreglement

3.6. Huiswerk, agenda's, rapporten, evaluaties en schoolloopbaan

Artikel 11: Evaluatie en rapport

 

Een samenvatting van de evaluatiegegevens van de leerling wordt neergeschreven in een rapport. Dit rapport wordt bezorgd aan de ouders, die ondertekenen voor kennisneming. Het rapport wordt, ondertekend terugbezorgd aan de leerkracht. De ouders kunnen het rapport ook digitaal bekijken op het ouderplatform Questi

 

Het rapport is, naast occasionele en georganiseerde contacten, bedoeld als communicatiemiddel tussen de school en uw gezin.

Langs deze weg delen we u zo objectief mogelijk bevindingen mede over uw kind op school. Het is een samenvattende weergave van de resultaten van uw kind.

De resultaten van de toetsen kan u via de toetsen zelf inkijken. Deze worden u steeds ter visering voorgelegd.

 

Daar punten een momentopgave en een combinatie zijn van mogelijkheden en inzet op vele vlakken hebben wij geopteerd om voor ieder onderdeel 10 als maximumwaarde te geven.

 

Alleen op het einde van het zesde leerjaar wordt een verhoudingsgewijs puntenrapport gegeven. Dit is nodig als bewijsstuk voor de toekenning getuigschriften basisonderwijs.

 

Tevens worden er geen totalen gemaakt zodat ook kinderen met mindere mogelijkheden zich in de groep kunnen manifesteren met datgene wat zij goed kennen en kunnen.

 

Er worden alleen punten gegeven voor wiskunde, taal, Frans en WO.  

Vaardigheden (sociale, muzische)  worden beoordeeld via een kwaliteitenkaart (breed evalueren).  Voor lichamelijke opvoeding wordt is er eveneens een rapport een kwaliteitenkaart gebruikt om de sociale vaardigheden tijdens deze lessen te evalueren. 

De leesvorderingen van de leerlingen worden in kaart gebracht via het leesrapport.

Kinderen die een vrijstelling bekomen hebben voor de cursus godsdienst – zedenleer worden door de school niet geëvalueerd over de studie van hun eigen religie, filosofie of moraal.

 

In het rapport wordt ook nog een toelichting gegeven over de onderscheiden onderdelen.

 

3. Schoolreglement

3.7. Afwezigheden en te laat komen

 

§ 1             Kleuteronderwijs


Er is geen medisch attest nodig voor afwezigheden van kleuters.

Voor leerlingen in het kleuteronderwijs die vijf jaar worden voor 1 januari van het schooljaar is er een leerplicht van minimaal 290 halve dagen aanwezigheid per schooljaar.

Voor de berekening van dat aantal halve dagen aanwezigheid in functie van de leerplicht en de regelmatigheid van de leerling kunnen de afwezigheden die door de directie als aanvaardbaar geacht meegerekend worden.

Voor zes- en zevenjarigen in het kleuteronderwijs of een vijfjarige die vervroegd instapt in het lager onderwijs, moeten de afwezigheden gewettigd worden volgens dezelfde regels als in het lager onderwijs.

 

3. Schoolreglement

3.13. ICT-materiaal ter beschikking gesteld door DE school, gebruik van Smartphone, tablet, laptop, trackers of andere gelijkaardige toestellen, internet en sociale media

 

Artikel 34

De school stelt een laptop/chromebook/computer (hierna ICT- materiaal) ter beschikking van de leerling. Deze blijft eigendom van de school. 

De leerling gaat met het ICT-materiaal zorgvuldig (als een goede huisvader) om en is verantwoordelijk voor het correcte gebruik en beheer ervan. 

De leerling kan aansprakelijk worden gesteld voor schade aan de apparatuur ontstaan door verwijtbare nalatigheid of onachtzaamheid. 

Bij vervanging van het toestel door diefstal of verlies worden de kosten doorgerekend aan de leerling wanneer er sprake is van bedrog, een zware fout of nalatigheid. 

Het ICT-materiaal is strikt persoonlijk en de leerling zal deze niet aan derden ter beschikking stellen, verpanden noch op enige andere wijze vervreemden. 

Het ICT-materiaal wordt uitsluitend gebruikt voor de uitoefening van werkzaamheden en het volgen van lessen. Het is de leerling verboden dit te gebruiken voor activiteiten die in strijd zijn met de doelstellingen van de school. 

De leerling gebruikt het ICT-materiaal op een wettelijke manier met respect voor het auteursrecht en de privacy. 

Het is aan de leerling verboden zelf software in de apparatuur in te brengen. 

Bij beëindiging van het schoolverband wordt het ICT-materiaal in goede staat aan de school teruggegeven. Zoniet verbindt de leerling zich er toe de vervangingswaarde ervan aan de school te betalen.


Artikel 35

Alleen buiten de schoolgebouwen mogen smartphone, eigen tablet, eigen laptop, trackers of enige andere gelijkaardige toestellen gebruikt worden. Als ouders of leerlingen elkaar dringend nodig hebben tijdens de schooldag, kunnen ze terecht op het secretariaat van de school.

 

3. Schoolreglement

3.15. Leerlingenbegeleiding

 

Artikel 44 

Ons onderwijs geeft alle leerlingen maximale kansen op leren en ontwikkelen. De aanpak om de vooropgestelde doelen te realiseren is maximaal gericht op de onderwijs- en opvoedingsnoden van de leerlingen.

Het schoolteam engageert zich om samen te werken op het terrein van de leerlingenzorg. Hierbij hebben we aandacht voor twee componenten:

·         een preventieve, meer structurele component. We willen hierop inzetten en beogen hiermee kinderen te laten ontwikkelen tot individuen met een positief zelfbeeld , een grote motivatie en initiatiefname. Het doel hiervan is dat onze kinderen zich goed ontwikkelen op vlak van communicatie en samenwerking, zelfsturing, creatief en probleemoplossend denken en zelfstandigheid);

·         een persoonsgerichte, meer curatieve component (hoe gaat onze school leerlingen met problemen opvangen en begeleiden zodat zij zich weer goed gaan voelen in de klas).

De uitbouw van een zorgbeleid in een school veronderstelt steeds het uitvoeren van zorgtaken op drie niveaus:

·         de coördinatie van alle zorginitiatieven op het niveau van de school en in voorkomend geval van de scholengemeenschap;

·         het coachen/ondersteunen van het handelen van het onderwijzend personeel;

·         het begeleiden van leerlingen;

Ons beleid op leerlingenbegeleiding vormt een geheel van preventieve en begeleidende maatregelen binnen de 4 begeleidingsdomeinen (decreet basisonderwijs art 47bis)

Onderwijsloopbaan

Het begeleidingsdomein onderwijsloopbaan heeft tot doel de leerling te ondersteunen om voldoende zelfkennis te ontwikkelen, om inzicht te verwerven in de structuur van en de mogelijkheden binnen onderwijs, opleiding en arbeidsmarkt en om adequate keuzes te leren maken op school en daarbuiten.

Leren en studeren

Het begeleidingsdomein leren en studeren heeft tot doel het leren van de leerling te optimaliseren en het leerproces te bevorderen door leer- en studeervaardigheden te ondersteunen en te ontwikkelen.

Psychisch en sociaal functioneren

Het begeleidingsdomein psychisch en sociaal functioneren heeft tot doel het welbevinden van de leerling te bewaken, te beschermen en te bevorderen waardoor de leerling op een spontane en vitale manier tot leren kan komen en zich kan ontwikkelen tot een veerkrachtige volwassene.

Preventieve gezondheidszorg

Het begeleidingsdomein preventieve gezondheidszorg heeft tot doel de gezondheid, groei en ontwikkeling van leerlingen te bevorderen en te beschermen, het groei- en ontwikkelingsproces op te volgen en tijdig risicofactoren, signalen, symptomen van gezondheids- en ontwikkelproblemen te detecteren.

 

Op regelmatige tijdstippen reflecteren we over en evalueren we ons beleid op leerlingenbegeleiding. Waar nodig laten we ons hierbij ondersteunen door externe betrokkenen. We evalueren ons beleid aan de hand van volgende vragen:

·         In welke mate bevordert ons beleid op leerlingenbegeleiding de totale ontwikkeling van alle leerlingen?

·         In welke mate verhoogt ons beleid op leerlingenbegeleiding het welbevinden van onze leerlingen?

·         In welke mate voorkomt ons beleid op leerlingenbegeleiding het vroegtijdig schoolverlaten?

·         In welke mate creëert ons beleid op leerlingenbegeleiding meer gelijke onderwijskansen?

Artikel 45 

 

CLB : Contactgegevens 

 

Het schoolbestuur heeft beleidsplan/beleidscontract afgesloten met het Vrij CLB Brabant Oost, Veldbornstraat 18, 3300 Tienen.  016 81 31 05.  

Dhr. Bert Woedstadt  is de contactpersoon voor onze school. 

Het CLB behoort tot het Vrije net. 

 

De CLB-contactpersoon is op de school te bereiken na afspraak op volgend telefoonnummer: 016 81 31 05 of per mail info-tienen@vrclbbrabantoost.be  

 

Het CLB heeft de opdracht leerlingen te begeleiden in hun functioneren op school en in de maatschappij. Hiervoor biedt het kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding aan.  

Kwaliteitsvolle leerlingenbegeleiding bevordert de totale ontwikkeling, verhoogt het welbevinden, voorkomt vroegtijdig schoolverlaten en creëert meer gelijke onderwijskansen. Op die manier draagt het bij tot het functioneren van de leerling in de schoolse én maatschappelijke context 

 

          Het CLB  werkt: 

onafhankelijk en stelt het belang van de leerling centraal; 

kosteloos voor de leerling, de ouders en de school; 

multidisciplinair; 

binnen de regels van het beroepsgeheim  

met respect voor het pedagogisch project van de school; 

.Vraaggestuurde begeleiding : 

Leren en Studeren 

Schoolloopbaanbegeleiding :vragen over schoolloopbaan zoals de overgang naar het secundair, veranderen van school, overstap naar buitengewoon onderwijs,... 

Het psychisch en sociaal functioneren : dit kan bijvoorbeeld gaan over gedragsproblemen, psychische problemen, sociale problemen,…. 

 

Preventieve gezondheidszorg : vragen over gezonde voeding, seksualteit,… 

 

Het CLB  zet de individuele leerlingenbegeleiding alleen verder als de betrokken bekwame leerling daarmee akkoord gaat of de ouders van de niet bekwame leerling daarmee akkoord gaan. 

 

     . Verplichte leerlingenbegeleiding : 

 

De controle op de leerplicht:  

De signaalfunctie en de consultatieve leerlingenbegeleiding door het CLB:  

-als het CLB noden vaststelt bij de leerling of een probleem of onregelmatigheid  vaststelt in het beleid op leerlingenbegeleiding, dan brengt het CLB de school hiervan op de hoogte 

-het CLB  biedt ondersteuning  aan de school bij problemen van individuele    leerlingen of groepen van leerlingen 

De preventieve gezondheidszorg: op bepaalde tijdstippen in de  schoolcarrière wordt de kleuter/leerling onderzocht via medische consulten. Ook wordt het CLB gecontacteerd door de school als er sprake is van een besmettelijke ziekte. 

 

Artikel 46

         Preventieve gezondheidszorg 

Preventieve gezondheidszorg heeft tot doel de gezondheid, groei en ontwikkeling van leerlingen te bevorderen en te beschermen, het groei- en ontwikkelingsproces op te volgen en tijdig risicofactoren, signalen, symptomen van gezondheids- en ontwikkelproblemen te detecteren. 


 Preventieve gezondheidszorg omvat:  

 1.Systematische contacten - Overzicht van contactmomenten : 

3 jaar of in de eerste kleuterklas 

6 jaar of in het eerste leerjaar 

9 jaar of in het vierde leerjaar 

11 jaar of in het zesde leerjaar 

Het consult gebeurt door dokter  : Lucia Claes en Chris Neefs (verpleegkundige) 

Contactgegevens:  016 81 31 05; lucia.claes@vrijclbbrabantoost.be

2.Aanbieden van vaccinaties: 

Het CLB houdt toezicht op de vaccinaties van de leerlingen en biedt vaccinaties aan die in het vaccinatieschema zijn opgenomen. Ouders en leerlingen worden hierover geïnformeerd en geven hiervoor hun toestemming  .  

3.Het nemen van profylactische maatregelen waar nodig    

De huisarts ,de ouders of de directeur hebben de plicht om de CLB-arts te verwittigen bij besmettelijke infectieziekten. 

Het CLB treft de nodige profylactische maatregelen. 

De maatregelen zijn bindend voor leerlingen, ouders en personeel. 

 

Ter info: 

 

Bij volgende infectieziekten neemt de schooldirecteur contact met het CLB: 

 Bof (dikoor) 

 Buikgriep/voedselinfecties (vanaf 2 of meer gevallen (binnen een week) in een (klas)groep)  

 Buiktyfus 

 COVID-19 (coronavirus) 

 Hepatitis A  

  Hepatitis B  

  Hersenvliesontsteking (meningitis)  

  Infectie met EHEC (Escherichia coli, verwekker van een zeer ernstige vorm van buikgriep)  

 Infectie met Shigella (verwekker van een zeer ernstige vorm van buikgriep) 

 Kinderverlamming (polio) 

 Kinkhoest (pertussis)  

Krentenbaard (impetigo) 

 Kroep (difterie)  

Mazelen  

Rode hond (rubella) 

 Roodvonk (scarlatina) 

 Schimmelinfecties  

Schurft (scabiës)Tuberculose 

 Windpokken (varicella, waterpokken)  

 
Bij vragen of bezorgdheden in verband met infectieziekten die niet in bovenstaande lijst vermeld worden, mag ook steeds contact worden genomen met het CLB. 
 

 

Artikel 47

 

Multidisciplinair leerlingendossier: 

Van iedere leerling wordt een multidisciplinair dossier aangelegd bij het begeleidend CLB. 

Dit dossier omvat:  

Alle gegevens van de leerling die de CLB-medewerker nodig heeft voor leerlingenbegeleiding    (schoolloopbaangegevens, gegevens van systematische contacten, gegevens in kader van leerplichtbegeleiding ...) 

Gegevens van Kind en Gezin 

Een chronologisch overzicht van alle contacten en tussenkomsten van het CLB 

Overdracht van het dossier : 

Het multidisciplinaire dossier wordt bij schoolverandering overgedragen aan het nieuwe begeleidende CLB. 

De ouder, in eigen naam of namens een niet-bekwame minder- of meerderjarige leerling als de bekwame minder- of meerderjarige leerling  kan zich hiertegen verzetten.   

 

Juridische grond:

Gemeentedecreet lokaal bestuur van 22/12/2017 en in het bijzonder de artikelen 41 en 42.

 

Financiële gevolgen:

Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.

 

Schoolreglement
eenparig aangenomen.
 

 

Infobrochure
eenparig aangenomen.
 

 

Besluit:

De gemeenteraad keurt het schoolreglement en de infobrochure goed.

Disclaimer

Register der bekendmakingen

Deze webpagina vormt het openbare register van gemeentelijke reglementen en verordeningen, in overeenstemming met het besluit van de Vlaamse regering van 28 april 2023 betreffende de bekendmakingen en raadpleegbaarheid van besluiten en documenten van het lokale bestuur met betrekking tot de manier waarop ze moeten worden bijgehouden.

Wanneer een publicatie wordt uitgevoerd, zal er een expliciete "bundel" van het document worden opgeslagen. Op dat moment is het document inhoudelijk niet meer aanpasbaar door de gebruiker.

Deze "bundel" bestaat uit:

Al deze gegevens staan in een aparte publicatie omgeving die beveiligd en toegankelijk is voor een beperkt aantal personen.